Index Vakbarát Hírportál

Baroš a nap Fernando Torrese

Európa-bajnokság, ötödik nap

2012. június 13., szerda 01:10

A nap képe

Ilyen lehet kapusként szembekerülni Sevcsenkóval. Az ukrán zseni a svédek elleni második gólja után bikázott bele örömében egy jókorát a labdába.

A nap Fernando Torrese

Milan Baroš. Mintha ősidők óta a cseheknél játszana, pedig még mindig csak harmincéves. A 2004-es Eb-n ő volt a gólkirály, öt találattal. Most az első meccsen 85 percet játszott, aztán a másodikon 64-et. Ez azonban kevés volt ahhoz, hogy akárcsak egyszer megpróbálja eltalálni a kaput.

Az orosz Kerzsakov legalább próbálkozik, két meccs alatt tízszer lőtt, de mind mellé ment. Ezzel magasan rekorder az Európa-bajnokságok történetében. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy Kerzsakov fejelte azt a kapufát, aminek a kipattanójából Dzagojev meglőtte az oroszok első gólját. Baroš esetében ilyen menti körülményt nem találtunk.

A nap ikertornya

Egy ukrán szurkoló és Fantomas.

A nap hőse

A csehek ellen az első meccsen két gól szerző Dzagojev újra eredményes volt, ezúttal fejjel. Megnéztük, Dzagojev 179 centi. A CSZKA támadója vasárnap ünnepli a 22. születésnapját. Az orosz bajnokságban messze nincs olyan mutatója, mint eddig az Eb-n. 2011-ben 31 meccsen csak ötször volt eredményes, igaz adott 12 gólpasszt. Az sem dobta fel egészen eddig, ha nem oroszokkal meccselt, a Bajnokok Ligájában a szezonban nyolc meccsen csak egyszer szerzett gólt.

A nap gólja

De talán a tornáé is a lengyel Blaszczykowski egyenlítő bombája az oroszok ellen.

A nap fizioteraputája

Elterjedt, hogy Cristiano Ronaldo összebalhézott az áldásával kinevezett szövetségi kapitánnyal, Paulo Bentóval. Mégpedig azért, mert a játékos a németek elleni vesztes meccs után nem akart kimenni a lvivi stadion elé a portugál szurkolókhoz, hanem egyből a fizioterapeutájához ment. Nani szerint az egész azért hülyeség, mert a kapitány senkit sem utasított arra, hogy a szurkolókkal foglalkozzon. Ezek szerint Ronaldo tényleg a specialistáját választhatta a csapatot támogató nézők helyett. Ha a szurkolók Lisszabonból indultak, 2880 kilométert utaztak Lvivig.

A nap potyája

Barošhoz hasonlóan Petr Čech is csak harmincéves, de mintha ő sem nem lenne már az igazi. Az idényben meglepő bakijai voltak. Dzsudzsák gólját még csak kimagyarázta valahogy, a görögökét már nehezebb lesz. Nála volt már a labda, amikor teljesen érthetetlen módon, talán az érkező védőtől megijedve, kiejtette azt, pont az ellenfél csatára elé. Lehet, hogy neki már nem kellene megvárnia, amíg úgy fog kinézni a pályán, mint a görög válogatott örökös tartozéka, az őszes halántékú kapus, hívják bárhogy.

A nap valódi botránya

Ahogyan azt várni lehetett, valóban véres balhé kerekedett a lengyel-orosz meccs előtt Varsóban. Több száz lengyel futballhuligán kérte számon történelmi sérelmeit a stadionba igyekvő, az oroszok nemzeti ünnepére is megemlékező meneten. Több tucatnyi embert letartóztattak, a rendőrök éles lőszerrel igyekeztek rendet teremteni a csatatérré vált városban.

A nap leghihetetlenebb statisztikája

Sokáig úgy tűnt, hogy az a lengyel lapértesülés győz, miszerint a varsói csatornázási művek adatai szerint a lengyel főváros lakói egyszerűen nem mentek vécére a hazaiak első meccsén, de aztán kijött egy adat, miszerint az első körben a legtöbbször a franciák találták el a kaput. Igen, azon a gyalázatos meccsen, ami miatt a németeket megszerető olasz szurkoló parlamenti tudósítónk kiábrándult a franciákból.

A nap megoldódott titka

A franciák gólszerzője, Samir Nasri hétfőn sajátos ünnepléssel, "Fogd be a pofád" ordítással kussoltatott el valakit hétfőn. A sportsajtó azonnal találgatni kezdett, kinek üzent, a kicsit paranoid britek arra is gyanakodtak, hogy az angol szakvezetésnek, de kiderült, hogy nem. Nasri tapló módon az őt korábban kritizáló francia újságíróknak szólt be.

A nap utólagos igazsága

Arsavin ugyan betekert egy gólpasszt, de az öncélú, ritmustalan játékát látva tökéletesen igaza volt Wengernek, hogy elengedte az Arsenalból.

A nap gólátlaga

2,5 gól/meccs. Ez valamivel magasabb, mint az eddigi összes meccsé, ami nem olyan rossz, 2,3-as. Hiába nem volt egyébként eddig 0-0-s meccs, az előző Eb gólátlaga magasabb, 2,48-as.

A nap bukása

A görögöké. Hiába küzdöttek megint nagyot, most nem sikerült egyenlíteniük, így egyetlen ponttal szinte borítékolható, hogy búcsúznak. A csoport utolsó meccsén az oroszokkal játszanak, akárcsak a számukra dicsőséges 2004-es tornán. Akkor kikaptak tőlük 2-1-re, de továbbmentek, mert hiába volt egy 1-1-es meccsük (mint most), és egy 2-1-es másik meccsük (mint most), azt a 2-1-es megnyerték, nem elvesztették (mint most). Akkor a csoporkör után beindult a nagy 1-0-s menetelés. Most erre, szerencsére, nagyon nagyon kevés az esély.

Ha az Európa-bajnokság történéseire kiváncsi, kövesse az Eb percről percréjét itt.

Rovatok