Index Vakbarát Hírportál

Nem a zöldfülűek Eb-je az idei

2012. június 30., szombat 11:10

Az Eb vége felé közeledünk, de még mindig nincs olyan fiatal játékos, aki ezen a tornán robbant volna be a köztudatba. Valószínűleg már nem is lesz. Balotelli a legjobb suhanc, de őt meg ki ne ismerné.

Németországnak van a legfiatalabb kerete az ukrán-lengyel közös rendezésű Eb-n. A játékosok átlagéletkora náluk 23,5 év, ennek ellenére nem lehet azt mondani, hogy csikócsapat lenne a német. Tapasztalt játékoksok alkotják, még ha nem is idősek, rutinnak nincsenek híján. Az olaszoké ezzel szemben az egyik legöregebb keret, mégis mindenki a legfiatalabbjukról, Balotelliről beszél, igaz, nem mindig a játéka miatt. Azt nem mondhatnánk, hogy a rutinos rókák Eb-je ez, de azt sem, hogy a jövő generációi most mutatnák meg, hogy tíz év múlva is jól fogunk szórakozni. A huszonévesek dominálnak.

A legfiatalabb német a Borussia Dortmund még csak 20 éves sztárja, Mario Götze. Sokan várták, hogy bebizonyosodjon, mit tud a válogatottban, ez azonban nem derült ki. Mindössze 10 percet játszott, azt is a görögök ellen, akkor, amikor már mindegy volt. Andre Schürrle viszont jól mozgott amikor a negyeddöntőben kezdő volt, helyzetei is voltak. Mégsem avattunk német ifisztárt az Eb-n.

Bármennyire is ismert és tapasztalt játékos, Mario Balotelli a torna egyik legfiatalabbja, még csak 21 éves. Eddig az összes meccsen játszott, az íreknek lőtt egy fantasztikus gólt, az angoloknak elsőként, hidegvérrel belőtte a büntetőjét, a németeknek pedig kettőt vágott. A pályán úgy viselkedik, mintha minimum ő nyerte volna meg egyedül a 2006-os vb-t. Csapata központi személyisége, aki deviáns viselkedésével egyrészt eltereli a figyelmet a többi olasz játékosról, másrészt oldja, vagy éppen szítja a feszültséget a csapaton belül is. Abszolút központi figura, aki bármit elbír.

Az angoloknál hagyomány minden nagy világversenyen  beújítani egy-egy zöldfülűvel. Ilyen volt Rooney a 2004-es Eb-n. 19 évesen behívta Sven-Göran Eriksson, és bevált. Négy gólt lőtt, kettőt Svájcnak, kettőt a horvátoknak. A 2006-os vb-n a svéd edző gondolta, megint húz egy nagyot. Theo Walcott lett volna a Jolly Joker, de egyetlen percet sem kapott, talán csak Eriksson tudja, miért. Az idei Eb-n Alex Oxlade-Chamberlainen, Danny Welbecken volt a sor. Jones nem kapott lehetőséget, Chamberlain a franciák ellen kezdő volt és 77 percet játszott. A társak és az edző is dicsérték, annyira azonban mégsem válhatott be, mert a többi meccsen csak időhúzó cserének, vagy még annak sem volt jó. Welbeck ezzel szemben minden meccsen kezdett, és bár a torna egyik legszebb gólját rúgta a svédeknek, annyira nem ment neki, hogy a 2004-es Rooneyhoz hasonlítsuk.

A portugáloknál Nelson Oliveira okozhatott volna meglepetést. 20 éves támadó, négy meccsen összesen 111 percet játszott, gól, gólpassz nélkül. Feledhető, persze úgy néz ki, hogy C. Ronaldón kívül aligha van élet most a portugál csapatban. A franciáknál M'Vila jöhetett volna szóba. Három meccset kapott, kettőn kezdő volt, de ennyi. A csehek új nemzeti hőse a 21 éves Darida lehetett volna, 61 perc Portugália ellen és semmi más.

Bár a görögöknek alapvetően öreg keretük volt, a mindössze 20 éves védőnek, Kirjakosz Papadopulosznak csak sikerült beverekednie magát a kezdőbe. Az első fordulóban csereként jött be, a többi meccset végigjátszotta. A dánoknál az ajaxos Eriksentől vártak sokat, és nem hiába, klubcsapatában egyre jobb a még csak 20 éves középpályás. Az Eb-n viszont nem ment neki igazán. A hollandoknál viszont három meccsen 247 percnyi lehetőséget kapott Jetro Willems, ami egy 18 éves srácnál midnenképpen remek.

Ha számot vetünk, a legstabilabb Jetro Willems és Kirjakosz Papadopulosz, a legjobb Mario Balotelli, a legszürkébb a gólja ellenére Welbeck. Van, akiről meg nem tudtunk meg szinte semmit, ő a legnémább, Götze.

Rovatok