Index Vakbarát Hírportál

Eb-ezüst, bunda után lesz-e címvédés?

2012. augusztus 25., szombat 08:56

A Milant szétszedték, a Juve edzőjét eltiltották. A Napoli és az Udinese szólhat bele a nagyok játékába.

Szombaton a Fiorentina-Udinese és a Juventus-Parma találkozókkal elkezdődik a Serie A szezonja, amelyet az újabb bundabotrány kapcsán kiszabott büntetések és a válogatott Európa-bajnokságon szerzett ezüstérme vezetett fel.

Bunda, temetés, nadrágszíj

2001 óta az Inter, Juventus, Milan nagy hármasán kívül egy csapat sem tudott bajnoki címet szerezni, akkor ez a Rómának jött össze. Az olasz válogatottat az Eb-döntőig vezető Cesare Prandelli szerint ez a sorozat az idén sem szakad majd meg, a mezőny ugyanis a Juventus hátát fogja nézni. „Ők a favoritok. Elsősorban azért, mert nagyszerű szezont tudnak maguk mögött, másrészt bizonyítani akarnak maguknak, nem csak a hazai, hanem a nemzetközi fronton is" - jósolt Prandelli a Corrierre Dello Sportnak.

A bajnokság rajtja előtt valóban az tűnik a legnagyobb kérdésnek, meg tudják-e védeni címűket a torinóiak, különösen azután, hogy a csapat sem maradt ki a legújabb bundabotrányból. Az edző Antonio Conte, valamint a csapatot erősítő Simone Pepe és Leonardo Bonucci is gyanúba keveredett. Contét végül 10 hónapra elmeszélték, helyét átmenetileg segédje, Massimo Carrera vette át, a két játékost viszont felmentették.

A torinói klub a nyáron az Udinésének 20 millió eurót fizetett Mauricio Isláért és Kwadwo Asamoah-ért, míg a Parmától az Eb-ezüstérmes Giovinco érkezett, valamint ingyen megszerezték az Intertől Luciót. A baszk Llorentéért több rohamot is vezettek, eddig azonban nem adta be a derekát a Bilbao.

A Juventus az olasz Szuperkupa-döntőben egy remekül játszó Napolit gyűrt le 4-2-re, majd a múlt héten a Berlusconi-kupán 3-2-re verték a Milant, az előjelek tehát kedvezőek.

Annál inkább aggódnak a következő szezon miatt az AC Milan hívei, akik júliusban jelképesen el is temették a klubot, miután egy csapatra való játékos hagyta el a piros-feketéket. Nesta, Gattuso, Seedorf, Van Bommel, Zambrotta és Inzaghi távozása után a szurkolóknak leginkább az tett be, hogy egy 65 milliós óriásbiznisz keretében a csapat két erőssége, Zlatan Ibrahimovic és Thiago Silva a PSG-hez szerződött. Néhány napja az is biztossá vált, hogy az Eb-n remeklő Antonio Cassano is továbbáll, a városi rivális Interben folytatja. Cserébe Pazzini érkezett Ibra pótlására, de az elmúlt szezonban rendre sérülésekkel bajlodó Pato nyakába is nagy felelősség szakadhat.

Berlusconi az elmúlt hónapokban többször is hangsúlyozta, nincs már annyi pénzük, hogy több tízmilliós üzleteket megengedhessenek maguknak, ezért nem árt, ha a helyzettel megbékélnek a szurkolók. Eljöhet tehát a fiatalok ideje, Prandelli szerint Stephan El Shaarawyra például izgalmas szezon várhat a milánói klubnál.

Az Internél Cassano megszerzése előtt a pénztárcába nyúltak, az Udinesetől megszerezték Samir Handanovic kapust 11 millió eurórért, de ugyanennyit fizettek a gólerős Rodrigo Palacioért a Genoának és a kolumbiai Fredy Guarinért a Portónak (őt a kölcsön után végleg megszerezték), Wesley Sneijder pedig maradt, ami legalább ennyire jó hír. A veterán Zanetti továbbra sem fárad, csütörtökön 800. meccsén lépett pályára a klub színeiben az Európa Ligában, és a Football Italianak adott nyilatkozata szerint alig várja, hogy az új szezonban is segíthesse csapatát. Az Inter az elmúlt szezonban csak a hatodik helyen zárta a bajnokságot, ami csak az Európa Liga indulásra volt elég, idén nem lehet más céljuk, mint az, hogy olyan pozíciót harcoljanak ki, ami BL-indulást érhet.

Megbontották a nagy nápolyi hármast

A PSG a nyáron a Napoli egyik argentin sztárjára, Ezequiel Lavezzire is lecsapott, a 27 éves támadóért 30 millió eurót fizettek a párizsiak az olasz klubnak. Sikerült viszont megtartani Hamsikot és Cavanit, akik legalább akkora szerepet játszottak abban, hogy a Napoli a tavalyi Bajnokok Ligája kíírásban kis híján kiejtette a későbbi győztes Chelsea-t a nyolcaddöntőben. Walter Mazzarri csapata az Intertől végleg megszerezte Goran Pandevet 7.5 millióért, míg a Fiorentinától a Velon Behrami, Alessandro Gamberini párossal erősítettek. Visszatért a kölcsönből a 21 éves Lorenzo Insigne is, ő ez elmúlt szezonban 18 gólt vágott a Seria B-ben a Pescara színeiben. A nápolyiak tavaly az ötödik helyen zártak, idén a dobogós hely abszolút reálisnak tűnik.

Az Udinese az elmúlt két szezonban is bizonyította, képes beleszólni a nagyok csatájába: tavaly a harmadik, tavalyelőtt a negyedik helyen végeztek, mindkét eredmény BL-indulást ért. A nagyok alaposan be is vásároltak az udinei csapatból, de tavaly is hasonló helyzetből vágtak neki a bajnokságnak az északiak, akkor Alexis Sanchez és Gokhan Inler pótlását kellett megoldania a csapatnak. Mint az eredmények mutatják, sikerrel, ráadásul Antonio Di Natale már a kilencedik szezonjának vág neki a klubnál.

Rómában új szelek fújnak

A két fővárosi klub, a Lazio és a Roma is új edzővel vág neki a bajnokságnak. A Romát edző Zdenek Zeman neve ismerős lehet az olasz futballt követőknek, a tavaly a Pescarát az élvonalba vezető edző korábban dolgozott már a Laziónál és a Napolinál is, elsősorban a látványos, támadó futball híve. A csapatnál folytatja többek között az Eb-n is pályára lépő Balzaretti, a brazil bajnokságból kölcsönben érkező Marquinho és a szintén brazil Leandro Castan is.

A Lazio kispadjára az a Vladimir Petkovic került, aki korábban a Vanczák Vilmost foglalkoztató Sion edzője volt, a csapathoz a nyáron a Lyontól ingyen szerezték meg a brazil Édersont, Zarate és Floccari pedig kölcsönből tért vissza.

Már a második fordulóban rangadót rendeznek

Az Inter-Roma meccset a második fordulóban, szeptember 2-án rendezik, szeptember 26-án Fiorentina-Juventus és Napoli-Lazio meccsek jönnek. Szeptember 30-án következik a Juventus-Roma és az Inter-Fiorentina, az Milan-Interre pedig október 7-ig kell várni. A római városi rangadó, a Lazio-Roma az ősszel november 11-én rendezik majd meg.

A Fiorentina is új edzőt kapott a korábbi csatár, Vicenzo Montella személyében és az igazolások is jól sikerültek. Megszerezték a Liverpooltól Aquilanit, a Villarealtól Borja Valerót, a Palermótól pedig a kapus Vivianót vették kölcsön.

A fogadási botrányban érintett csapatok közül többen is pontlevonással kezdik meg a szezont, a Siena mínusz hat, az Atalanta mínusz kettő, míg a Torino és a Laczkót foglalkoztató Sampdoria mínusz egy ponttal vág neki a bajnokságnak.

Négy meccs a képernyőkön az első fordulóból

A Serie A nyitófordulójából a Sportklub négy mérkőzést élőben közvetít. Az első a Fiorentina és az Udinese lesz augusztus 25-én, szombaton 18:00-tól. Ezen a napon 20:30-tól élőben követhetik a címvédő Juventus és a Parma meccsét is. Vasárnap 18:00-tól a tavalyi ezüstérmes Milan és a magyar Laczkó Zsolt csapatának, a Sampdorianak mérkőzése kerül képernyőre. 20:30-tól a Pescara és a 2010-es BL-győztes Inter csap össze.

Rovatok