Index Vakbarát Hírportál

Életet ment a Muamba-teszt

2012. december 13., csütörtök 11:02

Amióta a boltonos Fabrice Muamba szívének leállása miatt összeesett és majdnem meghalt a Tottenham-stadionban, Angliában még jobban figyelnek az utánpótláskorú futballisták egészségére. A Muamba-tesztnek elnevezett átfogó vizsgálati rendszerrel már kis is szűrtek szívrendellenességel élő játékosokat, ezzel valószínűleg életeket mentve.

A Muamba-teszttel mutatták ki, hogy a Burnley 17 éves játékosának, Jack Arringtonnak szívaorta-tágulata van. Amikor először közölték vele a diagnózist, azt hitte, csak viccelnek vele. A futballistát már meg is műtötték, és lábadozik.

A kórházban a korábbi angol csapatkapitány, Alan Shearer is meglátogatta. „Megvolt az operáció, most már javulóban van, remélhetőleg néhány hónap múlva újra profi szinten futballozhat" – mondta  Shearer. Majd hozzátette: „Az ő esete is megmutatta, hogy a Muamba-esetből valami jót is ki lehetett hozni, ami ugyan Fabrice-nak szerencsétlen volt, de másokon éppen ez tud segíteni."

A szívrendellenességet Magyarországon is jó eséllyel kiszűrik a sportorvosok, a háromlépcsős vizsgálati módszer erre lehetőséget ad. Az egyszerű EKG-vizsgálat és terheléses vizsgálatok mellett a gyanús eseteknél a legmodernebb képalkotó eljárással, 3D-szívultrahanngal is keresik a rendellenességeket, de a szív MR-t és CT-t is használhatják. A nemrég átadott a Nemzeti Sportközpontok Sporttudományi és Diagnosztikai Központjának is az lesz az egyik feladata, hogy az utánpótláskorú élsportolóknál szűrje ki a szívproblémákat.

Rovatok