Index Vakbarát Hírportál

Egy Csányi kellene a lengyel fociba is

2012. július 1., vasárnap 11:38 | aznap frissítve

A világ egyik legjobb partjelzője volt a kilencvenes évek elején Michal Listkiewicz. Szülei színészek, ő sportújságíró lett, Budapesten tanult meg magyarul. A magyar kapcsolatokat azóta is ápolja, a nyitómeccsen Orbán Viktor miniszterelnökkel is megállapodott egy parlamenti meccsről.

„Huszonöt százalékban nekem köszönhető, hogy Lengyelország ezt az Eb-t megrendezhette. A fennmaradó rész viszont az ukrán Szurkiszé, ő volt motorja a pályázatnak” - mondta az Indexnek Michal Listkiewicz, a lengyel szövetség korábbi elnöke, akivel a német-olasz elődöntő előtt beszélgettünk.

A 90-es vb-döntő magyarul tökéletesen beszélő partjelzőjét – az ELTE-n tanult - a kormány váltotta le 2008-ban, amivel Lengyelország kivívta az UEFA és a FIFA haragját, még kizárással is fenyegették őket.

Még abban az évben aztán Grzegorz Latót választották meg a szövetség elnökének, akinek az ölébe hullott a nagy esemény, előtte nem küzdött érte. Listkiewiczcsel a kezdetektől sem volt jó kapcsolatban, a meccsekre nem hívta meg elődjét.

Így kezdődött a pályázat

„Több héten át győzködtem az akkori miniszterelnököt, hogy vállalja a kormány a garanciát. Az azóta a Lengyel Nemzeti Bank elnökévé választott Belka végül beadta a derekát, ez egy fontos pont volt a pályázat sikeréhez. Tizenegy lengyel város sorakozott fel, és természetesen azt is ki kell emelni, hogy 80 milliós lengyel-ukrán piacról van szó.”

„Nincs emiatt rosszallás bennem. Bár a feszültségeket magam is érzem és éreztem, Lato és Boniek szembenállásáról nem véletlenül írtak a lapok, a nyitómeccsre a mostani elnök nem adott jegyet korábbi csatártársának. A szintén vb-bronzérmes Szarmach is panaszkodott a napokban, hiába hívja Latót, nem veszi fel a telefont. Nem politika van mögötte, inkább az emberi oldal. Latónak egyre nagyobb az ellenzéke. Tusk miniszterelnökkel is fagyos a viszonya, pontosabban nincs neki. Lato jószívű ember, de nem világpolgár. Boniekkel ellentétben nem beszél nyelveket, a fejébe szállt a hatalom okozta dicsőség, és a tanácsadói is rosszak. Októberben jön a választás, lehet, hogy futballháború lesz újra."

„Ehhez jött még, hogy Smudát nevezte ki kapitánynak, aki egy jó klubedző lehetne, de a válogatott meghaladta erejét, nem az ő szintje. Beenhakker után egy közepes edzővel a bukásunk elkerülhetetlen volt. Pedig ennél gyengébb csoportba nem kerülhettünk volna” - váltott át értékelésre.

Az 59 éves Listkiewicz úgy érzékeli, a jó hangulat a gyors kiesés ellenére megmaradt az országban. Messze nincs az az agónia, ami négy éve Ausztriát valamint Svájcot jellemezte.

„A lengyel emberek nagyon büszkék, mert szerte Európában dicsérnek bennünket, nem hitték volna, hogy ezt az eseményt ilyen színvonalon meg tudjuk rendezni. 13 ország választotta Lengyelországot, csak hárman laktak Ukrajnában a csoportmeccsek alatt. Azóta már vagy negyven csapat jelentkezett be, hogy az országunkban szeretne edzőtáborozni, mert nagyon jókat hallott a viszonyokról, a klímáról. A 2016-os kézilabda Európa-bajnokságot is megkaptuk, azt mondják, az Eb-nek ehhez is köze volt.”

Listkiewicz nem csalódott a pályázat megnyerése óta eltelt időszakban, igaz, későn adták át a Berlin-Varsó autópályát, de legalább elkészült. „Őszintén mondom, nem hittem volna, hogy ezek a jó színvonalú szállodák elkészülnek. Ebben fejlődtünk a leginkább az elmúlt öt évben.”

Bízik benne, hogy a szurkolók lelkesedése kitart, sokan fognak meccsre járni, elsősorban családok. „Naponta kapok hívásokat, hogy a novemberi lengyel-osztrákra menni akarnak, szurkolni. Azért is hívnak, hogy a szimpla bajnokira ki akarnak járni. Nagy fejlődést hozhat, ha a szurkolóink megmaradnak, akik pedig csak balhézni mennek, kiszorulnak. Nagyobb baj viszont, hogy a 2012 átadott műfüves pályákat nem használják eléggé a gyerekek. Az okait nem tudom, én most végül is kívülálló vagyok.”

A negatív pont szerinte egyértelműen az orosz-lengyel meccs szurkolói összecsapása volt, de ez csak elszigetelt esemény szerinte.

Az októberi elnökválasztáson biztosan nem akar indulni, de egy alelnöki pozíciót el tud képzelni magának. „Olyasmi kellene nekünk is, mint Magyarországon van. Egy hiteles és nagy tekintélyű üzletember. Mint Csányi Sándor. Mögé pedig felsorakozhatna mindenki, aki tenni akar a futballért.”

Listkiewicz a FIFA játékvezetői bizottságának tagja, az UEFA vezetőit is jól ismeri, és szerinte kézenfekvő lesz a döntés, hogy a rangos meccsek nem fogják elkerülni a nagyot hibázó Kassai Viktort. „Úgy tudom, nem mondanak le róla. Vad más eset, de neki is lehetnek még lehetőségei.”

Nem is hibáztatta őt, mert - mint mondta - a francia Vautrot például a vonalon nagyon gyenge volt, míg meccset sokkal jobban vezetett. Önmagát ugyanakkor gyenge vezetőbírónak tartotta, ellentétben a vonalon többnyire mindent észrevett.

„Ezzel csak azt akarom mondani, hogy gólbíró, vonalbíró nem lehet akárki, teljesen más feladat, mint azt gondolnánk. Vad egy jó bíró, de a vonal nem neki való. A vonalra idősebbek kellenének, akik korábban játékvezetők voltak, érzik a játékot, nem pedig fiatalok, akik a karrierjüket kockáztatják. A koncepció nem jó” - összegzett.

Rovatok