Index Vakbarát Hírportál

Kocsisra emlékeznek Spanyolországban is

2012. szeptember 21., péntek 14:46

Az El Pais cikkében méltatja az Aranycsapat és a Barcelona csatárát, akit ma temetnek újra Budapesten.

Az Aranycsapat csatárára, Kocsis Sándorra emlékezik a spanyol El Pais a mai budapesti újratemetés kapcsán. Az egykori Barcelona-játékos hamvait Szent István Bazilikában helyezik örök nyugalomra.

A lap cikkében kitér arra, hogy a Kocsis Sándor tisztelői péntek déltől 16 óráig róhatják le kegyeletüket a Szent István Bazilika előtt, majd hamvait Puskás Ferenc mellé temetik. Megemlítik, hogy a Barcelona elnöke, Sandro Rossell is eljött az újratemetésre.

A lap az angolok elleni legendás 6-3 mellett visszaemlékezik az 1954-es világbajnoki döntőre, ahol a magyar válogatott az NSZK-tól kapott ki 3-2-re, és hozzáteszik, hogy a svájci város különösen rossz emlékű helyszín volt Kocsis karrierjében, hiszen 1961-ben itt vesztett BEK-döntőt a Barcelonával. A döntőben a portugál Benficától kaptak ki 3-2-re, Kocsis mellett Kubala és Czibor is pályára lépett a spanyol csapatban.

A Barcelona szurkolók körében népszerű Kocsis képességeit is méltatja az El Pais. „Mindkét lábával nagyszerűen kezelte a labdát, remekül cselezett, és a pályán is jól látott".

Kocsis Sándor hamvainak hazahozatalával a legendás Aranycsapat minden elhunyt tagja Magyarországon nyugszik.

Kocsis Sándor Magyarországon a Ferencvárosban, illetve a Honvédban szerepelt, majd külföldön egy rövid svájci kitérőt követően az FC Barcelona meghatározó játékosa lett. A magyar válogatottal olimpiai bajnoki címet és világbajnoki ezüstérmet nyert. A nemzeti csapatban 68 mérkőzésen 75 gólt szerzett.

Rovatok