Index Vakbarát Hírportál

Hangágyúval zavarják szét a huligánokat

2012. június 3., vasárnap 16:35

Szokatlan eszközökkel is készülnek a lengyel rendőrök az Európa-bajnokságra látogató futballhuligánok ellen. Kibírhatatlan szenvedést okozó hangágyúkkal is oszlathatják majd a tömeget.

A hivatalosan nagy hatótávolságú akusztikai berendezés névre hallgató eszközt 2010-ben vásárolta a lengyel rendőrség. Még nem használták, de a Cracowia-Wisla mérkőzésen már készenlétbe helyezték.

A hangágyú 300 méteres körzetben maradandó halláskárosodást képes okozni. Az eszközt már kipróbálták, korábban az Egyesült Államok hadserege Irakban használta tömegoszlatásra, 2009-ben a pittsburghi G20-as találkozó tüntetői ellen is bevetették (lásd a videón).

A működési elve egyszerű, kibírhatatlanul magas, fájdalomküszöbön túli hanghullámokat ad ki, ami mindenkit menekülésre késztet, így eszébe sem jut közben rendőröket dobálni, ellendrukkert pofozni vagy kirakatokat tördelni a huligánnak. Erre már csak azért sincs módja, mert az, aki a hangágyú közelében tartózkodik reflexszerűen a fülére tapaszja a kezét.

A hangágyúnak ez az egyik gyenge pontja is, nem válogat békés és randalírozó szurkoló között, aki 300 méteren belül van, részesül a fülsüketítő zajból, ami állítólag olyan durva, mintha valaki egy sugárhajtású repülőgép motorját hallgatná közelről.

Rovatok