Index Vakbarát Hírportál

Drága a technológia, a labda meg túl nehéz

2012. december 13., csütörtök 13:27

A klub vb-n bemutatkozott gólvonal-technológiának erős az ellentábora.

A Chelsea először lépett pályára a klubvilágbajnokságon, csütörtök délutáni elődöntőben a mexikói Monterrey ellen játszott, és nyert 3-1-re. A Bajnokok Ligája-címvédő játékosai vegyesen ítélték meg a tornán először alkalmazott gólvonal-technológiát a mérkőzés előtt.

A klub november végén kinevezett menedzsere, Rafa Benitez a labdára panaszkodott. „Nehezebb a labda, a rúgásoknál lehet érezni a súlyát, az első napon meg is jegyezték ezt a játékosok. A beépített mikrochip miatt van ez. Ha más országokban lépünk pályára, általában előre megkapjuk a labdát, hogy gyakorolhassunk vele, most ez nem történt meg". Az edző megjegyezte, az sem tesz jót a játéknak, ha vitás esetben szünetet kell tartani, amíg megszületik a döntés.

A kékek védője, Gary Cahill is elmondta, a labdát túl nehéznek találták, de hozzátette, előnye is van a technológiának. „Biztosan meg lehet ítélni, hogy a labda bent volt-e vagy nem, ez jó. A bírók munkáját is segíti, akiknek e nélkül is nehéz dolguk van. Szerintem jó, ha van egy kis segítség a fontos mérkőzéseken."

Csapattása, Frank Lampard is egyetértett. „Már nem lehet, figyelmen kívül hagyni ezt a témát. Egyértelmű, hogy be kell vezetni, hogy jó döntések szülessenek" – mondta a középpályás, akinek a 2010-es világbajnokságon nem adták meg szabályos gólját a németek elleni nyolcaddöntőben, pedig a labda a gólvonal mögött ért földet.

Michel Platini, az UEFA elnöke viszont továbbra is ellenzi a reformot, és nem ért egyet a FIFA törekvésével. „Ahhoz, hogy a gólbíró-technológiát bevezessük a mi rendezvényeinken, körülbelül 50 millió eurót kellene költenünk öt év alatt. Ezt a pénzt sokkal inkább a pályák és a futball fejlesztésére költeném el, mint arra a technológiára, amit évente egy-két esetben használnának" - nyilatkozta a francia sportvezető kedden.

Rovatok