Index Vakbarát Hírportál

A Barcelona fél óra alatt elintézte magát

2012. augusztus 30., csütörtök 00:58

Két hatalmas védelmi hiba és egy kiállítás után kezdett el játszani a Barcelona, de akkor már késő volt. Messiék négy év után kaptak ki a Bernabeuban, a spanyol Szuperkupát idegenben lőtt több góljának köszönhetően a Real Madrid nyerte.

A spanyol Szuperkupa 3-2-es első mérkőzésén Valdes kapus óriási hibája tette szorossá a visszavágót, a Real Madridnak egygólos hátrányt kellett ledolgoznia szerda este.

A hétvégén a Getafétől 2-1-s vereséget szenvedő Madridban Benzema a kispadon, Higuaín a kezdőben kapott helyet, Pepe visszatért a védelem közepébe. A győzelemmel hangoló Barcelonánál a bemelegítéskor megsérült Dani Alves helyére Jordi Alba került, elől az Alexis, Messi, Pedro hármas támadott.

Az első lehetőség a Real előtt adódott a hetedik percben. Higuaín kapott labdát a tizenhatos vonalánál, néhány lépés után megpróbálta ellőni Valdes mellett, de a Barcelona kapusa bravúrral védett. A 11. percben már kihasználta helyzetét az argentin. Mascherano elvétett egy előrevágott labdát, így Higuaín egyedül törhetett kapura, higgadtan be is gurította, ezzel máris ledolgozta hátrányát a Real.

Nem sokkal később megint a Barcelona-védelem hibázott. A 18. percben a középpályán szerzett labdát a Madrid, amit Ronaldo kapott, Piqué nézte, ahogy sarokkal átveszi, majd meglódul, a labdakezelés ugyan nem sikerült jól a tizenhatosnál, de utána a lövés erős volt, Valdes csak beleérni tudott, már 2-0-ra mentek a hazaiak.

Nem hiányzott sok, hogy a harmadik is meglegyen a 21. percben. Higuaínt indították, a tizenhatoson belül megint nem tudták szerelni, Valdesnek kellett védenie bravúrral, nem először. Ugyan két percre rá Pepe a kapuba fejelt, de a bíró szabálytalanság miatt nem adta meg. Ilyen rossz Barcelona-védelmet évek óta nem lehetett látni, 3-4 góllal is vezethettek volna Ronaldóék.

A vendégek védelme néhány perccel később ismét csődöt mondott. Ronaldo egyedül léphetett volna ki a kaputól negyven méterre, de Adriano utolsó emberként földre vitte, amiért rögtön ki is állították. A 29. percben már kétgólos hátrányban, tíz emberrel játszott a Barcelona, Villanova cserélt is, Alexis Sanchez jött le, helyére Montoya állt be.

Egy gyors támadással ismét átgyalogolt a Real a Barcelona védelmén a 33. percben. Ronaldo szépen hozta helyzetbe Higuaínt, aki elől a tizenhatoson belül az utolsó pillanatban mentettek.

A félidő hátralévő részében már nem erőltette a játékot a hazai csapat, és úgy tűnt, a 2-0 a szünetig már meg is marad, amikor jött Messi. Nagyjából harminc méterről végezhetett el szabadrúgást, tökéletesen csavart a sorfal mellett a rövid, bal sarokba. Messi a Clasicók történetének legeredményesebb barcelonai focistája lett tizenöt góljával, pont Puskást előzte meg.

Eseménytelen időszak után a második félidő első nagy helyzete a 62. percben jött. Mascherano labdájával Pedro ugrott ki a leshatárról, zseniálisan vette le, a lövéssel sem volt gond, de Casillas bravúrral hárított. Néhány percre rá ismét ő került helyzetbe, ezúttal a szélről próbálkozott, de Casillas jól zárta a szöget.

A másik oldalon Khedira növelhette volna az előnyt a 68. percben. Lendületesen tört be a tizenhatoson belülre a védők gyűrűjében, de Valdes kiütötte a lövést.

A 74. percben Messi ugratta ki nagyszerűen Jordi Albát, Casillas mellett is elpöckölte a labdát, de túl hosszan, így a Real védői szögletre tudtak menteni. A Barcelona tíz emberrel került mezőnyfölénybe, menniük kellett a gólért.

Nem sokkal később Higuaín dönthette volna el végleg a kupa sorsát, a támadó teljesen üresen kapta a labdát, Valdes mellett azonban a kapufát találta el ziccerben. Mourinho újoncot avatott a vége előtt, a frissen igazolt Modric állt be, aki a 90. percben kis híján gólt rúgott, de Valdes kiütötte próbálkozását.

A Barcelonának még a végén is maradt esélye az egyenlítésre, ami egyben kupagyőzelmet jelentett volna. A 91. percben Montoya került gólhelyzetbe, de sokáig várt, gyenge lövését Casillas szögletre ütötte, nem sokkal később pedig Messi csavart alig a kapu mellé.

Spanyol Szuperkupa, visszavágó

Real Madrid-FC Barcelona 2-1 (2-1)

Santiago Bernabeu Stadion, v.: Antonio Miguel Mateu Lahoz

gólszerzők: Higuaín (11.), Ronaldo (19.), illetve Messi (45.)

kiállítva: Adriano (28.)

sárga: Pepe (20.), Arbeloa (38.), Khedira (63.), Ramos (73.), ill. Mascherano (14.), Piqué (50.)

Real Madrid:
Casillas - Arbeloa, Pepe, Ramos, Marcelo - Xabi Alonso, Khedira - Ronaldo, Özil (Modric, 83.), Di María (Callejón, 79.) - Higuaín (Benzema, 82.)

FC Barcelona:
Valdes - Adriano, Piqué, Mascherano, Jordi Alba - Xavi, Busquets (Song, 75.), Iniesta - Sanchez (Montoya, 33.), Messi, Pedro (Tello, 82.)

A Barcelona tíz emberrel játszva jött vissza a meccsbe, esélyük is lett volna a jobb eredményre, de Real Madrid az ellenfél hibáit kihasználva hozta le a mérkőzést és 4-4-es összesítéssel, idegenben lőtt több góllal nyerte megérdemelten a spanyol Szuperkupát.

Rovatok