Index Vakbarát Hírportál

Buffon vagy Casillas nyeri a kapuspárbajt?

2012. július 1., vasárnap 17:07

A vasárnap esti olasz-spanyol döntőben két kivételes egyéniség áll majd a kapukban és viseli a csapatkapitányi karszalagot. A spanyol Iker Casillas és az olasz Gianluigi Buffon is tudja, hogyan kell nagy tornát nyerni, és hogyan kell tartani a lelket a csapattársakban. Ha a tizenegyesekig jutna a két csapat, akkor még nagyobb szerepük lehet a győzelemben.

A két kapus 2004 óta minden Eb-n és vb-n ott volt, olykor egészen hasonló mutatókat produkálva. Buffon az idősebb, 34 éves, de a 31 éves Casillast is egészen fiatal korában bevetették tétmeccseken, 19 éves volt, amikor Bajnokok Ligáját nyert a Real Madriddal. Rutinja neki is óriási.

A két kapus egészen más habitusú, míg a pályán kívül is higgadt Buffon apafigurává nőtte ki magát, addig Casillas megjelenésében is inkább emlékeztet egy kölyökre, de diplomáciai érzékére a pályán kívül is szükség van, olykor a válogatottban is jelentkező Real–Barcelona-ellentét villámhárítójaként.

Az olasz már ezen az Eb-n is bizonyított, nagyon higgadt volt az angolok elleni büntetőpárbajban, Ashley Cole lövését meg is fogta, de az is látszott, csapattársait maga köré gyűjtve hitet tudott adni nekik. Buffonon már a himnuszéneklésnél látszik, mennyire átszellemül, csukott szemmel, csatadalként énekli az Inno di Mammelit. A németek ellen is volt néhány igazán bravúros védése, és ha bizonytalankodott is olykor, társai kisegítették, ha kellett, Pirlo mentett a gólvonalról. Buffonnak a döntő lesz a 120. válogatott meccse, a 2006-os világbajnoki cím után az Európa-bajnokit is megszerezheti.

Casillas egyike azon 12 spanyol játékosnak, aki 2008 után duplázhat, talán nem olyan karizmatikus vezér, mint Buffon, de az elődöntőben a portugálok ellen ő is több bravúrt bemutatott, majd Moutinho 11-esét is fogta. A meccseken ő is felpörög, folyamatosan irányítja hátulról a csapatát.

Az uefa.com a két kapust is megkérdezte, mit gondolnak a másikról. „Gigi nagyszerű személyiség, mindegyikünk példaképe. A futball világában már most legenda, és jó, hogy még mindig játszik. Öröm számomra, hogy egy ilyen nagyszerű kapus mellett nőhettem ki és fejleszthettem a képességeimet. Korán indult a karrierje, csak három évvel öregebb nálam, de nagyon gyorsan sikeres lett, az utóbbi nyolc-kilenc évben folyamatosan ott van a három-öt legjobb kapus között. A többi kapus személye ugyan változik, de ő mindig marad a legjobbak között" - mondta Casillas.

„Casillas csupa jót mondott rólam, így kénytelen leszek csupa rosszat mondani rá" - kezdte Buffon.  „Őszintén, nem igazán vannak olyan szavak, amikkel kifejezhetném, milyen jó is ő, de elég csak megnézni az eredményeit. Mindent megnyert, amit meglehetett, és ugyanolyan magas szinten véd hosszú évek óta. Igazából ez utóbbi a legnehezebb egy kapusnak. Spanyolország szinte sohasem kap gólt, és a fő oka ennek Casillas."

A két kapus számokban

Mindketten voltak már világbajnokok, Casillas 2010-ben, Buffon 2006-ban nyert, a spanyol négy éve Európa-bajnok lett, az olasz a 2000-es döntőben veszített. Buffon három bajnoki címet nyert a Juventusszal, és UEFA-kupa-győztes is, a 2003-as BL-döntőt az AC Milan ellen bukta el csapatával. Casillas ötszörös bajnok és kétszeres BL-győztes a Reallal.

Az eurosport.com négy nagy világversenyt (2004-es, 2008-as, 2012-es Eb és a 2006-os vb) figyelembe véve készített statisztikát a két kapusról. (A 2010-es vb azért maradhatott ki, mert Buffon az első csoportmeccs félidejében sérülés miatt lecseréltette magát, és később már nem játszott.) Eszerint majdnem ugyanolyan rendszerességgel kapnak gólt, Casillas 166 perc 36 másodperc, Buffon 166 perc 24 másodperc játék után szed be egyet-egyet.

A négy tornán Buffon három mérkőzéssel többet játszott, de nem ezért kellett többször védenie. 82-szer ment a kapujára  labda, míg Casillasnak csak 44-szer. A mostani Eb-n is maradt ez az arány, 21-12-re az olasz vezet, jóval többször kellett védenie, az átlaga ezért is magas, a lövések 86,6 százalékát megfogta. Csak az ukrán-lengyel Eb-t tekinve Casillas az eredményesebb, 91,7 százalékos a védési mutatója, csak egy gólt kapott még a tornán, azt éppen a nyitómeccsen, az olaszoktól.

Rovatok