Index Vakbarát Hírportál

Az 5 csúcsfejes a fejesgólok Eb-jéről

2012. július 4., szerda 18:37

Sevcsenko, Carroll, Cristiano Ronaldo, Xabi Alonso és nem utolsó sorban Balotelli az Eb-fejeséért.

Kié a legjobb?

  • 258
    X. Alonso
  • 247
    Carroll
  • 164
    Balotelli
  • 162
    C. Ronaldo
  • 138
    Sevcsenko

76-ból 21 gólt fejeltek a vasárnap befejeződött futball-Európa-bajnokságon, vagyis minden negyedik találatot fejjel érték el a csapatok. Sőt még többet, a gólok majdnem harminc százaléka fejesből esett, ami ritka magas arány: huszonegy a harmincegy mérkőzésen rengeteg, így könnyedén lehet fejesgól-szépségversenyt tartani. A legjobbak közül ötöt igyekeztünk kiválasztani, önök megszavazhatják, melyik ezek közül is a legeslegjobb.

1. Andrij Sevcsenko, ukrán-svéd, csoportmeccs

Az exaranylabdás kettőt stukkolt ezen a meccsen, 0-1-ról fordított, csapata így győzött 2-1-re. A két fejes szinte teljesen egyforma volt, csak a másik oldalról érkezett. Az elsőt választottuk, mert az nyílt játékből született, nem szöglet után, és Sevának is talán magasabbra kellett emelkednie, és jobban meg kellett küzdenie a védőjével.

2. Andy Carroll, angol-svéd, csoportmeccs

A csatár Steven Gerrard remek beadását csúsztatta be úgy, ahogy a szakkönyvekben is le van írva. A labda a hosszú sarokba ment, a kapusnak esélye sem volt.

3. Cristiano Ronaldo, portugál-cseh, negyeddöntő

Sokadik próbálkozásra jött össze a gól ezen a meccsen, C. Ronaldo is úgy csinálta, ahogy kell, lebólintotta a földre, ráadásul belevitte egész felsőtestét a mozdulatba, így iszonyatos erővel repült a labda. Hiába ment középre, Cech kapus az irányváltoztatást már nem tudta időben lereagálni, nem sok sansza volt a védésre.

4. Xabi Alonso, spanyol-francia, negyeddöntő

Az Eb valószínűleg legokosabb és legtudatosabb fejese. Jordi Alba adott be tökéletesen balról, a középpályás olyan üresen érkezett, hogy meg is nézhette, hova bólint. Ugyanúgy, mint C. Ronaldo, testből a földre fejelte, ráadásul az összes védő és a kapus mozgásával ellentétes irányba, a hosszú sarokba.

5. Mario Balotelli, olasz-német, elődöntő

Az Eb legbiztosabb fejese, már akkor lehetett látni, hogy gól lesz, amikor félúton járt a labda Cassano lába és a csatár feje között. Szenzációs beadás volt, Balotelli fejére tette a labdát Cassano, és társa keményen bele is bólintott. Mivel testével el kellett tartania a védőt, inkább csak nyakból, de Balotelli nyaka olyan, mint másnak a dereka, amint láttuk is azt második találata után a gólöröménél.

Rovatok