Index Vakbarát Hírportál

A Videoton elkerülte a sztárcsapatokat

2012. augusztus 31., péntek 13:47 | aznap frissítve

A Videoton a portugál Sportingot, a svájci Baselt és a belga Genket kapta az Európa Liga főtábláján. A D csoportnál van sokkal nehezebb is, sztárcsapat itt nincs, jöhetett volna akár az Inter vagy a Liverpool is.

Az Európa Liga 48-as csoportkörét Monacóban sorsolták ki. Az erősséget jelző UEFA-koefficiens alapján a Videotonnak a második leggyengébb mutatója volt, amivel a negyedik kalapba került. A csapatokat a tavalyi gólkirály, atleticós Falcao és a holland Patrick Kluivert húzta ki. A Videotont a sorsolásban ennek ellenére legalább szóban kiemelték, megemlítve, hogy 27 éve döntőt játszott. Torghelléék idegenben kezdenek a belga Genkkel.

Szeptember 20.: 21:05 Genk - Videoton FC

Október 4.: 19:00 Videoton FC - Sporting

Október 25.: 19:00 Videoton FC - Basel

November 8.: 21:05 Basel - Videoton FC

November 22.: 19:00 Videoton FC - Genk

December 6.: 21:05 Sporting - Videoton FC

A Debrecennek és a Fradinak sikerült

Az Európa Liga a Bajnokok Ligája után a második legrangosabb európai kupasorozat. Korábban UEFA kupának hívták, a Videoton pedig pont ebben a sorozatban érte el története legnagyobb, a magyar futball legutolsó igazi sikerét. 1985-ben egészen a döntőig mentek, kiverték a Manchester Unitedet is. A döntő még kétmeccses volt, a Real Madriddal 3-1-es összesítéssel nyerte a kupát.

Amióta csoportkörös rendszer van a sorozatban, csak a Ferencváros és a Debrecen jutott be. A Fradi a 2004-2005-ös szezonban utolsó előttiként esett ki, két éve a Debrecen is ugyanígy búcsúzott.

A Videoton tavaly másodikként zárta az NB I.-et, így az Európa Liga selejtezőibe a második körben kapcsolódott be. Azt a Slovan Btatislavát kapta, amely egy éve az AS Roma kiverésével jutott be a csoportkörbe. Pozsonyban most is gyorsan vezetést szereztek a szlovákok. Ez volt az utolsó gól, amelyet kapott a Videoton. A fehérváriak Oliveira gyors találatával egyenlítettek. A visszavágó 0-0 lett, ami azt jelentette, hogy idegenben lőtt góllal Sousa csapata jutott a harmadik körbe.

Öt éve még a csőd szélén táncoltak

A klub 2007-ben kezdett megindulni felfelé, amikor Garancsi István üzletember megvásárolta a Videotont. Két évre rá Ligakupát nyertek, a lelátón egyre többször jelent meg Orbán Viktor és Csányi Sándor, az MLSZ elnöke. A klub ekkor kezdett el együttműködni a felcsúti Puskás Akadémiával. Mezey György irányításával 2010-ben bajnokságot nyert a csapat, de a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitányát ezután elküldték. Helyére a portugál Paulo Sousa ült, aki játékosként ugyan kétszeres BL-győztes volt, de edzőként rutintalannak számított. A BL-selejtezőiben rögtön elbuktak, a Sturm Graz ejtette ki őket.

A legutóbbi szezonban nem jött össze a címvédés, így elmaradt a BL-selejtező. Másodikként az Európa Liga selejtezőibe kapcsolódhattak be.

A belga Gent következett. Itthon nem meggyőző játékkal, de Nikolics szerencsés góljával sikerült 1-0-ra legyőzniük a nagyképűen nyilatkozó belgákat. A visszavágó tükörsima lett, hiába volt a hazaiaknak fél tucatnyi helyzete az első félidőben, Mitrovics tökéletes ütemű indítása után Oliveira szerzett vezetést. A második félidőben Nikolics négy perc alatt duplázott, kiütés lett a vége, a Videoton 4-0-s összesítéssel ment tovább a nála esélyesebbnek tartott csapat ellen.

Jöhetett a rájátszás, ahol az a török Trabzonspor volt az ellenfél, ami tavaly megjárta a Bajnokok Ligája csoportkörét. A csapat némileg meggyengült, de egyértelműen a 2002-ben a török válogatottal világbajnoki bronzérmes Senol Günes által irányított csapat tűnt a párharc esélyesének. A magyar csapat Trabzonban, 24 ezer török drukker előtt ért el úgy 0-0-s döntetlent, hogy Walter Lee az utolsó másodpercben akár a győzelmet is megszerezhette volna. Ekkor már nemzetközileg is felfigyeltek Sousáékra, mintha a törökök is tartottak volna a csapattól. Ez látszott a csütörtöki, fehérvári visszavágón is, ahol megint csak nem volt átütő erő a vendégekben. Tény, hogy mezőnyfölényben játszottak, és a Videoton leginkább jól szervezett védelmének köszönhette, hogy kihúzta a büntetőkig kapott gól nélkül, de a csapat megmutatta, van tartása, ráadásul mentálisan jól bírja a megpróbáltatásokat.

A büntetőknél egyetlen fehérvári játékos sem hibázott, a törökök viszont kétszer is. 4-2-re sikerült megnyerni a párbajt, ami azt jelentette, a csapat bejutott az Európa Liga 48-as főtáblájára, valamint 400 millió forinttal gazdagodott.

Sokan, sokszor kritizálták Sousát, mondván, a Videoton nem is magyar csapat, mivel rengeteg légiós van a kezdőben. Az alapfelállásban hat külföldi futballista van a tizenegyből, a montenegrói Bozsovics a kapuban, a szerb Mitrovics a középpályán, a védelmet pedig a Brachi-Caneira-Vinícius-Stopira négyes alkotja. A csapat mögött ott van a felcsúti Puskás Akadémia, ahonnan eddig viszont csak a válogatottban is játszó Gyurcsó van ott a kezdőben.

Egészen biztos, hogy az Európa Ligára erősíteni fognak Székesfehérváron, a legvalószínűbb érkező első körben Buzsáky Ákos. A válogatott középpályása a Queens Park Rangerstől érkezett, hogy amíg nem talál magának csapatot, Felcsúton edzhessen.

Rovatok