Index Vakbarát Hírportál

A brit szurkolók megnézték Csernobilt

2012. június 18., hétfő 18:51 | aznap frissítve

Az angol szurkolók a világ legsúlyosabb nukleáris katasztrófa helyszínén, Csernobilban jártak.

A svéd-angol mérkőzés után több mint hetven angol szurkoló tett egynapos kirándulást a világ egyik legveszélyesebb területén. A kíváncsi angolok 100 font ellenében csatlakozhattak a szervezett túrához, amely az erőmű közelébe, Pripjaty szellemvárosába és a kísérteties Vörös-erdőbe vitte el őket – írta a Telegraph.

A Vörös-erdő nevét onnan kapta, hogy a csernobili katasztrófa után az egykori zöld fenyőerdő színe vöröses lett, a fák elszáradtak, kihaltak. A rendkívül magas sugárzás miatt ez a legszennyezettebb terület. A szervezők megnyugtatták a briteket, ha rövid ideig tartózkodnak itt, nincsenek veszélyben. Busszal vitték át őket az erdőn, ami azóta újra kinőtt. Külön felhívták figyelmüket, hogy az ablakokat ne nyissák ki.

Ezeket a kirándulásokat jóváhagyta az ukrán kormány és a szervezők ragaszkodnak ahhoz, hogy az út nem hátborzongató. Az odalátogató angolokat rövid oktatást is kaptak, mi is történt 1986. április 26 -án, amikor az erőmű felrobbant, környezeti katasztrófát előidézve.

Rob Purnell, 48 éves brit szurkoló Ukrajnát varázslatos helynek találta, és nem hagyta volna ki a lehetőséget, hogy láthassa Csernobilt. Purnell megtudta, hogy a betonszarkofág, ami elzárja az erőművet, kezd összeomlani, ezt nagyon aggasztónak találja.

A becslések szerint a terület 20 000 évig marad még erősen radioaktív. Pripyat városában azóta megállt az idő. Az iskolákban nyitott gyerekkönyvek hevernek a padokon, áll még a vidámpark és a színház is, mutatja be a lap a helyszínt. Minden úgy van ott, ahogyan 26 évvel ezelőtt hagyták. A brit kiemelte, hogy a szurkolók nagy része nem csak berúgni jött és meccset nézni, több ezren vannak, akik komolyan érdeklődnek Ukrajna iránt is.

Az angolok a D csoportban a második helyen állnak. Első mérkőzésükön a franciákkal 1-1-et játszottak. A következő meccset a svédekkel vívták, 3-2-re nyertek. A csoportból egyelőre Svédország a biztos búcsúzó. Roy Hodgson csapata kedden, utolsó csoportmérkőzésén az ukránok ellen lép pályára.

Rovatok