Index Vakbarát Hírportál

Négyes ikerpályán is ámulhatnának az angolok

2012. október 4., csütörtök 12:39

Az biztos, a Guardian és olvasói nem voltak elég alaposak, amikor az egymáshoz legközelebb eső futballstadionokat és pályákat gyűjtötték össze cikkükben. A gyűjtésüket mi is bemutattuk, és arra kértük az Index-olvasókat, ha ismernek, küldjenek be ikerpályákat. Kiderült, Magyarországon is vannak még olyan helyek, ahol a különböző klubok szinte kínos közelségben játszanak egymás mellett, de van két olyan horvát stadion, amik szinte egybe olvadtak.

A Sport és Verseny utca csak ígéretes lehet

Ajka szinte egy az egyben másolta a Guardian-en is példának hozott MTK–BKV Előre is társbérletet, ahogy arra több olvasónk is felhívta a figyelmünket. Ahogy Budapesten, Ajkán is a Sport utca két oldalán, egymással szemben fekszik két pálya. A bal oldalit használja jelenleg az NB II.-es ajkai focicsapat, ez volt régen az Ajkai Alumínium SK (később Hungalu) pályája, míg a jobb oldali az Ajkai Bányászé - írta Makovecz Gyula Péter. A Bányász ma már nem is létezik, de a pályája még használatban van.


Nagyobb térképre váltás

Kicsit elhamarkodottak voltunk, amikor csak ikreket kerestünk, mert Magyarországon az is előfordul, hogy egy tömbben egy kazalnyi csapat pályája megtalálható. A pécsi Verseny utcai négyes ikreket nehezen lehet überelni. Három stadion egymás tőszomszédságában van, míg a negyedikhez néhány perces sétával juthatunk el.

„A Verseny utca 4. alatt a volt Bőrgyár pálya, jelenleg Várkői Ferenc városi stadion, a 11-es szám alatt a PVSK stadionja és atlétikai pályája, a 13-asnál a volt Postás majd MATÁV pálya található" - tudtuk meg Bősze Andrástól.

„Az egykor volt Pécsi Bőrgyári TC, fa, fedett lelátóval, hatvan évnél régebbi, korábban NB I.-es helyszín is volt, még Puskás fiatalabb éveiben. Ma is beférne 2-3000 ember. A Pécsi VSK stadionja - korábban 22 000 nézővel az NB I.-es pécsi csapat otthona, alig 150 méterre az elsőként említettől. A magyar válogatott is játszott ott edzőmeccset, de a Pécsi Dózsa 1970-ben ott fogadta a Newcastle Unitedet a Vásárvárosok Kupájában, ma romhalmaz" - adott rövid történeti áttekintést Pucz Péter.


Nagyobb térképre váltás

„Régebben játszott ezeken a pályákon a Pécsi Dózsa is, még nemzetközi meccsen is" - írta nekünk Melon.

Hogy is nézne ki, ha a Pálya utcán elhaladva ne botlanánk egyetlen egy futballstadionba sem? Budapest 4. kerületében ettől nem kell félni, a Tábor, Pálya, Erdősor és Szilágyi utcák határolta területen három stadion és még vagy féltucatnyi edzőpálya található. Az egyik az UTE atlétikai szakosztályáé, de itt vannak, a Chinoin, a Tungsram és Duna Cipő néven azonosított focipályák is, de néhány száz méteren belül van a Pamutgyár pályája is.


Nagyobb térképre váltás

Debrecenben már nem ilyen közeli a társbérlet, de a Nagyerdei és a Loki Stadion is csak kőhajításnyira fekszik egymástól, és a kettő közé még ott egy atlétikai stadion is beékelődött.


Nagyobb térképre váltás

Huligánok is szeretik a közelséget

Arról nem tudunk, hogy a pécsi Postás szurkolói milyen csatákat vívtak a PVSK-drukkerekkel, de közelség nem mindig jár egyértelmű előnyökkel. A krakkói Cravovia és a Wisla huligánjai között rendszeresek az összecsapások, a stadionjaik 300 méterre vannak egymástól, még szerencse, hogy van közöttük egy rét, ahol lerendezhetik egymás között nézeteltéréseiket a begőzölt drukkerek.


Nagyobb térképre váltás

Úgy látszik az egymást gyűlölő csapatok egymás mellé telepítése kelet-európai sajátosság, Pozsonyban az egykori Inter Bratislava és a Slovan Bratislava stadionja néz farkasszemet egymással, egy edzőpálya és egy széles út választja el azokat. „Érdekesseg, hogy miután az Inter Bratislava csapata megszűnt, a Slovan költözött át az Inter stadionjába, a régi Slovan stadion most lebontásra vár" - írta Kosár Ferenc olvasónk.


ikerpálya nagyobb térképen való megjelenítése

Szófiában is sikerült egymás mellé települnie két ősellenségnek: „A Levszki Szófia stadionja, azaz a Vaszil Levszki Stadion (ami egyben a válogatott otthona is) ugyancsak alig pár száz méterre van az ősi rivális CSZKA Szófia otthonától, a Bolgár Hadsereg Stadionjától" - hívta fel a figyelmünket Boruzs Álmos.


View Larger Map

Belgrádban sem sokkal jobb a helyzet: „A Partizan és a Crvena Zvezda stadionja légvonalban 7-800 méterre van egymástól ami ugyan nincsen olyan közel mit az MTK és a BKV pálya de ha figyelembe vesszük ,hogy ennek a két csapatnak van a leghírhedtebb szurkolótábora Szerbiában érdekes lehet ha mindkettő otthon játszik!”

Jól megvannak

Párizsban nem kell szurkolók összecsapásaitól tartani, de a Parc de Princes-ben is csak egy utca, a Claude Farrére választ el két stadiont. A 49 ezres Stade de France-ban a Paris Saint Germain játszik, és válogatott meccseket is rendeznek itt, a szomszédságában lévő arénában rögbi- és atlétikai versenyeket tartanak.


View Larger Map

A finn fővárosban, Helsinkiben is hasonló a helyzet. Az Olympiastadion és Sonera stadion is csak néhány méterre van egymástól. Egy szikla van köztük, amiről egyébként az újabban Soneraként ismert stadionban zajló meccseket sokan nézik is. A HJK Helsinki játszik ott - tudtuk meg Andrástól.   


View Larger Map

Kicsit sajnáljuk, hogy Zahumenszky Dávid találata már múlté, és a két gigastadion egymás mellett projekt, legalábbis ismereteink szerint nem valósult meg, pedig New Yorkban jó esély mutatkozott rá, amikor az NFL-ben játszó Giants Stadion mellé elkezdték építeni a MetLife-ot. Az utóbbi elkészülte után azonban lebontották a régit, és most a Giants társbérlőként a Jetsszel játszik felváltva.

A legikerebb

„Azt hiszem, ennél nem létezik ikerebb pálya: A Dinamo Zagreb stadionja a Maksimir. Ennek fő lelátója alatt (!) van a mellette lévő stadion kisebb lelátója. A másik pályán az NK Lokomotiva játszik" - küldte be pirospont.

Szintén a legek között van a helye az uruguayi Montevideóban található stadionpárosnak.

„A Parque Batlle nevű kerületében található az Estadio Centenario, ahol az első világbajnoki döntőt rendezték. A hatalmas betonteknőhöz annyira közel van két kiscsapat otthona, hogy aki a Tribuna Amsterdamra vált jegyet, az szerencsés esetben egyszerre három meccset is élőben nézhet: egyet a Centenarióban, amire jegyet vett, egyet a Miramar Misiones pályáján, egyet pedig a Central Español pályáján. De ha csak e két utóbbi csapat stadionjára koncentrálunk, elképesztő a köztük lévő távolság mérete. Itt még egy Sport utcányi távolság sincs a két csapat otthona között. Kis túlzással, ha akarnék, köpnék egy baromi nagyot a Central pályájától, és simán célba találnék vele a Miramar otthonában. Itt ráadásul a Central Español otthona (Parque Palermo) és a Miramar otthona (Parque Luis Méndez Piana) majdnem tökéletesen illeszkedik egymáshoz, tehát sokkal jobban, mint az MTK és a BKV pályája" - írta Montevideóból Salekovics Ádám.


View Larger Map

Rovatok