Index Vakbarát Hírportál

EL: 75 %-os a Vidi továbbjutási esélye

2012. november 8., csütörtök 13:46 | aznap frissítve

Vannak rossz példák, de a jól rajtoló csapatok általában bekerülnek a továbbjutók közé az Európa Ligában. A számok a Videoton továbbjutását mutatják, ami elképesztő bravúr lenne.

A Videoton két győzelemmel és hat ponttal továbbjutó helyen áll az Európa Liga G csoportjában. A csapat két hazai sikerével került ebbe az előkelő pozícióba, utánanéztünk, hogy az elmúlt három szezonban meddig jutott az a csapat, amelyiknek hat pontja volt a félidőben

2009: 4-2 a továbbjutók aránya

A Panathinaikosz, a Hapoel Tel-Aviv, az Everton és a Bilbao megcsinálta, félidei hat pontjával - általában két hazai sikerrel - megélte a tavaszt, mindhárman csoportmásodikok lettek. A Laziónak valamint a Baselnek viszont nem sikerült. Utóbbi amúgy a későbbi döntős Fulhammel vívott nagy harcot a továbbjutásért, de végül alulmaradt. A csoportot egyébként a Roma nyerte. A Laziót a Salzburg illetve a Villarreal előzte.

2010: 5-0

Aki hat pontot szerzett, nem tudott kiesni. A Young Boys és a Villarreal amúgy pontosan másolta a Vidit, az első idegenbeli vereség után a két győztes hazai meccs kinyitotta a kaput, és át is mentek rajta. A spanyolok ráadásként az első helyen. A Harkiv a Debrecen csoportjából jutott tovább, a Sevilla és a Besiktas élt a félidei kedvező eséllyel.

2011: 3-2

Ugyanaz a helyzet, mint 2009-ben. A lengyel Legia továbbment, a Lokomotiv Moszkva is, a belga Bruges pedig a szintén három kör után két győzelemmel álló Birminghamet kiejtve - csoportelsőként - került a sorozat legjobb 32 csapata közé. A Maccabi Haifa a hatpontos indulás után a hátralévő három meccsét viszont elbukta, így kiesett.

Ebben az évben a Tottenham hét ponttal állt a félidőben, végül kizuhant, mert a Bölöni László vezette PAOK legyőzte Londonban. (Igaz, akkor az ír Shamrock nem szerzett pontot a csoportkörben.) Volt olyan csoport, ahonnan hét pont is elég volt a továbbjutáshoz, de ott nagy körbeverés volt, nem lógott ki egyetlen csapat sem.

2012-ben is öt csapatnak van hat pontja két kanyar után, a Liverpool vezeti csoportját, a Levante a Hannover mögött a második. Abban a csoportban amúgy pontosan ugyanolyanok a pontszámok, mint a Vidiében: 7, 6, 2 és 1.

Két cseh csapatnak (Sparta Praha, Plzen) van még két győzelme, mindketten másodikok a hibátlan csoportelsők mögött.

Rovatok