Index Vakbarát Hírportál

Messi cumizhatott, de nem volt benne öröm

2012. november 7., szerda 23:06

Lényeg:

Csakúgy mint két hete Barcelonában, Glasgow-ban is a Celtic szerzett vezetést a Barcelona ellen a Bajnokok Ligája szerdai meccsnapján. Az első percekben a G csoportot három győzelemmel vezető Barca beszorította skót ellenfelét kapuja elé, de nem úgy tűntek, mint akik azonnal el akarják dönteni a mérkőzést, aminek az lett a következménye, hogy 20 perc után a Celtic rúghatta az első szögletét, amelyből Wanyama fejelt gólt.

A gól sem sokat változtatott az addigi összeképen, annyira nem tűnt úgy, hogy a Barcelonának sürgős lenne, a Celtic pedig elvolt a támadások blokkolásával. Sőt, a 27. percben a görög válogatott Szamarasz ugrott ki a védők közül, ha a labda eléri, begyalogolhatott volna vele a Barcelona kapujáig, de Valdes jól avatkozott játékba, és felszedte a passzt. Ezek után kicsit felpörgött a Barcelona, két kapufát is szerzett, előbb a 29. percben Messi 12 méterről leadott bombája csattant a keresztlécen, majd a 38. percben Alexis Sanchez fejelt kapufát.

Az első félidőben nem dőlt el semmi. Ahogy Messi már a hétvégi bajnoki forduló előtt jelezte, ha betalál, a gólörömnél előveszi a sportszárába rejtett cumit, üzenve múlt héten született kisfiának, Thiagónak. Kérdés volt, hogy a második félidőben használhatja-e vagy ahogy a hétvégén a Celta Vigo ellen is, a sportszárban marad.

A második játékrész is úgy kezdődött, hogy a Barcelona a kapuja elé szorította a skótokat, de igazi gólhelyzetet nem tudtak kialakítani. A Celtic védői hatékonyan csípték el a rövid passzokat, és Messi is hiába próbálkozott többször ugyanazzal a játékhelyzettel, amelynek az esetek többségében gól a vége, de most a befelé futásai meghiúsultak.

Jellemző volt erre az időszakra, hogy Messi jobb szélről a 16-os környékére, Iniestáéknak adott labdája úgy pattogott vissza a félpályáig, hogy két barcelonai is egymásra várt, hogy melyikük veszi le.

Az 56. percben Messinek elege lett a többiek tanácstalanságából, és ismét befelé indult, majd a 16-os csücskéről ívelt ballal a hosszú felé, de Forster kapus rajta volt a lövésen.

Nem sokkal később a második szögletét végezhette el a Celtic, amelynek ismét egy fejes, igaz a veszélytelen fajtából, lett vége. Sőt, a Celtic majdnem kétgólosra növelte az előnyét, de Mulgrow-t a 16-oson belül elnyomták a barcelonai védők.

A 83. percben ismét Forster kapus következett, aki a mezőny legjobbja volt, Messi szabadrúgását fogta könnyedén. A Barca ekkor már tényleg úgy támadott, mintha komolyan venné a mérkőzést és a győzelmet, de éppen ekkor érkezett a Celtic második gólja. A Celtic-kapus kirúgását a félpályánál Xavi próbálta levenni, de luftot rúgott, a labda továbbpattant, megelőzve Mascheranót, a csereként beállt Watt 14 méterről kilőtte a hosszút.

A Barcelona továbbra is támadott, és Messinek sikerült közelről szépítenie. Ehhez ismét Forster védése kellett, aki Pedro 10 méterről leadott lövését tolta oldalra, de éppen az argentin elé.

A játékvezető 4 percet hosszabbított, de ezúttal nem sikerült ugyanaz, ami Barcelonában igen, ahol Messi az utolsó pillanatban szerezte meg a győztes gólt a Celtic ellen. Győzelmével a Celtic 7 pontos és második, a Barcelona maradt az első a csoportban.

Jegyzőkönyv

Celtic–Barcelona 2-1

Celtic Park, 60 ezer néző

gólok: Wanyama (21.) Watt (83.) illetve Messi (91.)

sárga lapok: Miku (41.) illetve Song (13.) Alba (66.)

Rovatok