Index Vakbarát Hírportál

Vilanova az edző, és az is marad

2012. december 20., csütörtök 10:32

A Barcelona szerda este megerősítette, hogy Tito Vilanova rákja kiújult, ezért a csapat edzőjét csütörtökön délelőtt megműtik, majd kemoterápia vár rá. A kezelés várhatóan hat hétig fog tartani, Vilanova állapotától függ, hogy tud-e dolgozni a terápia alatt.

A szerdai sajtótájékoztatón a klub vezetői megerősítették, nem vették fel a kapcsolatot a korábbi sikeredzővel, Pep Guardiolával, ugyanis továbbra is Vilanova a tréner, és ez így is marad.

Rossell elnök (a képen) beszélt arról is, hogy edzőjük miként éli meg az újabb betegséget. „Látom rajta, hogy mentálisan nagyon erős, az egyetlen dolog, ami miatt aggódik, az a családja."

A negyvennégyéves edzőnek a fültőmirigyében találtak daganatot, néhány centire a tavaly eltávolított a tumor helyétől. Az orvosok szerint a daganat jóval kisebb, mint a régebbi, és hamarabb is észrevették, mert a Vilanova tizenöt naponként járt kontrollra. A fültőmirigy-daganat lassan növekszik, ha korán észreveszik, akkor sikeresen kezelhető. Egyik legjellemzőbb korai tünete az arcfájdalom. A Barca edzőnél kedden találták meg, két nappal később már meg is műtik.

Vilanova a szerda esti edzés előtt beszélt a játékosokkal. A Marca szerint igyekezett megnyugtatni őket, hogy ezúttal nem annyira súlyos a betegsége, mint tavaly novemberben, amikor szintén megoperálták. Akkor három héttel a beavatkozás után már dolgozott. Most azt kérte a futballistáktól, hogy küzdjenek ugyanúgy, ahogy eddig.

A Barca elnöke, Sandro Rossell szólt ezek után a játékosokhoz, azt mondta, hogy egységesebbnek kell most lenniük, mint korábban bármikor. A futballisták ezután megkezdték az edzést, amit már Jordi Roura, Vilanova segédje vezényelt le, szombaton ő ül majd a kispadon a Valladolid elleni meccsen.

A nagy rivális Real Madrid közleményben kívánt jobbulást, több játékosa pedig személyesen üzent a Barcalona edzőjének. „Tito, túl fogsz jutni ezen, a futball világában és azon kívül is mindenki veled van. Nagyszerű csapatod van, kizárt, hogy ezt a mérkőzést elveszíted" – írta Facebook-oldalán a madridiak kapusa, Iker Casillas.

Marcelo twitterén üzent. „Az ember bármelyik csapat mezét viselheti, a legfontosabbak a személyek. Nyerni fogsz, Tito. A világ összes erejét küldöm".

A Barcelona kilenc ponttal vezeti a bajnokságot az Atletico Madrid előtt, a nyáron kinevezett Vilanova irányításával a klub történetének legjobb bajnoki rajtját produkálták.

Rovatok