Index Vakbarát Hírportál

Terry lemondta az angol válogatottságot

2012. szeptember 24., hétfő 10:07

John Terry bejelentette, hogy lemond az angol válogatottságról, mert az Angol Futballszövetség (FA) nem állt ki mellette, hiába mentette fel a bíróság a rasszista vádak alól. Sőt, újra eljárást indított ellene.

Terry tavaly októberben szólt be a QPR-védő Anton Ferdinandnak, de júliusban a westminsteri bíróság felmentette a Chelsea játékosát. Az FA-nek ez nem volt elég, saját testülete elé is beidézte Terryt, aki úgy vélte, ez a lépés tarthatatlanná tette a helyét az angol válogatottban. Leginkább azért jutott erre a következtetésre, mert az FA szabályzatában benne van, hogy ha valakit polgári perben tisztáznak, az felülírja a szervezet hatáskörét is, vagyis döntő érvényű. Ennek ellenére őt mégis elővették újra.

Terry 78-szor játszott a válogatottban, csapatkapitány is volt, de a címtől kétszer is megfosztották. Először akkor, amikor kiderült, hogy csapattársa, Wayne Bridge feleségével folytatott viszonyt, másodszor pedig a Ferdinand-ügy miatt.

Ez utóbbi az angol kapitány, Fabio Capello távozásához is hozzájárult. Az FA az edző megkérdezése nélkül vette el Terrytől a kapitányi karszalagot, Capello kiállt játékosa mellett, azt hangoztatta, amíg valakit jogerősen el nem ítélnek, nem lehet bűnösnek tekinteni, ezért ő nem vette volna el tőle a karszalagot. Az olasz lemondott, mert a feje felett cselekedtek.

Terry a későbbi kapitánynál, Roy Hodgsonnál sem lett kegyvesztett, kivitte a júniusi Európa-bajnokságra. Ő volt az, aki kirúgta a labdát a kapuból az ukránok elleni meccsen, amikor Kassai Viktor játékvezető tévesen nem ítélt gólt. Hodgson a későbbiekben is számított volna a még csak 31 éves klasszisra.

Terry 2003 júniusában mutatkozott be az angol válogatottban Szerbia és Montenegró ellen. A 78 meccsén hat gól szerzett, az elsőt Magyarország ellen 2006. május 30-án.

Rovatok