Index Vakbarát Hírportál

Néhol jobban tisztelik a Vidit, mint itthon

2012. október 26., péntek 11:36

A Videoton két kaput eltaláló lövéséből gól lett, és mivel az első ráadásul egy védőről pattant a kapu felé, a tökéletes helyzetkihasználás valamint a kiváló védekezés hozta meg az újabb sikert (2-1) az Európa Ligában. A Basel tavaly a Manchestert verte ki a Bajnokok Ligájából, és ha veszített is erejéből, még mindig rendkívül erős, csak ilyen hatékonysággal lehetett felülmúlni.

Még a csoportkör előtt azt mondta Garancsi István tulajdonos, hogy Sousa nem a védekezésben hisz, hanem a továbbjutásban. A csoportkörre ez a tétel értelemszerűen úgy módosult, hogy a hatékonyság és az ezzel párosuló eredményesség, pontszerzés mindenek feletti. A Basel ellen még pontot sem szerzett az elmúlt tíz évben magyar csapat, pedig próbálkozott a Ferencváros és a Debrecen is.

Murat Yakin nem véletlenül mondta, nyolcvan percig domináltak, de a labdabirtoklásuk semmit sem ért – ezt a mutatót fölényesen nyerték a svájciak -, mert rögtön az első hibából gólt kaptak, utána pedig akárhogy erőlködtek, uralták a játékot, a szépítés is csak az utolsó pillanatban sikerült.

„Jól játszottunk, de kevés volt. Ismertük a Videoton erősségeit, gyengeségeit, azokat nem tudtuk kihasználni, mert Bozsovics jól védett” – értékelt Yakin edző, aki eddigi mindkét meccsét elveszítette, a Basel pedig két döntetlen után szenvedett vereséget az Európa Ligában.

„Három fordulóval a vége előtt jól állunk, de még kilenc pontot lehet szerezni, és nekünk egyelőre hat van, az előnyünk tehát behozható. Nagyobb viszont az esélyünk, de mindenért meg kell dolgozni. Realista vagyok, valamennyi edző az lenne a helyemben. Mindhárom ellenféllel játszottunk már, a Genk nem véletlenül vezeti a csoportot. A Sporting fiatal csapat, tele lendülettel, improvizatív játékosokkal, de a szervezettségük időnként szétesik. A Basel egy nagyon érett csapat, fizikailag erős játékosokkal, akik még technikásak is, jól használják a pályát, annak minden pontját. Tudják, mikor éppen mire van szükségük, ezért is nagy dolog, hogy legyőztük őket, és azt csak úgy tehettük meg, hogy pontosan tudták a játékosaim, hogyan lehetnek eredményesek, hogyan szerezhetnek gólokat, és meg is tették. Egyénileg, csapatszinten is elemeztük a riválist, hozzájuk igazodtunk, mind egyénileg, mind csapatban.”

Sousa nem kerülte ki a kérdést, miszerint csalódott lenne-e, ha nem sikerülne a továbbjutás azok után, hogy a két hazai meccset megnyerték.

„Nincs olyan eset, amikor egy edző csalódott, ha azt látja, a játékosai maximális odaadással készülnek, és maximális odaadással keresik a sikerhez vezető utat. Hihetetlen és elképesztő lenne a továbbjutás. Nem tudnám most már azt mondani, csalódott lennék, ha nem megyünk tovább, mert egy pillanatra se feledkezzünk meg arról, milyen csapatok vannak a csoportban. Az ambíció nyilván megvan bennem, de sokkal inkább büszkeséggel tölt el, hogy egyre nagyobb tisztelet övez bennünket Európában, egyúttal a magyar labdarúgást is. Egy olyan csapat, mint a Basel, amelyik két csatárral szokott felállni, egy csatárt küldött ki Fehérváron. Ez a tisztelet jele. Ez a tisztelet néhol még nagyobb is Európában, mint Magyarországon.”

„Ebben a csoportban valamennyi ellenfél gyorsabban játszik, mert saját bajnokságában is gyorsabb futballra van kényszerítve. Ezért úgy kellett a taktikát kidolgozni, hogy mégis legyen esélyünk. Úgy gondolom, taktikailag fejlődtünk a legtöbbet, amióta itt vagyok, mert a rivális sebességét vissza tudtuk fogni, és kétszer is nyertünk. A játékosaink mentálisan is sokat fejlődtek, mert labdával és labda nélkül is jó döntéseket hoztak. Ráadásul védekezésben és támadásban ugyanúgy, és egyre többször” – avatott be, miben lett jobb a Videoton.

Hogy a magyar bajnokságban miért nem sikerül hasonló teljesítménnyel kirukkolni – hetedik jelenleg a csapat -, azt válaszolta: a sorozatterhelés új dolog számukra, tapasztalatokat kell szerezniük ezen a téren.

„Ezt a sikert most szeretnénk kiélvezni, utána foglalkozunk a Debrecennel, a címvédő vasárnap érkezik hozzánk. Ha visszanézzük a meccseinket, sok olyan volt, amelyiken a szerencse elpártolt mellőlünk, és hiába voltak jobbak az ellenfélnél, nem sikerült pontot vagy pontokat szereznünk.”

Sousa a Basel-meccs szerencséjéről nem beszélt külön, de mintha ami a hazai élvonalban nem jön össze neki, azt a nemzetközi sorozatban kapná vissza.

Rovatok