Index Vakbarát Hírportál

A Puskás Stadionra jut pénz, a Fradira nem

2012. december 13., csütörtök 11:12 | aznap frissítve

A kedden elfogadott 2013-as költségvetés sportra vonatkozó részeiben benne vannak a Puskás Ferenc Stadion 2016-ra tervezett átalakítási munkálatainak költségei, legalábbis a kezdőösszegek. A kormány tervei szerint a mostani stadion megmarad, és mellé épülne egy új, az UEFA elitkategóriájába tartozó, 60 ezres stadion, ahol nemzetközi kupadöntőket is lehet rendezni.

A Nemzeti Sportközpontok 4,819 milliárd forintot kap jövőre beruházásokra, ebből kell a meglévő stadiont szükségszerűen felújítani, az új stadion és a környező létesítmények tervezését elkezdeni, valamint a Tüske Csarnokra költeni. (Utóbbit 2014-ben fejezik be.)

Lesz pénz

Az egyes kiemelt jelentősségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztosának hivatalától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a kormány döntött a 1259/2012-es határozatában arról, hogy a Fradi stadionjának felépítéséhez szükséges összeget három lépcsőben, ütemezetten biztosítja. Jövőre hétmilliárd forinttal járulnak hozzá az építkezés megkezdéséhez. Az azonban még nem világos, hogy honnan kerül a pénz a költségek biztosításához.

A költségvetésben külön soron van, kilencmilliárddal a debreceni stadion. Látványtervei már korábban készültek, a közbeszerzési pályázatokat is kiírták, aminek a határideje a napokban járt le.

A Ferencváros új stadionja viszont külön soron nincs a büdzsében, pedig Kubatov Gábor elnök úgy tervezte, hogy az Fradi–Újpesttel búcsúztatják el a mostani stadiont márciusban. Az eddigi tervek és remények szerint a 2014-ben átadott új stadion 20 milliárdba kerülne.

Nincs benne a költségvetésben az a 10-15 milliárd forint, amit a londoni olimpián jól szereplő sportágaknak ígértek meg egy október végi egyeztetésen. A sportvezetők úgy kalkuláltak, hogy évi egymilliárddal többet költhetnek. Ehelyett a versenysportra 2,34 milliárd, míg az olimpiai érmesek és edzőik életjáradékára 2,35 milliárd jut.

1,579 milliárdot kap jövőre Győr az Európai Olimpiai Fesztiválra (EYOF). A város a 2017-es rendezés jogát a múlt héten nyerte el.

Sportági szakszövetségek akadémia rendszerének kialakításával, továbbá a Magyar Labdarúgó Szövetség utánpótlás-neveléssel összefüggő feladatainak támogatása címszóval 1,71 milliárd forint van elkülönítve. Ide sorolható az öt nagy futballakadémia (Agárd, Felcsút, Győr, Honvéd, Szombathely), valamint a hamarosan megépülő kézilabda akadémia.

Rovatok