Index Vakbarát Hírportál

A Barca gólt akar, a Realnak gólt kell lőnie

2012. augusztus 29., szerda 15:36

A Barcelona 3-2-es előnyből várja a spanyol Szuperkupa madridi visszavágóját. Ha Messiék legalább döntetlent érnek el Ronaldóék ellen, akkor sorozatban negyedszerre viszik el a trófeát, a Guardiolát váltó Tito Vilanova pedig első címét nyerheti a csapattal.

A Real Madrid borzasztó formában kezdte a szezont, ami - az első meccs eredménye mellett - a Barcelona mellett szól. Egy Clasico azonban mindig más, bármennyire is közhely ez a kijelentés. A két csapat örökmérlege jelenleg 87-46-87, mindkettőjüknek ugyanannyi győzelme van.

A múlt csütörtöki előtt mindkét edző - de főleg Mourinho - megpróbálta eljelentékteleníteni a trófeát, mondván, ez nem olyan fontos. A Real Madridnak nem is feltétlenül a címért, hanem a szezon eddigi meccsein mutatott gyenge játék miatt kellene belehúznia. „Nem kell mást csinálnunk, mint amit a Camp Nouban. Jól futballoztunk, most újra megpróbáljuk, de nehéz véghez vinni az eltervezett dolgokat egy egész meccsen keresztül, mert a kis mozzanatok mindent megváltoztathatnak. Nem mondhatod, hogy most csak védekezni vagy csak támadni fogok, nehéz meccs lesz. Ha náluk van a labda, megpróbálunk védekezni, ha pedig nálunk, akkor felszabadultan támadni" - nyilatkozta Mourinho a meccs előtt.

Vilanova szerint mivel az ellenfél rosszul kezdte a szezont, még veszélyesebb lesz, támadni fognak. Nekünk fognak esni, támadni fognak, hogy ledolgozzák a hátrányt, azaz különösen fontos lesz, hogy nálunk legyen a labda, különben szenvedni fogunk. Ebben mindenki biztos lehet. Gólt kell lőnünk, ha meg akarjuk nyerni a kupát."

Messi megelőzheti Puskást

A Barcelona támadója eddig tizennégy gólt szerzett a Clasicókon, amivel holtversenyben harmadik az örökranglistán. Puskás Ferenc is ennyit lőtt, amikor a Real Madrid futballistája volt, ha Messi ma betalál, megelőzi őt, és a szintén barcás César Rodriguezt. Ezzel ő lenne a legeredményesebb Barcelona-játékos a Clasicókat tekintve. Az első helyen a realos Alfredo di Stefano, a másodikon az ugyancsak realos Raul áll.

Messiék múlt héten a szokásos játékukat játszották, a második félidő elején mégis Ronaldo szerzett vezetést. Erre viszont egy perc múlva sikerült válaszolni, aztán szépen lassan bedarálni az ellenfelet. 3-1-nél Messi hibázott ziccert, közvetlenül utána Valdes gyakorlatilag gólt rúgatott di Maríával. Ez a pillanat lehetne akár az egész párharc fordulópontja is, bár nem valószínű, hogy emiatt bármi is változna a Barcelona játékában. Mivel hétvégén gyengén futballoztak, de mégis verték az Osasunát, nem tört meg a csapat. A Real viszont kikapott a Getafétől, így nem jöttek lendületbe.

Mourinho védelmében lényeges változás lesz, hogy a saját kapusával ütköző Pepe visszatér a védelem közepébe a megbízhatatlanul játszó Albiol helyett. A héten a Tottenhamtől érkező, egyetlen komoly nyári igazolás, a tottenhames Luka Modric akár már játszhatna is a középpályán, de Mourinho erre a kérdésre adott válasza alapján inkább azt lehet sejteni, hogy ő ma még nem kap lehetőséget.

A várható kezdőcsapatok

Real Madrid: Casillas, Marcelo, Sergio Ramos, Pepe, Arbeloa, Khedira, Xabi Alonso, Ronaldo, Özil, di María, Benzema

Barcelona: Valdes, Jordi Alba, Piqué, Mascherano, Dani Alves, Iniesta, Busquets, Xavi, Pedro, Messi, Alexis Sánchez

A másik oldalon Puyol hiányozhat a védelem közepéből, ő járomcsonttörést szenvedett a múlt hétvégén. Ettől még nem biztos, hogy kimarad, de Vilanova valószínűleg nem kockáztat, mint ahogy az első meccsen most is inkább a Piqué-Mascherano párossal kezd majd középen. Messi bombaformában kezdte a szezont, természetesen megint rá kell majd a legjobban figyelni elől. Az ő két oldalán Alexis Sánchez és Pedro kezdhet, de a nyolc hónapos sérülését lassan kiheverő David Villa és az ígéretes Tello is bevethető. Kérdés, mit játszik majd a Madrid. Nekik muszáj győzniük, de az 1-0 is kupát érne, ezért nem biztos, hogy nekirontanak a Barcelonának. A Marca szerint viszont inkább támadó szellemben fognak kezdeni, Ronaldóval, Özillel, di Maríával és előttük Benzemával.

A 22:30-kor kezdődő találkozót élőben követheti az Indexen.

Rovatok