Index Vakbarát Hírportál

Aki Guardiolán is túltehet

2012. november 27., kedd 12:41

Tito Vilanova száz napja debütált a Barcelona kispadján, azóta a katalán klub csak három meccset nem tudott megnyerni, több rekordot is megdöntött.

A Pep Guardiola utódjaként kinevezett Vilanova augusztus 19-én mutatkozott be a Real Sociedad elleni meccsen, rögtön 5-1-es győzelemmel kezdett. Azóta a Barca veretlenül vezeti a bajnokságot, a Bajnokok Ligájában bejutott a nyolcaddöntőbe. Eddigi huszonegy meccsükből tizennyolcat megnyertek, kétszer kaptak ki és egyszer játszottak döntetlent, ez nyolcvanöt százalékos mérleg.

Amióta Vilanova az edző, a legtöbbet a kapus, Victor Valdés játszotta, összesen ezernyolcszáz percet töltött a pályán, csak az Alaves elleni kupamérkőzést hagyta ki. A második Lionel Messi, a harmadik pedig Xavi. A Barca-nevelések ezt a listát is vezetik. Vilanova örömmel támaszkodik az általa jól ismert saját nevelésekre, korábban ő is a klub utánpótlásában dolgozott.

Levante ellen hétvégén 4-0-ra megnyert mérkőzésen több mint egy órán át csak olyan játékosok voltak a pályán a katalánoknál, akik a klub akadémiájáról kerültek ki. Dani Alvest a 13. percben váltotta Montoya, és egészen a 75. percig, amikor Correia jött be Jordi Alba helyére, a La Masián nevelkedett futballisták képviselték a Barcelonát.

A tréner irányítása alatt klubrekordok is születtek. A Louis van Gaal által irányított 1997/98-as csapat legjobb rajtját múlták felül, a Levante elleni győzelemmel pedig a spanyol liga történetének legjobb szezonkezdését is beállították. Tizenkét győzelemmel és egy döntetlennel csak a Radomir Antic által dirigált 1991/92-es Real Madrid kezdett, ha Messiék megverik a Bilbaót szombaton, ez a rekord is a Barcáé lesz.

Vilanova egy másik rekordhoz is hozzájárulhat. Lionel Messinek négy gól hiányzik, hogy megdöntse Gerd Müller világrekordját. Az argentin 2012-ben nyolcvankét gólnál jár, ha megkapja a lehetőséget, és még négyet szerez, akkor övé lesz az egy naptári évben szerzett legtöbb gól.

Rovatok