Index Vakbarát Hírportál

Anglia szokás szerint, büntetőkkel bukott

2012. június 25., hétfő 00:07

120 perc alatt nem rúgtak gólt a csapatok, a tizenegyespárbajban a két Ashley, Young és Cole hibázott. Német-olasz elődöntő jön, a 2006-os világbajnokságon az olaszok nyertek. Az A valamint a D-csoportból nincs elődöntős.

Az utolsó Eb-negyeddöntőnek de Rossi látványos megmozdulása adta meg az alaphangot, a középpályás remekül eltalált lövése a bal kapufán csattant. Hamar érkezett a válasz az angolok részéről, egy jobb szélről érkező beadás a védőkről Johnson elé került, aki hat méterről küldte kapura labdát, Buffon hatalmas bravúrral még bele tudott kapni a lövésbe, góltól megmentve csapatát.

A látványos kezdés után visszavettek a csapatok, óvatosabb játékra koncentráltak. Az angolok elsősorban Rooneyt keresték a labdákkal, olykor kifejezetten látványos akciókat felépítve.

A 26. percben Balotelli került hatalmas helyzetbe, Pirlo hosszú indításával egyedül mehetett Harttal szemben, de sokáig várt, így Terry beérte és belevetődött a csatár gyenge próbálkozásába.

A félidő második felére már az olaszok kerültek fölénybe, többet próbálkoztak és a labdát is többet birtokolták. A 39. percben előbb Cassano kínálta meg egy jól eltalált lövéssel Hartot, amit kitolt az angol kapus, majd két percre rá a remek labdákat osztogató Pirlo beadását Cassano fejelte vissza az ötös vonalára, ahol Balotelli érkezett, de közeli lövése szögletre vágódott.

Az olasz fölény a szünet után is megmaradt, a 48. percben de Rossi került helyzetbe az ötös sarkánál, de közelről a kaput sem sikerült eltalálnia. Az 51. percben újabb olasz roham következett, de Rossi valamint Balotelli próbálkozását Hart hárította, kipattanót hat méterről Montolivo vágta fölé. Teljesen beszorultak az angolok, Pirlo, de Rossi és Balotelli voltak a legaktívabbak olasz részről, a gól azonban továbbra is elmaradt.

Az angolok a 64. percben jutottak el végre komolyabb lehetőségig. Egy kipattant labdát Young küldött egyből kapu felé, de egy olasz beleért, a labda pedig kevéssel a bal kapufa mellé gurult. Az iramra és a küzdelemre a folytatásban sem lehetett panasz, maradt az olasz fölény, de a komoly lehetőségek elmaradtak.

Két perccel a vége előtt a csereként beálló Nocerino dönthetett volna, jól vette át Pirlo labdáját a tizenhatoson belül, de Johnson blokkolta a lövését. A másik oldalon az angoloknak is megvolt a lehetőségük, Cole beadását Carroll fejelte vissza, de Rooney fölé ollózta a labdát. Következett a hosszabbítás.

A hosszabbítás első félidőjében sem változott a játék képe. Az olaszok az angolok térfelén járatták a labdát, aminek a 101. percben kis híján meg is lett az eredménye: a Diamanti lábáról lecsúszott egy beadás a meglepett Hart mellett a labda a kapufáról gurult ki az alapvonalon túlra.

A fordulás után a 112. percben Balzaretti hozta helyzetbe a jó ütemben érkező Diamantit, de a kaput nem sikerült eltalálnia az olasznak. Két perccel később Nocerino fejelte közelről a kapuba Diamanti beadását, de les miatt érvénytelen volt a találat. Gól a hosszabbítás végéig sem született, jöhettek a tizenegyesek.

Az olaszok kezdték, Balotelli a bal sarokba gurította, az angoloktól Gerrard is berúgta. A második körben Montolivo csúnyán mellérúgta, Rooney magabiztosan bevágta.

A következő körben Pirlo panenkásan beemelte, Young viszont a lécet találta telibe. Nocerino a harmadik sorozatban a bal sarokba lőtte - Hart ekkor indult el először a másik irányba -, Ashley Cole gyenge lövését Buffon megfogta. Cole a Chelsea BL-döntőjén sokkal erősebben lőtte a kapus bal kezére, be is ment a labda, most azonban még csak bravúr sem kellett a hárításhoz.

Diamanti dönthette el a továbbjutást, a bal sarokba lőtt, így Olaszország játszhat csütörtökön a németekkel az elődöntőben. Anglia hétből hat büntetőpárbajt veszített ezzel.

Rovatok