Index Vakbarát Hírportál

Ki lesz Magyarország legjobb Eb-tippelője?

2012. június 5., kedd 18:54

Pénteken, 18 órakor a Lengyelország-Görögország meccsel kezdődik a lengyel-ukrán közös rendezésű futball-Európa-bajnokság. Hogy mi lesz a végeredmény, kik jutnak tovább a csoportokból, egyáltalán, ki nyeri az Eb-t, arra játékunkban fogadhat. Tippeljen a napi kérdésekre, minden nap nyerhet. Tippelje végig az Eb-t, megszerezheti a minden sportszeretőnek álom főnyereményeket.

Három nappal az év focieseménye előtt tippjáték indul az Indexen, egész pontosan a tipp.sportgeza.hu oldalon. A lényeg: az Eb egyes meccseire és a végső győztesre is lehet tippelni. A játék tárgynyereményekért zajlik, a jó tipp pontokat ér.

Hogyan lehet tippelni?

A menet egyszerű: regisztrálni kell a tippjátékba, aztán lehet szólóban játszani, vagy csapatot alapítani, csapathoz csatlakozni. A csapatokba szerveződött játékosok egymás ellen és más csapatokkal is versenyezhetnek a nem mindennapi főnyereményekért.

A Tippek nevű fülön kell megadni a vélt eredményeket, a mérkőzésekre a meccsek előtt, a továbbjutókra az Eb nyitómérkőzése előtt. A pontverseny állása a Tabellák oldalon folyamatosan nyomon követhető, a határidő lejárata után a Mérkőzések oldalon mindenki láthatja a többiek tippjeit.

 tipp1.png

Ha csapatban jobb, azt is lehet: bárki alapíthat csapatot, lehet csapatkapitány, meghívhatja az ismerőseit, elfogadhatja a jelentkezésüket, vagy csatlakozhat egy már létező csapathoz. A tippelő egyszerre több csapatba is jelentkezhet, ha valamelyiket elfogadják, a többit automatikusan visszavonjuk. A csapatok a csapat létszámától függően különböző ligákban versenyeznek, a maximum 11 fős csapatok a nagypályásban, míg az 5 és 10 fő közöttiek a kispályásban, ennek részletes leírása a játékszabályokból pontosan kiderül.

A játékban kétféle tippet lehet leadni: az egyes mérkőzések eredményére, illetve az Eb kezdete előtti esélyeket latolgatva a kieséses szakasz csapataira. A mérkőzéseknél a rendes játékidő végén (90 perc után) kialakuló eredményre kell tippelni, a legkésőbb a mérkőzés kezdete előtt 15 perccel, a délutáni előtt 17:45-ig, az esti előtt 20:30-ig. A tippek a határidőig változtathatók.

A kieséses szakasz résztvevői szakaszonként külön-külön, azaz a negyeddöntők nyolc, az elődöntők négy, a döntő két csapatának, torna győztesének megadásával tippelhetők, méghozzá az Eb nyitómérkőzéséig, tehát pénteken 17.45-ig.

 tipp2.png

A továbbjutókra leadott tippeket az Eb kezdetéig lehet módosítani. Figyelem: a program engedi, hogy a tippelő egy csoportból kevesebb vagy több mint két csapatot jelöljön meg továbbjutóként.

Hogyan értékeljük a tippeket?

Egyszerűen, de azért differenciáltan:

- ha a játékos eltalálta az eredményt (ki győzött, ill. döntetlen), 2 pontot kap
- ha eltalálta az egyik csapat góljainak számát, azért 1 pontot kap
- ha eltalálta a másik csapat góljainak számát, azért is 1 pontot kap
- ha eltalálta a gólkülönbséget, azért is 1 pont jár

A telitalálatos tippek 5 pontot érnek, a nagyon közeliek általában 3-at, ha csak a győztest sikerült eltalálni, az kettőt, de még úgy is lehet 1 pontot szerezni, ha a mérkőzés eredményét nem, de az egyik csapat góljainak számát eltalálja a tippelő.

A továbbjutó csapatokra adott tippeket a csoportkörök végén, a negyed- és elődöntők, illetve a döntő után értékeljük. Egy továbbjutó vagy győztes helyes megtippeléséért 3-6 pont szerezhető.

- minden eltalált negyeddöntős csapatért 3 pont (összesen legfeljebb 24)
- minden eltalált elődöntős csapatért 4 pont (összesen legfeljebb 16)
- minden eltalált döntős csapatért: 5 pont (összesen legfeljebb 10)
- a végső győztes helyes megtippeléséért 6 pont

A csapatok pontjainak kiszámítása kicsit bonyolultabb, de a játék leírása, vagy a GYIK ebben is segít, a Tabellák oldalán látható, ki hogyan áll, ki vezet, a Statisztikák között további kimutatások vannak, például lakhelyre, nemre, életkorra szűrve.

És ez még nem minden, lesznek napi kérdések is

Méghozzá három, délelőtt, délután és este is egy. Szombattól nyereményért. Mindegyikre addig lehet válaszolni, míg a következő kérdés meg nem jelenik. A kérdések a tippjáték kezdőoldalán jelennek majd meg, és az Európa-bajnokság legfrissebb eseményeit firtatják. Annyi könnyítés van, hogy a helyes válasz mindig kiderül az Index hírfolyamából, mely percről-percre követi az Eb eseményeit.

Innentől nincs más hátra, mint regisztrálni, tippelni, szurkolni. Na persze aztán szitkozódni vagy örülni.

Rovatok