Index Vakbarát Hírportál

A hajrára törte meg a Basel a Videotont

2012. november 8., csütörtök 23:18

A 78. percben veszítő Videoton megtartotta Európa Liga-csoportjának második helyét, de a belga Genket meg kellene verni két hét múlva hazai pályán. A Genk veretlen és nyolcpontos, a Vidinek hat pontja van, a Baselnek öt, a Sportingnak kettő, a portugál csapat lényegében kiesett.

Az Európa Liga csoportkörének negyedik fordulóját viszonylag kényelmes helyzetben, továbbjutó helyen kezdhette a Videoton a két bravúros hazai győzelem miatt. A hazai Baselen volt a nyomás, mert ha most sem szerzi vissza a Fehérváron hagyott pontokat, akkor még nagyobb lépéshátrányba kerül.

A háromszáz magyar szurkoló a Himnusszal köszöntette a csapatát, amit jól kivehetően és tisztán énekelhettek el, mert a 40 ezres stadionba mindössze 12 ezer hazai drukker látogatott ki.

Sousa Torghellét a kezdőbe jelölte, mert úgy gondolta, jobb lesz, ha az elején ő verekszik a védőkkel, a fizikumát jobban tudja ugyanis érvényesíteni, mint a gyors Nikolics. A Baselbe visszakerült Alexander Frei, aki két hete doppingvétsége miatt hiányzott. A baseliek hangzatos nyilatkozatokat tettek: támadni fognak, de nem estek rögtön neki a Videotonnak, a kilencedik percben volt az első helyzet, akkor Frei hat méterről fejelt kapura, de Bozsovics vetődve hárított.

Húsz percig más említésre érdemes nem is történt, érezhető volt, tartanak a magyar kontráktól, és nem szeretnék mindenáron beszorítani a mieinket, nehogy ismét bekapják az első gólt, mert az végzetes lehet. (Ezt egyébként Murat Yakin szinte valamennyi nyilatkozatában ki is emelte.)

A 22. percben aztán Bozsovics elképesztő bravúrját láthattuk: Gyurcsót lehagyták a bal oldalon, a labda kiválóan jött középre, Streller négy méterről fejelt, a monetenegrói kapus reflexből belekapott a feje fölé tartó labdába, ami veszélyesen felperdült, végül Szolnoki vágta ki harminc centire a gólvonaltól.

Oliveira negyvenről egy szép csel után kapura emelt, pár métert tévedett, Sousa viszont leszúrta, mert Gyurcsó zárkózott a jobb szélen.

A 31. percben megint Bozsovics tartotta a gól nélküli állást, ezúttal Frei közeli lövését lábbal hárította. A félidő hajrájára egyre veszélyesebbé vált a Basel, a védelem mögé kerültek párszor a széleken, Torghelle nem túl erős lövésével a Videotonnak is volt kaput eltaláló lövése 45 perc után.

A fordulás után a 63. percben Torghelléé volt az első helyzet, saját térfelén szerzett labdát a Videoton, Gyurcsó elrohant a szélen, centerezett, a középcsatár viszont nem találta el jól a labdát, így nem okozott gondot a kapusnak.

A baseli ellentámadás még ennél is veszélyesebb volt, Streller lerázta magáról szemben a kapuval Viniciust, tiszta helyzetben lőhetett, de mintha tartott volna Bozsovicstól, nagyon helyezni akarta ballal a labdát, így erőtlen és pontatlan lett a kísérlete.

A Basel ettől a helyzettől magára talált, felpörgette a játékot, bár a bíróval rengeteget foglalkoztak, mindkét hazai sárga reklamálásért jött. Az ukrán mezőnybeli ítéletei kiváltották a nézők haragját is, egycsapásra futballhangulat lett a stadionban.

A 67. percben Nikolics jött Torghelle helyére, Sousa abban bízott, a kontráknál ő több veszélyt képes okozni.

A svájci támadások rendre lesen akadtak el a 78. percig, a Videoton védekezése, egyszersmind a taktikája jól működött. Akkor azonban Streller 17 méterre a kaputól lefordult Viniciusról, ballal lőtt, és ezt már Bozsovics nem érhette el. A Videoton feljebb jött a hajrára, Oliveira labdaszerzése után nem tudott lőni helyzetben, de összességében a Basel többet tett a sikerért, mégha nagyon komoly feladat elé is állította a Videoton.

Két hét múlva a csoport vezető Genk érkezik Fehérvárra, kiélezett, nagy meccs lesz. Orbán Viktor miniszterelnök, mielőtt a meccsre indult volna, azt mondta: azt kell megnyerni, az a sorsdöntő. Baselben minden csak bónusz.

A svájciak egyhangúan vették tudomásul, hogy hozták a kötelezőt és életben maradtak, még csak a magasba sem emelte senki a kezét a kiküzdött győzelem után. A hazai ultrákkal is mindössze pár másodpercig ünnepeltek.

A csoport másik meccsén a kapus Köteles Lászlót nélkülöző Genk közben a Sporting Lisboa vendégeként az utolsó percben egyenlítve pontot mentett, így nyolc pontjával vezeti a csoportot a hatpontos Videoton előtt, amelynek előnye egy pontra csökkent a Basellel szemben. A székesfehérváriak a következő fordulóban, november 22-én a Genket fogadják a Sóstói Stadionban.

Az Európa Liga többi mai meccséről itt olvashat.

Európa Liga, 4. forduló, G csoport

FC Basel (svájci)-Videoton FC 1-0 (0-0)
Bázel, 13 000 néző, v.: Jehven Aranovszkij (ukrán)
gólszerző: Streller (80.)
sárga lap: D. Degen (51.), Streller (67.), illetve Oliveira (35.)

FC Basel:
Sommer - P. Degen, Schär, Dragovic, Steinhöfer - D. Degen (Zoua, 92.), Diaz (F. Frei, 75.), Cabral, Stocker - A. Frei (Szalah, 66.), Streller

Videoton FC:
Bozovic - Brachi, Caneira, Vinícius, Szolnoki - Gyurcsó (Walter Lee, 83.), Oliveira, Sándor (Kovács I., 90.), Mitrovic, Renato Neto - Torghelle (Nikolics, 69.)

Sporting Lisboa (portugál)-Genk (belga) 1-1 (0-0)
gól: Van Wolfswinkel (64.), illetve Plet (90.)
piros lap: Schaars (59., Sporting Lisboa)

A csoport állása:
1. Genk                  4   2   2   -   8-4   8 pont
2. Videoton FC        4   2   -   2   5-5   6
3. Basel                  4   1   2   1   4-4   5
4. Sporting Lisboa    4   -   2   2   2-6   2

Korábbi eredmények:
1. forduló (szeptember 20.):
Genk-Videoton FC 3-0 (1-0)
Sporting Lisboa-Basel 0-0
2. forduló (október 4.):
Videoton FC-Sporting Lisboa 3-0 (3-0)
Basel-Genk 2-2 (0-2)
3. forduló (október 25.):
Videoton FC-Basel 2-1 (2-0)
Genk-Sporting Lisboa 2-1 (1-1)

A csoport további programja:
5. forduló (november 22.):
Videoton FC-Genk 19.00
Basel-Sporting Lisboa 19.00
6. forduló (december 6.):
Sporting Lisboa-Videoton FC 21.05
Genk-Basel 21.05

A csoport első és második helyezettje jut a legjobb 32 közé.

Rovatok