Index Vakbarát Hírportál

Győzelmet érdemelt a Videoton hatékonysága

2012. október 25., csütörtök 21:08

Az utolsó pillanatban ugyan gólt kapott, 2-1-re legyőzte a sokkal esélyesebb svájci Baselt a Videoton az Európa Ligában. A belga Genk a Sportingot is megverte, így a két győztes csapat áll továbbjutásra három forduló után.

A Videoton úgy várta - selejtezőivel együtt - ötödik Európa Liga-meccsét hazai pályán, hogy az eddigi négyen még csak gólt sem kapott, ezért az összecsapás előtt egy nappal joggal mondhatta Paulo Sousa vezetőedző, hogy csapatát senkinek nem könnyű megverni.

A svájci Basel tavaly a Manchester United előtt jutott a Bajnokok Ligája legjobb tizenhat csapata közé, és ha kissé meg is gyengült, a klublegenda Alexander Frei pedig doppingvétsége miatt nem lehetett a volt stuttgarti Marco Streller ékpárja, nagyon erős csapatról van szó. A Ferencváros, sem a Debrecen nem tudott még csak pontot sem szerezni ellene Magyarországon.

A Basel edzőt váltott jó egy hete, Murat Yakin érkezett a kispadra Vogel helyére – vereséggel mutatkozott be a hétvégén -, az elmúlt tizenhárom évben ő volt az egyetlen edző, akit kirúgtak a csapattól.

Yakin nemzetközi bemutatkozása rosszabbul nem is kezdődhetett volna, mert egy jobb oldali beadás után Brachihoz került a labda, aki középre lőtte, Nikolic tökéletes ütemben érkezett, de mint a visszajátszások igazolták, Schär lábáról pattant saját kapujába a labda.

A Baselt nem vetette vissza a gól, azonnal átvette a meccs irányítását, húsz perc alatt sorra rúgta a szögleteket, a legnagyobb helyzet azonban Streller előtt adódott, egy pontrúgás után a kapussal állt szemben, de Bozsovics a helyén volt.

Félóra után kijött a szorításból a Vidi, és rögtön az első szöglet után belőtte a második gólját. (A Basel nyolcat lőtt félóra alatt különösebb veszély nélkül.)

A tizenhatosra bepasszolt szögletet Gyurcsó pörgette tovább, jött Caneira és öt méterről védhetetlenül belőtte. Mintha egy megkomponált, előre begyakorolt variáció lett volna.

A Basel óriási helyzetekkel válaszolt, Schär kapásbombája tizenhatról centikkel ment csak mellé. Ezt a nyomást is túlélte a hazai csapat, a kontráknál viszont nem volt meg az összhang a csatárok közt, de a félidőre így is kétgólos előnnyel mehetett.

A folytatásban sem változott a játék, a Basel irányított, erőltette a jobb oldalt – a Stopirát helyettesítő fiatal Szolnoki rendre jól zárt vissza, jó ütemben szerelt -, de a kapu előtt megbénultak a vendégek, mert a fehérváriak a sokszor látott szervezettséggel, zártsággal védekeztek.

A svájciakból hiányzott az ötlet, még ha a szélről belőtt labdák olykor veszélyesek is voltak. A 70. percben zavarba jött a Vidi-védelem, Streller kilépett, újra csak Bozsoviccsal állt csak szemben, de ezúttal középen volt: a kapus pedig nagy bravúrral oldalra ütötte a labdát, majd a berobbanó csatárok elől felszedte.

A 72. percben Sousa cserélt, Sándor helyére a védekezőbb felfogású Tóth Balázs jött, a cél innen egyértelmű volt: meg kell őrizni a hihetetlen hatékonysággal megszerzett kétgólos előnyt.

A Videoton nagyon beszorult, folyamatosan jöttek a labdák a tizenhatoson belülre, de ha Oliveira ha csak egy hajszállal pontosabban indítja Nikolicsot, eldőlhetett volna a meccs. A Basel többször reklamált büntetőt, de a cseh játékvezetőt nem hatotta meg. Reklamálásért inkább sárgát adott, ahogy Strellernek is, amikor a végén már nem bírta idegekkel, és Szolnokit gyorsabb felállásra buzdította.

A 88. perc tájékán kiszabadult a Vidi, ekkor belőhette volna a harmadik gólt is, de a két veszélyes lövés kevéssel mellément. A 15 szögletet rúgó Basel ugyanakkor begyötört egy labdát, de ez csak azon változtatott, hogy hazai pályán hosszú idő után gólt kapott Sousa csapata, a három hazai pontot nem befolyásolta.

A Videoton két kaput eltaláló lövéssel, sárga lap nélkül nyerte meg a meccset, ami a folytatásban különösen fontos az eltiltások miatt. A fehérváriak a következő fordulóban, november 8-án Bázelben lépnek pályára.

Európa Liga, 3. forduló

Videoton FC-Basel (svájci) 2-1 (2-0)
Sóstói Stadion, 9800 néző, v: Miroslav Zelinka (CZE)
gólszerzők: Schär (2., öngól), Caneira (32.), illetve Schär (91.)
sárga lap: Stocker (79.), Streller (85.)

Videoton FC:
Bozovic - Brachi, Caneira, Vinicius, Szolnoki - Renato Neto, Mitrovic - Walter Lee (Torghelle, 81.), Sándor (Tóth B., 73.), Gyurcsó (Oliveira, 79.) - Nikolics

Basel:
Sommer - Steinhöfer, Schär, Dragovic, Park (Voser, a szünetben)- Cabral - Degen (Frei, 72.), Diaz, Stocker, Salah (Pak, 57.) - Streller

Rovatok