Index Vakbarát Hírportál

Hivatalos: szándékosan kente a rendőrség a Pool-drukkerekre a Hillsborough-tragédiát

2012. szeptember 12., szerda 21:48

David Cameron brit miniszterelnök szerdán bocsánatot kért a Liverpool FC szurkolóitól, miután az 1989-es Hillsborough-tragédiát újravizsgáló bizottság jelentéséből kiderült, nem a drukkerek okozták a tragédiát, hanem a hatóságok hibáztak.

A független testület jelentésében azt írta, a rendőrség az események után arra törekedett, hogy elterelje a figyelmet az általa elkövetett hibákról, és a liverpooli nézőket tegye felelőssé a történtekért. A bizottságot - amit Liverpool püspöke vezet - 2010-ben, az előző kormány alakította meg azzal a céllal, hogy az esethez kapcsolódó, korábban még nem látott dokumentumokat áttanulmányozza.

"Ez volt az elmúlt évszázad egyik legnagyobb tragédiája - mondta parlamenti beszédében David Cameron. - Nagy hiba, hogy az áldozatok családjainak ennyi ideig kellett várniuk, és ennyit kellett küzdeniük azért, hogy megismerjék a teljes igazságot. De ennél sokkal nagyobb baj, hogy a rendőrség megpróbálta a szurkolókra hárítani a felelősséget."

A miniszterelnök hozzátette: "a kormány és az ország nevében mélységes sajnálatomat szeretném kifejezni az igazságtalanságért, amire ilyen hosszú ideig nem derült fény."

1989. április 15-én a sheffieldi stadionban csapott össze a Liverpool és a Nottingham Forest az FA Kupa elődöntőjében, a találkozó viszont mindössze hat percig tartott. Ekkor a túlzsúfolt Leppings Lane-tribünön a szurkolók már az életükért küzdöttek. Mintegy 3000 ember szorongott a szűk helyen, a tömeg többeket a pályát a lelátótól elválasztó vaskerítéshez nyomott, nem sokkal később már halottak, sérültek és pániktól megzavarodott emberek tömege lepte el a játékteret. Mint kiderült, túl sok embert engedtek a lelátóra, majd a rendőrök csak későn nyitották meg a kapukat, illetve rossz felé terelték a közönséget: 94-en a helyszínen vesztették életüket - köztük a mai liverpooli csapatkapitány, Steven Gerrard akkor tízéves unokatestvére -, ketten pedig később haltak bele a sérüléseikbe, 96 áldozatot követelt a tragédia. Összesen további 766-an szenvedtek sérülést, sokan közülük máig nem tudták feldolgozni az átélt szörnyűségeket.

A halálos áldozatok mindegyike a Liverpool drukkere volt.

A szerencsétlenség gyökeresen megváltoztatta az angol futballt, a kerítéseket leszerelték, a biztonági intézkedéseket növelték és korszerűsítették, majd három év múlva létrejött a Premier League is, napjaink legszínvonalasabb futball-ligája.

Rovatok