Index Vakbarát Hírportál

A Videoton lehagyta a Benficát

2012. november 7., szerda 20:48

Egy nappal a Videoton baseli Európa Liga-meccse előtt adta ki az IFFHS a legújabb klubvilágranglistát. Ezen a székesfehérváriak az orosz Zenitet és a norvég Rosenborgot befogva a 95. helyen állnak, a kupasorozat kezdete előtt a háromszázban sem volt a klub.

Az EL-ben nem kiemeltként induló Videoton a portugál Benficát is megelőzte a listán, de az Everton, valamint a francia bajnok Montpellier is mögötte van, de említhetnénk a Stuttgartot is. A listán persze van pár értelmezhetetlen név, hiszen a szudáni Omdurman például a 82.

A Basel ugyanakkor a tizenharmadik helyen áll, ezért is komoly teljesítmény, hogy a csütörtök esti meccs eredményétől függetlenül az ötödik EL-kört a Videoton minimum a második helyről kezdi, és a Basel mindenképp mögötte lesz. Pillanatnyilag három forduló után hat pontja van a magyar csapatnak, kettő a svájcinak.

Murat Yakin vezetőedző nagy baseli rohamokat ígért a meccsre, mert vissza akarja szerezni azokat a pontokat, amelyeket Fehérváron elveszített, és meg akarják ragadni az utolsó továbbjutási esélyt.

Emlékeztetett rá szerdán, mennyit birtokolták a labdát (76 százalék, 15 szöglet) a két héttel ezelőtti meccsen, de mivel gyorsan gólt kaptak, kényszerhelyzetbe kerültek.

Azzal is tisztában volt, hogy a Videoton kiválóan védekezik, gyorsak a kontrái, amelyekkel megzavarhatják a svájci védelmet.

Paulo Sousa azt emelte ki szerda este, nincs nyomás a csapatán, és ahogy már Belgiumban, a csoportkör első meccse előtt mondta: élvezni akarják, hogy eljutottak idáig. A versenyképesség volt az alapvető cél, ezt pedig teljesítette csapata.

A portugál korábbi edzője, a svájci Ottmar Hitzfeld nagyon pozitívan nyilatkozott a csapat honlapján. A Dortmunddal BL-győztes Hitzfeld lenyűgözőnek nevezte a Videoton produkcióját, és megjegyezte: senki sem gondolta volna, hogy hat pontot szerez három forduló után.

Számomra egyáltalán nem meglepő, hogy Paulo edzőként a maximumot akarja kihozni magából és a csapatából, hiszen Dortmundban is ez volt rá jellemző játékosként is. Nagyon mély benyomást tett rám, amikor Dortmundba érkezett, mert nem volt tökéletes állapotban. Makacs térdsérüléssel bajlódott, azonban nem akarta cserbenhagyni a csapatot. Mindenáron játszani akart. És annak ellenére, hogy sokáig csupán körülbelül nyolcvan százalékos állapotban volt, képes volt arra, hogy a csapat oszlopos tagja legyen. Mindenáron győzni akart, és ezért mindent meg is tett” - emlékezett Hitzfeld.

A Basel-Videoton EL-meccs csütörtökön 21.05-től a Story4-en látható, és az Index is közvetíti.

Rovatok