Index Vakbarát Hírportál

240 perce nincs gól, 22 perc az Eb-csúcsig

2012. június 28., csütörtök 11:37

Az 1996-os Európa-bajnokságon az egyenes kieséses szakaszban két egymás utáni negyeddöntőn nem esett gól.

Az olasz csapat 0-0-s döntetlen után csak tizenegyesekkel tudta kiejteni az angol válogatottat vasárnap a negyeddöntőben, a szerda esti elődöntőben pedig a gól nélküli 120 perc után a spanyol - portugál meccsen is a büntetőrúgások döntöttek. Legutóbb és egyben először tizenhat évvel ezelőtt történt olyan Eb-n, hogy ilyen sokáig nem láthattak gólt a nézők. Jelenleg 240 gól nélküli percnél járunk, a rekord 16 évvel ezelőttről 262.

Az angliai torna első negyeddöntőjében a házigazdák játszottak a spanyolokkal, gólt azonban sem a rendes játékidőben, sem a hosszabbításban nem sikerült szerezniük a csapatoknak, úgyhogy jöhettek a 11-esek. Az angoloktól Shearer, Platt, Pearce és Gascoigne is berúgta sajátját, a spanyoloktól előbb Hierro hibázott, majd később Nadal próbálkozását fogta ki Seaman, így a szigetországiak mentek tovább az elődöntőbe.

Még aznap rendezték a Franciaország - Hollandia negyeddöntőt Liverpoolban, ahol a forgatókönyv hasonló volt, százhúsz perc alatt sem született gól, ezért tizenegyesek következtek. Az első három sorozatot hibátlanul lőtték a csapatok, de a negyedik körben Seedorf rontott, Blanc azonban berúgta sajátját, ami a franciák továbbjutását jelentette.

1996-ban a cseh Vladimir Smicer az oroszoknak a 88. percben lőtt gólja az utolsó csoportmeccsen és a következő, negyeddöntős, horvátok elleni, német Klinsmann-gól között 262 perc telt el úgy, hogy nem jutott a kapuba a labda.

Csütörtök este könnyedén új Eb-csúcs születhet, ha az olasz-németen a 22. percig nem lesz gól, az beállítás, ha a 23.-ig, az már rekorddöntés: jelenleg az utolsó gólunk Xabi Alonso 90.-beli büntetőtalálata a spanyol-francián, még szombat estéről.

Rovatok