Index Vakbarát Hírportál

Leszarom a frankhitelt, ha 0-0 Baselben

2012. november 8., csütörtök 16:10

Az Európa Liga G csoportjának állása három forduló után, félidőben: 1. Genk 7 pont, 2. Videoton 6, 3. Basel 2, 4. Sporting 1 pont. Háromszáz, csodára váró Vidi-drukker érkezett a városba, de általában óvatosak. A hazai lapok, játékosok nem annyira.

Valószínűleg még sokszor idézett mondat lesz Philip Degené: „meg kell mutatnunk, ki az úr a háznál.” A Basel-Videoton Európa Liga meccs előtt mondta ezt a válogatott svájci, és nyilván nem nehéz összerakni, hogy szerinte a jobb csapat kikapott Székesfehérváron, és ilyen többé nem fordulhat elő. Degen a kispadon ült Fehérváron, azóta viszont tökéletesen felépült sérüléséből a Liverpoolt is megjáró védő.

A Basel Magyarországon 76 százalékban birtokolta a labdát, haszontalanul, rúgott 15 szögletet különösebb veszély nélkül, míg a magyarok egyet, abból viszont Caneira a kapuba lőtt.

Ilyenkor szokás mondani, hogy ha tízszer játszanának egymással, akkor a Vidi csak egyszer nyerne, lenne még egy döntetlen, a Basel viszont annyival erősebb és jobb csapat, hogy a többi nyolc meccs a győzelmét hozná.

Nagy kérdés, az a döntetlen csütörtök este születik-e meg, vagy érvényesül a papírforma. Mert ha iksz, akkor a Videoton megtartja négypontos előnyét a sokkal esélyesebb svájciakkal szemben, és ismét bebizonyítja, labdatartással nem lehet meccset nyerni.

Két dolog biztos: a Basel most két csatárral indul a csatába. Marco Streller mellett ott lesz a klublegenda Alexander Frei, aki Sóstón hiányzott, mert nem jelent meg egy doppingvizsgálaton. A másik, hogy a Videotonnak a sorozat hátralévő három meccsén kellene legalább három pontot szereznie, hogy a csodát véghezvigye, egyben lezárja a magyar futball legutóbbi 25 évének legnagyobb sikerét.

Paulo Sousa emlékeztetett rá, ezt a három pontot legalább olyan nehéz lesz besöpörni, mint az eddigi hatot, ezért a továbbjutásról általában nem is beszélt. Azt viszont rendszeresen sulykolta, nincs nyomás a csapatán, nyugodtan játszhatnak. A játékosok önbizalma ugyanakkor értelemszerűen megnövekedett a sikerek hatására, olyan dolgokra is vállalkozhatnak sikerrel, amire addig még nem mertek, és könnyen lehet, ezek bejönnek.

Persze az alap ezúttal is a biztos, masszív területvédekezés lesz, amire Sousa nemcsak megtalálta a megfelelő embereket, hanem szinte rekordidő alatt meg is tanította nekik. Sousa eddig nem követte el azt a hibát, amire más edzők hajlamosak, hogy többet gondol a csapatáról, mint annak a valós tudása. Ha csak védekezni tudtak, nem próbálkozott megalapozatlanul a támadással. A cél most is az, ne kapjanak gólt, mert egy 0-0 most akár a mennyekbe is repíthetné a csapatot.

A Baselbe látogató szurkolók is ezt emelték ki: legyünk olaszabbak a régi olaszoknál, akik nagyszerűen alkalmazták a védekezést. „Nem baj, ha nem látok gólt, sőt. Akkor fogok csak igazán sört inni, ha nem látok gólt. Leszarom a frankhitelem, egy részletet itt fogok elkölteni, még ha tíz frank is egy sör” - mondta a városban egyikük.

A helyi újság (Basler Zeitung) természetesen bízik a futball törvényszerűségében, és hogy a nyolc meccsből látjuk valamelyiket, amikor a Basel eredményesen szembetűnővé teszi az erőfölényét.

Murat Yakin, az edző szerint a győzelemhez igen fontos, hogy az első gólt csapata lője, különben életveszélyben lesznek.

Sousát is idézi a helyi lap, aki arról is beszélt, hogy az edzőváltás után motiváltabb, erősebb lett a Basel – a magyar vereség után kétszer is nyert a bajnokságban -, és ő egyébként is azt mondta a sorsolás után: a csoport legerősebb tagja a Basel.

Annyi biztos, a hazai szurkolók is érzik, ez a csapat nem a tavalyi, amely a Manchester United előtt került a Bajnokok Ligája legjobb tizenhat csapata közé. És valószínűleg már augusztusban is érezték, hogy a három távozó fájó űrt hagyott maga után, és a Kolozsvár elleni vereség az idei reményeket minimum visszafogta. Nem is lesznek csak 14 ezren a stadionban, ami a 42 ezres stadionban nem komoly létszám. (A 2008-as Eb-n a németek itt verték a portugálokat és a törököket is 3-2-re, ezzel jutottak be a döntőbe.)

Ezek a remények egy svájci győzelemmel egészen biztosan újraélednek, sőt a csoport egy Sporting-győzelemmel össze is sűrűsödik, de a számolgatásnak leginkább csütörtök este van értelme. Mert azt már két hete, a hazai siker után is tudtuk, annak a 2-1-nek hatványozódik a jelentősége, ha olyan eredmény születik, mint Trabzonban (0-0). Ha pedig olyan, mint Gentben (3-0 ide), de ezt a gondolatot ne is folytassuk.

A Story4-en 21.05-től minden kiderül, de az Index is közvetít.

Mi történik in Szekesfehervar?

A Basler Zeitung két oldalon foglalkozik a meccsel, egy keretesben ezt a címben említett égető kérdést feszegeti. Sousától idéznek pár mondatot, mindenesetre gesztusértékű, hogy használták a Googel fordítóját, bár hogy az eredeti kérdés mi lehetett, nehéz megfejteni.

Rovatok