Index Vakbarát Hírportál

Hiába kerestük a derékszögeket a pályákon

2012. december 19., szerda 18:39

Az évtizedekig elrajzolt gönyűi futballpályát már kijavították, de biztosak voltunk benne, hogy nem egyedülálló az országban, hogy nem téglalap alakú pályán futballoznak a kiscsapatok. Az olvasóinktól kaptunk is néhány tippet, most ezek következnek.

Nem hisszük, hogy Győr-Moson-Sopron megyében rosszabban menne a geodétáknak a letájolás mint máshol, de az olvasóink több elrajzolt pályát is találtak a megyében. Iminek nem is kellett megnéznie a Google Térképen, mi is az igazság, állítása szerint a péri pályát már futballozás közben is furcsállta. Mi megnéztük, és bár a vonalak nem látszanak túl jól, azért érzékelhető, hogy a pálya jobb alapvonalát nem sikerült belőni.


Nagyobb térképre váltás

Borka Zoltán korábban aktív játékvezető volt, elmondása szerint az ilyen pályamérési hibáknak hamar ki kellene derülniük:  „A játékvezetőnek a mérkőzés előtt el kell kérni a pályák hitelesítési jegyzőkönyvét, a hitelesítést a szövetség ellenőrei végzik félévenként, évenként. Ebben a jegyzőkönyvben többek között szerepelnek a pálya méretei és a meglévő felszereltség is. Ez sokszor hibás volt, mint a gönyűi esetben is, nyilván az ellenőrök nem vették mindig komolyan a munkát, és elhitték a bediktált számokat, és nem mérték le a pályát. Mint játékvezetők a hiteles jegyzőkönyv miatt nem sokat tehettünk, csak jeleztük az esetleges problémákat a szövetség felé, de általában nem történt semmi."

Ugyanezt erősítette meg olvasónk, aki sok pályán megfordult. „Isaszegen a térképen jól látszik, hogy megint részeg volt a gondnok (illetve sose méri le, bevallotta): nem egyforma a két büntetőterület nagysága, és a félkörök íve sem szemgyönyörködtető " - írta. A félkörök ugyan nem látszanak a felvételen, de a 16-osokat elnézve nem lehetnek kétségeink, hogy azok sem sikerülhettek tökéletesre.


Nagyobb térképre váltás

Amikor megláttuk a mikei futballpálya rajzát, úgy éreztük, romba dőlt minden, amit a párhuzamos egyenesekről és a derékszögről tanultunk. A mikei pálya ugyanis nagyvonalúan tesz a szabályokra, az alap- és az oldalvonal még talán párhuzamos is, de inkább paralelogramma, ez mint téglalap. A tizenhatosok vonalalát meg a középvonalat elnézve, pedig biztosak lehetünk benne, hogy a pályát felmeszelő munkás háromnál több nagyfröccsöt ihatott meg, mielőtt nekifogott a munkának. A találatot Kercsó Bálintnak köszönjük.


Nagyobb térképre váltás

Az ádándi futballpályánál is gondban voltak a geometriával, a két alapvonalat itt sem sikerült párhuzamosra húzni, és a kezdőkör is alig hasonlít körre, a két tizenhatos elé kanyarított körszeletről is erős túlzás lenne azt állítani, hogy egybevágó.


Nagyobb térképre váltás

Az ádándi pálya méltó párja lehet a bökönyi, ami általában eszünkbe jut egy futballpálya kapcsán, abból nagyjából csak annak felel meg, hogy gyep zöld színű. Az egyenesek ugyan nagyjából még egyenesek is, de a derékszögek szerkesztésével és kezdőkörrel már meggyűlt a baja a pályamunkásnak.


Nagyobb térképre váltás

„Szintén kellemesen ferde a leányfalui objektum, tetézve a benőtt fák koronáival (ez se szabályos) és a keleti kapunál kikötött csónakkal, ami a Dunába rúgott labdák mentésére szolgál" - írta egy, a pályát jól ismerő olvasó.


Nagyobb térképre váltás

Bónusz

Bár a Google-térképen nincs felvonalazva, a zsámboki futballpályai is érdekes, mérés nélkül is tökéletes geometriai formát rajzoltak bele: „Jól kivehető, hogy a helyi lakosok az útvonal lerövidítése érdekében a pályán keresztül járnak. Ezzel egy átlót képezve a téglalap alakú pályán. Matematika (geomatria) érettségi feladatnak fel lehetne adni, olyan pontossággal szeli keresztbe a pályát a nyomvonal" - írta nekünk Horváth Attila.


View Larger Map

Rovatok