Index Vakbarát Hírportál

Ha a spártaiaknak sikerült, nektek is fog

2012. június 22., péntek 16:33

A görögök még soha nem verték meg a németeket, de negyeddöntőt sem buktak eddig. A németek tisztában vannak esélyeikkel.

Tizennégy meccs óta tartó győzelmi szériával érkezik a péntek esti negyeddöntőbe Németország, melynek edzője tisztában van azzal, hogy ők lesznek gdanski mérkőzés esélyei és gyilkos ösztönt vár csapatától.

„Tudjuk, hogy mi vagyunk a negyeddöntő esélyesei, de azt is tudjuk, hogy az egyenes kieséses szakaszban bármi megtörténhet. A görög válogatott nem az a fajta csapat, amit csak úgy be lehet darálni, már az oroszok ellen is borították a papírformát. Sosem lehet őket leírni" - nyilatkozott óvatosan Joachim Löw. „Azt már megmutattuk a tornán, hogy gyorsak vagyunk, képesek vagyunk helyzeteket kialakítani és gólokat is tudunk rúgni. Ha tempósan játszunk és gyilkos ösztönt mutatunk, akkor megverhetjük őket" - mondta a szövetségi kapitány.

Löwnek nem kell komoly hiányzókkal számolnia, Boateng eltiltása lejárt, Schweinsteiger sérülése pedig rendbejött, ezért valószínűleg az eddig bevált csapatot sem kell majd felforgatnia.

A görög válogatott az utolsó fordulóban harcolta ki a negyeddöntős részvételt, ahol a történelmet tekintve a lehető legrosszabb ellenféllel akadtak össze. A görögöknek tétmeccsen ugyanis még eddig egyszer sem sikerült megverniük a németeket.

A dohányzás közben taktikákon töprengő Fernando Santos szerint ennek ellenére nem lehetetlen a küldetés. „A meccs végéig koncentrálnunk kell, hogy elkerüljük a hibákat. Csak így van esélyünk, hogy mi ünnepeljünk majd a negyeddöntő után" - fogalmazott a görögök edzője, akinek a sajtótájékoztatón felmerült Dávid és Góliát párhuzam is elnyerte tetszését. A görögök mindenesetre biztosra mennek, az edzéseken a tizenegyeseket is gyakorolták.

A németekkel ellentétben a Santos-csapatnak lesz nagy hiányzója, hiszen eltiltás miatt nem vethető be Jorgosz Karagunisz. A harmincöt éves középpályás a csoportmeccseken alapember volt, ő lőtte az oroszoknak a továbbjutást érő gólt, így mindenképpen érzékeny veszteségről van szó. Szintén eltiltás miatt nem lehet ott a németek ellen a hátvéd José Holebas, ő Karaguniszhoz hasonlóan az összes csoportmeccsen pályára lépett.

A negyeddöntő kapcsán a jelenleg az Al-Waslnál edzősködő Diego Maradónát is megszólaltatták, aki tőle szokatlan szavakkal igyekezett biztatni a görögöket. „Ha Thermopülánál háromszáz görög fel tudott tartani tízezer perzsát, akkor tizenegy görögnek egészen biztosan van esélye tizenegy némettel szemben" - hangzottak Maradona bölcs szavai, kinek argentin válogatottját elgázolta a német csapat a 2010-es vb-n.

Rovatok