Index Vakbarát Hírportál

A Real már négy éve akarta Dzagojevet

2012. június 13., szerda 17:33

Szombaton lesz huszonkét éves az Európa-bajnokság góllövő listáját három góllal vezető orosz Alan Dzagojev. A CSZKA csatára ennyi góllal akár a rangsor élén is maradhat, de lehet, hogy a görögök ellen szombaton újabb góllal ünnepli születésnapját, mert most képtelen hibázni a kapu előtt.

Mivel Dzagojev a teljes, másfél évre elnyújtott bajnoki szezonban öt gólt lőtt, nem rossz arány, hogy már háromnál tart. Március 24-én megsérült, ez magyarázza valamelyest, hogy nem jutott több gólig. Az Anzsi Mahacskala amúgy kedvenc ellenfelei közé tartozott, mert kettőt éppen Dzsudzsák egykori klubjának lőtt. (A magyar szélső egyszer sem volt a pályán.)

Dzagojev az Észak-oszét Beszlanban született, az elhíresült túszdráma városában. Édesanyja volt a szenvedélyes futballdrukker, őt és testvérét is beiratta a helyi csapatba. Később a kapitányi posztot többször is betöltő Valerij Gazzajev fedezte fel. 2005-ben már a CSZKA akadémiáján játszik, előmenetele példás, 2008-ban már a liga legjobb fiatal tehetségének választják. Egy év múlva már BL-meccsen is lehetőséget kap: Manchester United-CSZKA 3-3.

Az oroszokat az előző Eb-n vezető holland Guus Hiddink azt emelte ki róla, hogy rendkívül gyorsan képes alkalmazkodni bármilyen csapathoz. Advocaat sem véletlenül bontotta meg a zenites támadóegységet.

Bisztrovot ugyanis kihagyta, mert úgy vélte, Dzagojev sokkal jobban és gyorsabban passzol, és egyébként is lényegesen kreatívabb játékos. Arra nyilván ő sem számított, hogy három gólt is fejel az első két meccsen, mert 179 centi, nem robosztus, aki testi erejével párharcokat képes nyerni.

A CSZKA 4-1-3-2-es felállásban játszik, a válogatott 4-2-3-1-et. A kettő között látszólag nincs nagy különbség, de annyi mindenképp van, hogy Dzagojev klubjában a két csatár mögött, középen helyezkedik el, míg a válogatottban jobbra húzódik ki. Úgy tűnik, jobban is fekszik neki, ha a szélről indul, mintha a két erőcsatár mögött a lepattanókra szakosodik.

Nagy kérdés, mi vár rá, mert a CSZKA-ban akkora összeget keres, hogy ha változtatna is, csak három vagy négy európai csapat tudná megfizetni. Arsene Wenger rögtön be is jelentkezett érte szóban, de biztosak lehetünk benne, hogy napról napra hozzák szóba majd komoly csapatokkal, nemcsak az Arsenallal. A Real Madrid már 2008-ban kinézte magának, bár ő szívesebben játszana a Chelsea-ben.

A CSZKA idén nem mehet a BL-be, mert a bajnoki hajrában részben Dzagojev hiánya miatt is visszaesett a harmadik helyre. Az EL vélhetően kevésbé motiváló, de ha netán klubot vált, nem árt figyelembe vennie, hogy az oroszok általában nem tudnak huzamosan megragadni Európában, a fulhami Pogrebnyak kivételével jó szezont senki sem futott, és a feleségek is szívesebben vannak Oroszországban.

Rovatok