Index Vakbarát Hírportál

Megfizethető-e C. Ronaldo boldogsága?

2012. szeptember 14., péntek 21:20

A Real Madrid-támadó sorsáról találgat a fél világ. Bosszús, azt mondja, nem a pénze miatt. De akkor miért? Ha tényleg elmegy, Anglia lehet a célja vagy a PSG.

Cristiano Ronaldo 2009 óta a spanyol sztárcsapat, a Real Madrid vezére, de lehet, hogy a következő spanyol bajnoki szezonban már nem lesz az. A portugál nem érzi jól magát a klubnál, élő tévéinterjúban borult ki, de azt nem mondta, miért.

Nem ünnepelt, mert nem boldog

Szeptember 2-án sima mérkőzésen nyert 3-0-ra a Real Madrid a Granada ellen, az első két gólt Cristiano Ronaldo szerezte. Már a meccs alatt feltűnt a spanyol újságíróknak, hogy egyik gólját sem ünnepelte, ezért a lefújás után megkérdezték, van-e ennek különösebb oka.

„Ha nem ünneplek egy gólt, akkor az azért van, mert nem vagyok boldog" - felelte, majd rögtön érkezett a kérdés, hogy ennek van-e köze ennek ahhoz, hogy az UEFA augusztus végi gáláján Iniestát választották az év játékosának. „Egyáltalán nem erről van szó, ennél ez sokkal fontosabb. Szakmai okai vannak" - jelentette ki, és hozzátette, bizonyos emberekkel van gondja a klubnál, akik ezzel tisztában is vannak. Ezzel elindult a lavina.

Mielőtt Ronaldo szomorúságának okára kitérnénk, nézzük végig, hogy miért is lepődött meg mindenki a portugál nyilvános kifakadásán. Noha Cristiano Ronaldo a világ egyik legkeresettebb játékosa, nem lehet klubhűtlenséggel vádolni. 12 év alatt három csapatnál fordult meg. Első felnőtt meccseit a portugál Sportingnál játszotta. A legenda szerint a 2004-es portugál Eb-re épülő lisszaboni stadion avatójára meghívott Manchester United játékosai a hazaúton körbeállták Ferguson edzőt, és követelték, hogy szerződtesse le az akkor még csak 17 éves játékost, aki a meccsen szétalázta a gálázni érkező Unitedet. Nem sokkal később össze is jött az igazolás, és Ronaldo bajnokságokat valamint Bajnokok Ligáját nyert a MU-val.

A Manchester Unitednél már kiharcolta eladását

23 évesen BL-győztes volt

1985. február 5-én születetett, tizenkét évvel később lett a lisszaboni Sporting játékosa. A Manchester United 2003-ban vitte el, majd 2008-ban Bajnokok Ligáját nyert az angol klubbal, ebben az évben az aranylabdát is megkapta. A Real Madrid 90 millió euró körüli összegért szerezte meg 2009-ben. Háromszoros angol, egyszeres spanyol bajnok.

Aztán viszont azt is bebizonyította, hogy ha egyszer fejébe veszi a távozást, akkor előbb-utóbb el is éri. A Manchester Unitednél eltöltött években többször is csábította a Real, az átigazolás lehetősége pedig a portugált sem hagyta nyugodtni.

A spanyol sztárcsapat 2007 márciusában környékezte meg először az akkor 22 éves játékost. Állítólag 80 millió euróért vitték volna, de Ronaldo jól érezte magát az angoloknál, így egy ötéves szerződést írt alá.

A madridiak egy évvel később ismét bejelentkeztek, és a Sky Sports szerint a portugál akkor már hajlott is volna a váltásra, ha megkapja azt a pénzt, amit egy évvel korábban ígértek neki.

Ronaldo ezután egyre többet beszélt a váltás lehetőségéről és a Real Madridról, a BL-győzelem után új kihívásokat akart. „Azután, hogy 2008-ban megnyertük a Bajnokok Ligáját, úgy gondoltam, hogy itt nincs már mit megvalósítanom. Amikor mindent elértél, amit csak lehet, ideje új kihívás után nézni" - nyilatkozta később.

Még egy évet maradt, de csak azért, mert Alex Ferguson edző rábeszélte a folytatásra, sőt, állítólag azt is megígérte neki, ha egy év múlva is menni akar, nem áll az útjába.

2009 januárjában totálkárosra törte drága Ferrariját, gólokból pedig tizennyolcat hozott össze az egy évvel korábbi harminceggyel szemben a bajnokságban, amit így is behúztak. Egyre feszültebb volt, egy Manchester City elleni bajnokin kisebb dührohamot kapott lecserélése után, mert Ferguson a közeli BL-döntő miatt már kezdte pihentetni, miközben ő gólkirály akart lenni.

Az átigazolást végül egy hónappal az eset után jelentették be, a Manchester United közleménye szerint Ronaldo kérése volt, hogy klubot válthasson, ezt ő is elismerte.

A Real Madridnál óriási sztárnak kijáró ovációval fogadták, és Ronaldo gyorsan be is bizonyította, érdemes volt minden idők legmagasabb átigazolási pénzét kifizetni érte. Már a második évben gólkirály lett, majd bajnok a Mardiddal. Személye viszont az öltözőn belül már a kezdetektől nem aratott osztatlan sikert. Egoizmusa, türelmetlensége és az önimádatát nem méltányolókkal szembeni megvetése előbb a spanyol válogatottakkal (Xabi Alonso, Iker Casillas) teremtett konfliktusokat, majd öltözőbeli híveit, sőt olykor a közönséget is ellene fordították.

Pénz- vagy a szeretethiány?

Többek között az említett személyi ellentétek is felmerültek Ronaldo mostani szomorúságának okai között. A spanyol AS és a brit The Sun arról írt, hogy C. Ronaldo az ominózus meccs előtt találkozott a klub elnökével, Florentino Perezzel, akinek felvetette annak lehetőségét, hogy elhagyja a klubot. Egyes spanyol lapok szerint az öltözőn belül megromlott a kapcsolata a kemény maggal, köztük Marcelóval és Pepével, a legjobb havernak vélt játékostársaival.

Másik verzió szerint azt sérelmezte, hogy a klub egyelőre nem kezdeményezte 2015-ben lejáró szerződésének meghosszabbítását. Két nappal a vihart okozó nyilatkozat után közleményében igyekezett egyértelművé tenni, nem a pénzzel van gondja.

„Nagy felfordulást okozott, hogy szomorúságomról beszéltem korábban. Sokan azzal vádoltak, még több pénzt akarok, de egy nap majd mindenki megtudja, egyáltalán nem erről van szó. Egyelőre szeretném biztosítani a Real Madrid szurkolóit, hogy a motivációm, az elkötelezettségem és a győzelem iránti vágyam semmit sem csökkent. Tisztelem annyira a Real Madridot és önmagamat, hogy a legjobb formámat hozzam" - írta szeptember 4-én este a Facebookon.

Több pénzt akar vagy sem, Ronaldo ma már nincs a világ legjobban fizetett focistái között, elképesztő, de csak a tizedik a rangsorban. A listát a korábban Dzsudzsák Balázst is foglalkoztató Anzsi Mahacskala sztárja, Samuel Eto'o vezeti évi 20 millió euróval, mögötte a nyáron a Paris Saint-Germainbe igazolt Zlatan Ibrahimovic a második 14,5 milliós éves fizetésével, a harmadik pedig Cristiano Ronaldo korábbi csapattársa, a Manchester Unitedben szereplő Wayne Rooney, aki évente 13,8 milliót keres. A listán Yaya Touré, Sergio Agüero, Didier Drogba, Fernando Torres, Dario Conca és a - szintén mindössze 9. -, nagy rivális Lionel Messi is megelőzi, presztízs szempontjából pedig ez is számíthat.

Mit tegyen C. Ronaldo?

  • 1028
    Maradjon a Realban
  • 712
    Menjen vissza a ManUnitedbe
  • 495
    Menjen a PSG-be
  • 317
    Menjen a Chelsea-be
  • 276
    Menjen a ManCitybe

Ha elmegy, korábbi edzője is tényező lehet

Ronaldo boldogtalansága természetesen több nagy klubot is cselekvésre késztetett, napokon belül sok csapattal is hírbe hozták. Hallani lehetett a Chelsea, a Manchester United, valamint az egyaránt arab tulajdonosok által pénzelt Manchester City és Paris Saint-Germain érdeklődéséről.

A listáról elsőként a PSG húzta ki magát, miután a párizsiak sportigazgatója, Leonardo kijelentette, ők a nyáron leigazolták Ibrahimovicot, ezért semmi szükségük Ronaldóra. „Elégedettek vagyunk az igazolásainkkal. Ronaldo a Real Madrid futballistája, mi pedig tiszteletből nem foglalkozunk más csapatok játékosaival. Ibrahimovic a világ legjobb csatára, szóval miért szerződtetnénk Ronaldót? Zlatan kivételes. Amikor a legjobb játékosokról beszélnek az emberek, mindig Messit és Ronaldót említik, de ők nem csatárok. Zlatan az, ráadásul a legjobb".

A The Sun szerint a Manchester Cityt szintén ki lehet húzni, legalábbis addig, amíg a városi rivális Unitedet Alex Ferguson irányítja. A Manchester Unitedhez 2003-ban, 17 évesen került Cristiano Ronaldo, majd hat sikeres évet húzott le a klubnál, itt lett befutott, világszerte ismert sztár. Ferguson a kezdetektől fogva fiaként kezelte őt, a portugál meg mindig tisztelettel beszélt a skót menedzserről, aki már 26 éve irányítja a sikeresebb manchesteri klubot - állítólag miatta sem igazolna a nagy rivális Cityhez. „Cristiano nagyon közeli kapcsolatban volt Alex Fergusonnal. Még mindig szoktak beszélni. Soha nem bántaná meg azzal, hogy a közvetlen rivális Cityhez ír alá" - írta a The Sun egy Ronaldóhoz közeli forrásra hivatkozva City-szál kapcsán. Amíg tehát Ferguson irányítja a Unitedet, valószínűleg nem lesz a rivális játékosa a Ronaldo, csakhogy kérdés, meddig marad a 70 éves Ferguson?

Pontosan emiatt nem zárható ki, hogy a következő szezont már a Manchester Cityben kezdi meg a portugál. A közelmúltban ugyanis Alex Ferguson New Yorkba utazott, hogy a Barcelona korábbi sikeredzőjével, a jelenleg állás nélküli Pep Guardiolával találkozzon. Guardiolát többen a leköszönésre készülő skót utódjaként emlegetik, de a megbeszélés részleteiről egyelőre egyik fél sem beszélt.

A kérdés az, hogy a dúsgazdag Citynél borítékolható fizetésemelés és a Premier League elegendő vonzerő lenne-e Ronaldo számára, ha már Alex Ferguson nincs a képben. A City állítólag 90 millió euró körüli összegért vitte volna most a játékost, ennél viszont sokkal komolyabb ajánlattal kell előállnia annak, aki tényleg számolna vele. Pár hónapja pont Ferguson volt az, aki azt nyilatkozta, olcsón adták el 90 millió euróért a Real Madridnak 2009-ben, ami így is van: a Realban 149 meccsen eddig 150 gólt rúgott, februárban ér a legjobb korba, 28 lesz, vagyis megér legalább 150 millió eurót, ha nem többet.

A játékos kivásárlási záradékéban egyébként a teljesen irreális, 1 milliárdos összeg szerepel, így a támadónak kell majd kibrusztolnia távozását, ha valóban el szeretné hagyni a Madridot. Dolgát megkönnyíti persze, hogy jelenleg is ő a világ legdrágábbja, 90 millió eurónál többet senkiért nem fizettek, így a feltételezett 150 millió remek üzletet jelentene, anyagilag.

Mit tegyen a Real?

  • 1471
    Adja el 150 millióért
  • 944
    Emeljen a bérén, és tartsa meg

Egyelőre a Realra koncentrál

Közel két héttel a lavinát elindító nyilatkozat után, a portugál válogatott vb-selejtezőiről visszatérve szerdán találkozott először a realos csapattársakkal a játékos. A szünet utáni első edzés előtt Mourinho beszélt vele, majd a Real Madrid kapitánya, Iker Casillas biztosította a csapat támogatásáról.

Néhány órával később a portugál Facebook-oldalán igyekezett megnyugtatni a Real-drukkereket, hogy továbbra is a spanyol sztárklubnál tervezi a jövőjét. „Szeretném ismét biztosítani a szurkolókat, hogy nem foglalkozom a szerződésemmel, kizárólag a győzelemre koncentrálok. Minél több kupát akarok nyerni a csapattársaim és a Real Madrid-szurkolók társaságában" - írta a közösségi oldalon a portugál, de valószínűleg lesz még folytatása a történetnek.

A csapattársak mindenesetre megtették a magukét, mind kiálltak Cristiano Ronaldo mellett. Xabi Alonso az AS-nak azt nyilatkozta, hogy ő a portugált látná legszívesebben aranylabdásként az év végén, míg Arbeola úgy véli, a Real-közönség hangosabban fogja éltetni a játékost, mint korábban. A csapatkapitány Casillas sem maradt ki, a Marcának azt mondta, hogy igazi élmény Ronaldo játékát nézni a Bernabeuban, és a klub örülhet, hogy ilyen játékosa van.

Fizetésemelés és szerződés-hosszabbítás zárhatná le végleg az ügyet, erről egyelőre viszont nincs hír.

Rovatok