Index Vakbarát Hírportál

500 milliónál tart a Videoton

2012. november 22., csütörtök 09:25 | aznap frissítve

A Videoton a sportsikerek mellett temérdek pénzt is keres a most zajló európai kupaszezonban.

A fehérváriak veretlenül jutottak túl az Európa Liga-selejtezőn. A második körben a szlovák Slovant két döntetlennel, idegenben rúgott több góllal verték ki, majd a belga Gentet kétszer – 1-0-ra és 3-0-ra – is legyőzték. A főtáblára jutásért a török Trabzonspor következett, az idegenbeli 0-0 után Székesfehérváron is ugyanilyen eredmény született. A Videoton viszont jobban rúgta a 11-eseket, ezzel továbbjutott és egyből 1,3 millió euróval (360 millió forint) gazdagodott, amit a legjobb 48 közé jutásért fizetett ki az UEFA.

Az Európai Labdarúgó Szövetség a csoportmeccseken a győzelmeket, a döntetleneket is külön díjazza. Egy siker 200 ezer, egy döntetlen 100 ezer eurót ér (56 és 28 millió forint). A Videoton négy meccsen van túl, legyőzte a Sportingot és a Baselt, kikapott a Genktől és a svájci csapattól idegenben. Ez plusz 400 ezer eurós bevételt jelent, azaz a belga Genk elleni sorsdöntő meccs előtt már minimum 1,7 millió eurós bevétellel gyarapodott a klub.

A magyar klubnak esélye van arra, hogy továbblépjen a csoportjából. Ehhez már az is elég lenne, ha csütörtökön, Fehérváron legyőzné a Genket. A sikerrel nemcsak 200 ezer euróval gazdagodik, hanem a csoport első, vagy a második helyért járó összeggel is, ami 400 ezer, vagy 200 ezer euró lehet. Ezen felül a továbbjutásért még plusz 200 ezer járna. Így a Videoton akár 2,5 millió eurós bevétellel várhatná a tavaszi folytatást, amely összegbe még nincsenek beleszámítva a televíziós jogdíjak, amelyeket a szezon végén határoz meg az UEFA.

Lehet az álmokat tovább szövögetni, a tények kedvéért jegyezzük meg: a 16 közé jutás 350 ezer, a negyeddöntő 450 ezer, az elődöntő 1 millió eurót ér. A döntőben vereséget szenvedő klub 2,5 millió, az Európa Liga 2013-as győztese pedig 5 millió eurót kap. A végső győztes így akár 9,9 millió eurót kereshet és részesedhet a piaci haszonból, amely a tervek szerint 83,5 millió euró a 2012–2013-as szezonban.

Érdemes megnézni az elmúlt években sikeres európai kupaszereplőinek bevételét. 2009-ben a Debrecen a svéd Kalmar, az észt Levadia Tallinn és a bolgár Levszki kiverésével a Bajnokok Ligája csoportkörébe jutott, ahol aztán hatszor kikapott. Ezzel 9,183 millió eurót keresett (2,6 milliárd forint).

Egy évvel később a Debrecen megint a Bajnokok Ligájáért indult, de végül az Európa Ligába jutott. Itt egyszer nyert a csoportkörben. A 12 meccsből álló sorozat végén 1,411 millió euró járt a klubnak, ami valamivel több mint 400 millió forint.

Nem csak a két számsor közti különbségből, de a piaci részesedésből is jól látszik, mennyivel jobban megéri a Bajnokok Ligája főtábláján szerepelni. Amíg 2010-ben a BL-ben a piaci részesedésből 1,893 millió euró jutott a Debrecennek, addig egy évvel később – már megnövelt bevételekkel is  - csak 271 ezer az EL-ben.

Rovatok