Index Vakbarát Hírportál

A portugálok felőrölték a cseheket

2012. június 22., péntek 17:15

Nem tudtak a csehek ráijeszteni a portugálokra. Támadásban veszélytelenek voltak, védekezésben ugyan hősiesen tartották magukat, de biztosra lehetett venni, hogy előbb vagy utóbb felőrölik őket a Paulo Bento legényei.

Nagy meglepetésekkel nem találkozhattunk egyik kezdőcsapatban sem. Rosicky nem épült föl, viszont most nem Kolar helyettesítette, hanem Darida. A portugálok 4-3-3-ban, a csehek 4-2-3-1-ben álltak föl, és így mindenkinek meg is volt a párja.

A csehek két szélsőhátvédje, Selassie és Limbersky nagyon rátapadtak Ronaldora és Nanira, bárhova hajlandóak voltak elkísérni őket, így megvolt a lehetősége a portugáloknak, hogy a széleken területeket nyissanak a felfutó hátvédeknek. Azonban Coentraora nagyon figyelt Jiracek, Pereira meg nem is igazán próbálkozott a jobb oldalon.

Az első félidőben több mindent is megpróbáltak a portugálok, hogy kicsit összekuszálják a cseh védelmet. Ronaldo behúzódott középre Postiga mellé, aztán Nani és Ronaldo oldalt cserélt, de olyan is volt, hogy mindketten egy oldalon próbálkoztak. Mégis akkor tudtak csak igazán veszélyesek lenni, amikor Ronaldo el tudott szabadulni szoros őrizetéből.

A csehek alig tudták megtartani a labdát. Gyorsan előrevagdosták, ha megszerezték, ott viszont nem tudták megtartani. Egy-két elfutáson kívül nem is riogatták a portugál védelmet.

A második félidőre Paulo Bento hangolt egy kicsit a csapatán. Úgy döntött, hogy ideje kihasználni a cseh szélsőhátvédek szoros, követéses emberfogásából adódó lehetőségeket. Coentraot és Pereirat is feljebb parancsolta, de a két belső középpályás, Meireles és Moutinho is támadta ezeket a réseket.

Erősödött a portugál nyomás, az állandó  labdakeresésben meg kezdtek elfáradni a csehek. Bilek beküldte Rezeket Darida helyére, Jiracek pedig behúzódott középre Baros mögé, hátha több labdát tud megtartani, de ő sem járt sok sikerrel. Ronaldo viszont egyre többet mozgott keresztbe, egyre gyakrabban volt megjátszható. Az előkészítések így áttevődtek a jobb oldalra Nanihoz, középen pedig Hugo Almeida és Ronaldo várta a labdákat. Jött is jobbról Nani előkészítéséből egy Moutinho-beadás, amivel a portugálok meg is nyerték a meccset.

Összegzés

Nem volt egy súlycsoportban a két csapat. A portugálok a mérkőzés elejétől fogva állandó nyomás alatt tartották a cseheket, akik a mérkőzés utolsó negyedére ki is fáradtak a sok labdakergetéstől.

A csehek így is várakozáson felül szerepeltek, elégedetten utazhatnak haza, a portugáloknak viszont még tovább kell javulniuk, mert az elődöntőben sokkal keményebb ellenfél fog szembejönni.

Rovatok