Index Vakbarát Hírportál

Miért karba tett kezű szobrot kapott Sir Alex?

2012. november 23., péntek 21:11 | aznap frissítve

Közép-európai idő szerint péntek délután, félháromkor kezdődött az az ünnepség, melyen leleplezték Sir Alex Ferguson szobrát, amelyet az Old Traffordon avatták fel.

A mű az ismert szobrász, Philip Jackson munkája, a bronzból készült alkotás 2,7 méter magas és a bronzból készült.

Az ünnepségre a skót edző olyan korábbi játékosai is eljöttek, mint például Ruud van Nistelrooy, Eric Cantona, vagy a norvég Moldéval megint bajnoki címet nyerő Ole Gunnar Solksjaer. De ott volt a United teljes első kerete, a klub korábbi játékosa, Gary Neville, Tony Blair exminiszterelnök és Arséne Wenger, az Arsenal jelenlegi menedzsere.

Alex Fergusont 1986-ban, az akkor távozó Ron Atkinson helyére nevezték ki. Első bajnokiján majdnem napra pontosan 26 éve, november 22-én – éppen a most hétvégi ellenfél – a Queens Park ellen irányította az MU-t. Tizenkét bajnoki cím, 5 FA Kupa-győzelem, két BL-siker, egy KEK- és egy-egy Interkontinentális-, valamint Európai Szuperkupa-, 4 Ligakupa-győzelem fűződik a nevéhez. Edzőként 1465 meccsen ült eddig a manchesteri kispadon, amelyből 873-szor nyerni tudott és csak 262 meccs végződött vereséggel.

Egyedül azt nem lehet érteni, miért karba tett kezes szobrot kapott, miközben szinte sosem szokott így állni a pálya mellett. A legjellemzőbb rá a gólöröme, amikor két karját feltéve szökell egyet, és rázza az ökleit a levegőben. Ennél tényleg még az is jellemzőbb lett volna, ahogy az órát mutogatja a negyedik bírónak, hogy miért nem fújja már le a meccset, vagy épp hogy engedjen még legalább egy percet, és számítsa bele, mennyit állt a játék.

Rovatok