Index Vakbarát Hírportál

Mourinho legrosszabb hete

2012. december 17., hétfő 17:07 | aznap frissítve

A Real Madrid ötéves mélyponton van. A klubon belül szeptemberben kezdődött az a válság, ami a napokban érte el a tetőpontját. Mourinho előbb kiosztotta játékosait, majd egy újságíróval balhézott nyilvánosan. A játékosok kedvetlenek.

A madridi sztárklub legutóbb a 2008/2009-es szezonban kezdett olyan gyengén, mint most. Akkor Juande Ramos irányítása alatt huszonkilenc pontot szereztek az első tizenhat fordulóban, és az ötödik helyen álltak. Egy évvel később már harmincnyolc ponttal a másodikok voltak, a 2010/2011-es évadban negyvenegy pont és második hely, tavaly pedig negyven pont és az első hely volt a mérleg tizenhat forduló után. A bajnokcsapat az idén harmincnyolc pontra és egy gyenge harmadik helyre volt elég eddig.

A Real Madridnál előbb jött a világvége

A portugál edző múlt szerdán szerdán a Celta Vigo elleni 2-1-es kupavereség után keményen kiosztotta csapatát. Azt mondta, hiba volt olyan játékosokat a pályára küldeni, akiknek a hideg, esős időben semmi kedvük nem volt játszani. „Több játékosban is csalódtam, de ne várják azt, hogy neveket mondjak. Én hoztam rossz döntést, vállalom a felelősséget, de nem mindenért az edző hibás" – mondta akkor.

A találgatás rögtön beindult a spanyol sajtóban, hogy kik lehetnek azok a játékosok, akiket Mourinho látni sem akar a pályán. A legtöbbször Di María és Benzema neve merült fel. Benzemát az utóbbi időben többször is az a fiatal Morata váltotta, akiről azt mondta a kupamérkőzés után Mourinho, hogy jobb lett volna, ha őt állítja a kezdőbe.

A tréner szombat este végleg elvesztette a türelmét, a sajtótájékoztató után kiosztotta a Marca spanyol lap egyik újságíróját, miután az az kérdezte, igazak-e a pletykák, amelyek szerint Silvino Louro kapusedző előtt nem beszélnek a játékosok, mert őt tartják Mourinho kémjének. Erre Mourinho azt mondta, ő és a játékosai a világ élvonalához tartoznak, míg az újságíró az újságírás legaljához, csak egy darab szar. Hozzátette, ha egyszer nem lesz a csapat edzője, az utcán vagyis a folyosón megbeszélik a történteket.

Másnap, az Espanyol ellen otthon elért gyenge 2-2 után Mourinho már azt mondta, olyan rosszul játszottak, hogy a bajnokságról szinte biztosan lemondhatnak. „Azt hiszem, innen már lehetetlen megnyerni a bajnokságot. Még soha nem voltam ilyen helyzetben, de elég erős vagyok, hogy megoldjam".

Már szeptemberben állt a bál

A szezon kapásból botránnyal indult. Cristiano Ronaldo kijelentette, szomorú, és nem érzi jól magát a Madridnál. A portugál sztárt egyből hírbe hozták a Manchester Uniteddel, a Manchester Cityvel és a PSG-vel is, de a balhé két hét után elült, és Ronaldo kisimult arccal ünnepelte góljait. Közben fizetésemelést kapott.

Október elején már arról írtak a spanyol lapok, hogy Sergio Ramos és Mourinho viszonya annyira megromlott, hogy a védő egyenesen Angliába menekülne. Állítólag Ramos megjegyzést tett az edzőre, ami aztán eljutott Mourinhóhoz, ebből volt a feszültség. Az egyik Bajnokok Ligája csoportmérkőzésen, a Manchester City ellen emiatt, büntetésből padoztatta Mourinho. Aztán megbocsáthatott, a Rayo Vallecano és a Deportivo ellen megnyert bajnokikon ismét a kezdőben számolt vele.

A klubon és az öltözőn belüli feszültség viszont nem csökkent, hol Cristiano Ronaldo és Casillas, hol az edző és a klubelnök viszályáról cikkeztek a spanyol lapok.

December elején már arról írt a Marca, hogy Mourinho a szezon végén elhagyja a Real Madridot. A klubelnök rögtön cáfolt, és kijelentette, hogy a portugál edző, akit a világ legjobbjának tart, 2016-ig irányítja majd a csapatot, de az elmúlt hónapok eseményeit figyelembe véve erre most nem sok esély mutatkozik.

A sikeredző korábban többször is kijelentette, örömmel térne vissza Angliába, nagyon élvezte ott az edzősködést. Alex Ferguson, a Manchester Unitedet több mint két évtizede irányító menedzser benne látja az utódját, de a Manchester Cityvel is szóba hozták már, akárcsak Pep Guardiolát.

Francia lapok szerint a Paris Saint-Germain katari tulajdonosai már tárgyaltak is Mourinhóval novemberben, Párizsban Bajnokok Ligája-győztes csapatot építhetne, anyagi lehetőségekben nem szenvedne hiányt.

Az AS már lehetséges utódokat is megnevezett, ha távozna a portugál, ők Carlo Ancelottit, esetleg Joachim Löwöt ültetnék a mardridi kispadra.

Közben Cristiano Ronaldo eligazolása is időről-időre felmerült, függetlenül attól, hogy szeptemberi szomorkodását viszonylag hamar rövidre zárták. A portugál rendszeresen beszél korábbi edzőjével, Alex Fergusonnal, akivel szívesen dolgozna együtt, a veterán tréner is szívesen látná, de realista, tudja, nem sok esélyük van visszaszerezni a klasszist.

Sérülések, pontrúgások, kedvetlenség

A belső konfliktusok mellett a sérülések is megnehezítették a madridiak dolgát. Higuain még november elején dőlt ki, az idén már nem is fog játszani, Benzema a Celta elleni kupameccsen szedett össze sérülést, bár valószínűbb, hogy az ő cseréjével az edző inkább nevelni akart. Marcelo, Arbeola és Coentrao sem állt Mourinho rendelkezésére az utóbb időben, volt olyan meccs, ahol kényszerből szerepeltetett védekező középpályást középső védőként.

A Marca más hiányosságokra is rámutatott. A lap külön elemzést közölt arról, hogy a klub hány gólt kapott az idei szezonban pontrúgások után. A legemlékezetesebbek talán Messi szabadrúgásai, az argentin kétszer ugyanúgy verte Casillast, de a Manchester City is szabadrúgából volt eredményes ellenük. Szögletből kaptak gólt a Valencia, a Getafe és a Sevilla ellen is, a legkomikusabbat talán az Ajax ellen hozták össze.

Meg kell említeni azt is, amire Mourinho és a csapatkapitány Iker Casillas is kitért a vasárnap esti hazai döntetlen után. „Nem vagyunk már olyan jók, mint korábban. Nem élvezzük annyira a játékot, és az önbizalmunk sincs meg, ráadásul nem tudunk annyi gólt rúgni, mint tavaly" – jegyezte meg a tréner, akinek szavai összecsengenek a kapus nyilatkozatával.

„Nincs bennünk elég ambíció. Voltak jó és nagyon rossz meccseink. Nem a szerencse hiányzik, de nem úgy mennek a dolgok, mint tavaly. Az ellenfelek már nem tisztelnek minket annyira, mint tavaly" – vélte Casillas.

A Real tavaly száz pontot szerezve, kilencpontos előnnyel nyerte meg a bajnokságot, mindössze kétszer kaptak ki, harmincnyolc meccsen százhuszonegy gólt lőttek.

A mostani szezonban az év végére elfogytak a Real góllövői, Cristiano Ronaldo pedig egyedül nem elég, bármekkora klasszis. Higuain sérülése ellenére Benzema közel sem kapott annyi lehetőségét, idei tizenhárom meccséből csak hétszer kezdett, mindössze három gólt rúgott. Mourinho valószínűleg rá is utalt, amikor a kedvetlen játékosokról beszélt. A huszonnégy éves csatár tavaly alapember volt, huszonegy gólig jutott a bajnokságban.

Még így sem reménytelen a szezon

A spanyol bajnokság még a felénél sem jár, így a tizenhárompontos hátrány még ledolgozható lenne, de a Barcelona és Messi jelenleg megállíthatatlannak tűnik, az argentin meccsenként közel kétgólos átlagot hozott eddig.

A Madrid a Bajnokok Ligájában is áll még, ott vannak a nyolcaddöntőben, a legnehezebb csoportból jutottak tovább a Borussia Dortmund mögött. Ha valaki, akkor Mourinho tapasztalatára lehet építeni a BL-ben. A Portóval és az Interrel már megnyerte a kupát, a Real élén egyedüliként lehetne három különböző klubbal BL-győztes, igaz, ehhez a csapatot is fel kell rázni előbb. Talán pont egy rossz bajnokság kell a nemzetközi sikerhez. Mourinho is tisztában van a prioritásokkal, ennek az Espanyol ellen 2-2 után is hangot adott.

„Javulnunk kell a bajnokságban, hogy jobbak legyünk a Bajnokok Ligájában" – mondta, de hozzátette, a bajnokságról sem mondanak le, egy ekkora klubnál ezt nem engedhetik meg maguknak.

Ha a Celta Vigótól ki is kaptak az első meccsen, a Spanyol Kupa nyolcaddöntőjét simán hozhatják a visszavágón, igaz, a kupagyőzelemért a Barcelonát is meg kellene verni, az elődöntőben kerülhetnek össze.

Mourinho az utóbbi időben többször vetett be saját nevelésű fiatalokat, akik sokat egyelőre nem tettek le az asztalra, de Jose Rodriguez és Morata is bizonyította, hogy több tapasztalattal akár fontos tagjai is lehetnek a csapatnak.

Mind vele vagyunk

A csapatkapitány Casillas a vasárnapi 2-2 után igyekezett kijelenteni, a csapat továbbra is mindenben edzője mögött áll. Florentino Perez a csapat hétfőn rendezett karácsonyi rendezvényén nem beszélt Mourinhóról, és a csapatól sem, csak annyit mondott, az embernek soha nem szabad feladnia.

A Real Madridnál történtek a spanyol bajnokságot vezető Barcelona szurkolóit sem hagyták hidegen, az Atletico Madrid ellen 4-1-re megnyert meccsen azt énekelték, „Mourinho ne menj el, mi szeretünk".

Rovatok