Index Vakbarát Hírportál

Balotelli és Pepe verné péppé egymást

2012. június 21., csütörtök 14:18

Sepp Blatter, FIFA elnök a szövetség budapesti kongresszusán azt mondta, alternatívákat fognak keresni, hogy megszüntessék végre azt a kegyetlen tizenegyespárbajt a meccsek végén. Az Eb-n most érkezett el az a szakasz, amelyben 11-es párbaj dönthet a továbbjutásról. Kíváncsian várjuk, vajon mi lesz a megoldás. Eddig is sokféle módon próbálták már kikerülni a dolgot, ezeket is és pár további alternatívát is összeszedtünk.

Blatter Franz Beckenbauert, a Football Task Force 2014 elnevezésű, a szabályok esetleges megváltozásait mérlegelő testület vezetőjét bízta meg azzal, hogy tegyenek javaslatot a tizenegyesrúgások helyettesítésére. Ha nagyon rosszmájúak akarnánk lenni, azt mondanánk, Beckenbauernek, egyben a Bayern München tiszteletbeli elnökének savanyú a szőlő a hazai pályán, tizenegyesekkel elvesztett BL-döntő után. Ez viszont valószínűleg nem állja meg a helyét, mert Beckenbauer szerint is úgy kéne hagyni az egészet, ahogy most van.

A kieséses tornákon sokáig újrajátszással döntötték el a továbbjutást, de az világos, hogy ez ma már nem működne. Egy háromhetes, szigorú menetrend szerint működő Eb, vb, bármilyen nagyobb torna közben kivitelezhetetlen. Egyrészt az előre gondosan megvásárolt televíziós közvetítések miatt, másrészt a mai, őrületig túhajszolt játékosokkal sem lehetne megcsinálni, hogy másnap, harmadnap újra futballozzanak 90 percet, hátha akkor összejön a döntés.

Hogy a rosszabb csapatnak is legyen esélye

Mindenki emlékszik a 2006-os német vb-re, ahol a házigazdák Argentínával játszottak negyeddöntőt. A hazájában legenda, de akkor már csupán második számú kapus, Oliver Kahn az egész torna alatt fújt az őt kiszorító Lehmannra, de a tizenegyeseknél odament hozzá bíztatni. Lehmann két tizenegyest is kivédett, Németország továbbjutott. A kapus aztán elmondta, volt nála egy papír, amire fel volt írva, melyik argentin játékos hova szokta lőni a büntetőit.

Az sem ritka, hogy az egyébként rosszabbul játszó csapatot mentse meg egy párbaj. A tizenegyesek lélektana teljesen más, ha a gyengébben futballozó csapat valahogy átvészeli a 90 percet és a hosszabbítást is, néha van, hogy fordul a kocka. Az 1990-es olasz vb-negyeddöntő argentin-jugoszláv meccsén végig utóbbi csapat volt a jobb, pedig az első fél órát kivéve tíz emberrel játszottak. Több góllal kellett volna verniük Maradonáékat, de nem tudtak betalálni, a büntetőknél pedig háromszor is hibáztak, így kiestek.

Aztán ott volt a 2000-es Eb olasz-holland elődöntője, ahol a házigazda hollandok két tizenegyest is kihagytak a rendes játékidőben, Tottiék kilenc emberrel húzták ki a büntetőkig. Ha már addig túlélték, ott már nem hibáztak, Hollandia hármat is kihagyott.

Volt már példa a pénzfeldobásos módszerre is, Kanada pl. így jutott tovább a 2000-es Arany Kupán a csoportból. Az esélyek itt aztán tényleg 50-50 százalékban oszlanak meg, de ha Blatter szerint a tizenegyesekkel a játék elveszti a lényegét, akkor ez az opció most nyilván szóba sem jöhet. Az 1996-os Eb- debütáló aranygól (aki az első gólt szerzi a hosszabbításban, nyer) az ördögtől való volt, soha nagyobb marhaságot nem talált ki a FIFA.

Mindenki emlékezhet a döntőre, ahol a csehek pont Bierhoff aranygóljával (a videón a második) veszítették el a döntőt. Aztán jött az ezüstgól (ha a hosszabítás első félidejében gólt szerzett az egyik csapat, a másodikat nem játszották már le), aminek megint csak a csehek estek áldozatul, mert így kaptak ki a 2004-es Eb görögök elleni elődöntőjén.

Látványosabb, de bonyolultabb is

A szétlövést korábban csak az amerikai bajnokságban használták, látványosabb lenne, mint a tizenegyesek, de bonyolultabb is. Ennél a verziónál a tizenegyesekhez hasonlóan öt-öt játékos próbálkozik felváltva, de nem 11, hanem 32 méterről indulnak és öt másodpercük van túljárni a kapus eszén. Ez a módszer sokkal tovább tartana, ráadásul nagyobb energiát igényel, mint büntetőt rúgni, nem valószínű, hogy bármelyik játékos örülne neki, miután lehúzott 120 percet.

A Who Ate All The Pies a lehető legpofátlanabb, de nagyon is vicces alternatívákat szedett össze, ezt most mi is megtesszük, de őszintén bevalljuk, loptunk is tőlük pár ötletet.

1. Rúghatná Blatter az összeset

A büntetőket nem szereti, de ha ő állhatna oda az összes mögé, akkor biztosan egész más lenne a helyzet. Úgy értjük, mindkét csapat összes tizenegyesét ő rúgná, így csak ő nyerhetne a végén. Természetesen az elvégzett munkáért járó kupa is őt illetné, meg a győzelemért járó prémium is. Annyit javasolnánk még, hogy egyben a kapus is ő legyen. Ha nem ér oda a gólvonalra saját lövésére, az azonnali lemondást jelente az elnöki posztról.

2. Hercegfalvi-Ivancsics csata, hét méterről

Azt tudjuk, hogy mindketten fölé tudják lőni, méghozzá nem is kicsivel. Kettejük párharcává lehetne átalakítani minden egyes büntetőpárbajt, de a szabályt meg kéne fordítani úgy, hogy eleve fölé kell lőni. Aki többet ki tud hagyni az ötből, az nyer. Hogy nagyobb legyen a hibázásnak, vagyis a gólnak az esélye, nem tizenegy méterről, hanem mondjuk hétről lehetne próbálkozni. Hetes, mint kispályán. Kapus sem lenne, ez sem elhanyagolható információ.

3. Kenőpénz-párbaj

Nem lenne semmiféle futballal kapcsolatos móka a 90 perc után. Mindkét csapat fejesei elhelyeznének 1-1 borítékot saját térfelükön, amelyikben több pénz van, az a csapat kerülne ki győztesen. Az igazság az, hogy itt bizony óriási előnyben lennének a gazdagabb klubcsapatok, de válogatott tornán ez már annyira nem jönne ki, a szövetségek általában azért össze tudnák spórolni a rávalót. Ennek a változatnak az ötlete a katari bundabotrány miatt lenne indokolt.

4. Küzdelem életre-halálra

Ugyancsak a 90 perc lejárta után két tag mérkőzne egymással a FIFA végrehajtó bizottságából, a harc utolsó csepp vérig menne. Mindkét versenyző a kezdőkör felé eső részében várná a sípszót, ezt a területet a csata alatt sem lehetne elhagyni, a szabályt megszegőnek 25 botütés járna. Az ellenfelek puszta kézzel mennének egymásnak, de a nézőtérről bárki dobhatna be nekik fegyvernek is alkalmas tárgyakat. Az, hogy ki mit tud bevinni (zászlórúd, bicska, stb), már a nézők leleményességén és a biztonságiak éberségén múlik. Aki veszít, azt a csapatot szívatja meg, amelynek a térfeléről nekivágott a küzdelemnek. Tehát nem csak az életéért, hanem egy nemzetért is harcolna.

5. Pepe vs Balotelli

Mi legyen a 11-esek helyett?

  • 1567
    Pepe vs Balotelli
  • 256
    Kenőpénz-párbaj
  • 241
    Életre-halálra
  • 199
    Blatter rúgja mindet
  • 104
    Hercegfalvi vs Ivancsics

Bízzák az egészet a futball két legnagyobb gazemberére. Nem lenne hosszabítás, itt is a 90 perc után dőlne el minden. A két ámokfutót ezután bezárnák egy bekamerázott öltözőbe, amelyikük jobban elveri a másikat, az nyerne. Sorsolással dőlne el, melyikük milyen mezt visel, a győztes mez egyben a győztes csapatot jelentené. Ez a verzió lenne talán a leggyorsabb, garantált, hogy pár perc alatt péppé vernék egymást. A közönség a stadion kivetítőjén őrjönghetné végig a bunyót.

Szavazzon, hátha sikerül átvinni a FIFA-n.

Rovatok