Index Vakbarát Hírportál

Német csapat még sosem bukott ekkorát

2012. október 17., szerda 11:24

Történetének legnagyobb összeomlását mutatta be kedden a 2014-es világbajnokság európai selejtezősorozatában a német futballválogatott, amely hazai pályán 4-0-ás vezetés után 4-4-es döntetlent játszott Svédországgal.

„Hatvan percen át kiválóan játszottunk, a svédek a pályán sem voltak, Ibrahimovicot észre se lehetett venni, aztán az utolsó fél órában rengeteg hibát követtünk el” - elemezte csapata váratlan formahanyatlását Joachim Löw, a németek szövetségi kapitánya. „Elbizonytalanodtunk, a csapat nyugtalanná vált, és képtelen volt kézben tartani a meccset."

Németország már a szünetben 3-0-ra, majd az 56. percben már 4-0-ra vezetett. A svédek szépítő gólját a 62. percben Zlatan Ibrahimovic szerezte. Rasmus Elm a hosszabbítás harmadik percében egyenlített.

Bár a német és svéd válogatottal sem esett meg hasonló fordulat, a futballtörténelemben számos ilyenre akad példa. A válogatott meccsek sorában 2003-as U17-es vb-n történt: Portugália az 52. percben már 5-0-ra vezetett Kamerunnal szemben, a vége mégis 5-5 lett, a kameruni válogatott 24 perc alatt vágott egy ötöst. A 2010-es Afrika-kupán Mali válogatottjának 14 perc kellett, hogy behozza az Angolával szembeni négygólos hátrányt.

Az európai futballtörténelem legnagyobb fordítását a Charlton Athletic tartja, 1957. december 21-e óta ezt senkinek sem sikerült felülmúlni. A Huddersfield idegenben, fél óra után már 5-1-re vezetett, sőt a Charlton egyik játékosát ki is állították. Az Athleticnek mégis sikerült talpra állnia, és emberhátrányban 7-6-ra fordítania.

A német szurkolók is voltak már szemtanúi hasonlónak. 1976-ban a Bundesliga történetének egyik legnagyobb meccsén a Bochum az 53. percben már 4-0-ra vezetett a Bayernnel szemben. A vendégek nem adták fel, és a fantasztikus Karl-Heinz Rumenigge–Gerd Müller-csatárkettős vezérletével, húsz perccel a vége előtt már 5-4 volt a Bayernnek, a Bochum még egyenlíteni tudott, de a végén Uli Hoeness beállította a 6-5-ös végeredményt.

Hasonló volt az 1998. augusztusában, Marseille-ben lejátszott OM–Montpellier meccs is. A vendégek 34 perc után már 4-0-ra vezettek, aztán az utolsó félórában beindult a Marseille, a 84. percben már egyenlített, a korábbi francia kapitány, Laurant Blanc a 90. percben, 11-esből döntötte el a meccset a hazaiak javára.

Rovatok