Index Vakbarát Hírportál

Hatórányi dorbézolás minden Eb-meccsen

2012. június 23., szombat 16:07

Ide érkeznek legkorábban, és innen távoznak utoljára a Európa-bajnokság mérkőzéseinek nézői. A csillagászati jegyárak ellenére telt házzal működik a varsói stadion VIP-szektora, ahol ingyen van a vodka, és séfek osztják a kaját roskadásig. De még a drága vendégek is megszívhatják, ha kekeckednek a biztonságiakkal, és nem adják vissza a pályáról kirúgott labdát.

Három órával a mérkőzések hivatalos kezdési időpontja előtt indul az élet a Club Prestige-ben. A csütörtöki cseh-portugál előtt néhány elvetemült széktulajdonoson kívül főként a VIP-vendégek toporogtak kapunyitáskor a varsói Nemzeti Stadion bejárata előtt.

A Club Prestige szolgáltatás iránt akkora volt az érdeklődés, hogy egy évvel az Eb előtt elkapkodták a jegyeket. A méregdrága belépőket a válság ellenére elővételben már akkor kiárusították, amikor a varsói stadion még el sem készült. Egy átlagos csoportmérkőzésre a business osztálynak tekinthető Gold kategóriában 1500-2000 eurót kellett fizetni egyetlen jegyért. Az igazán elit VIP-esektől, akik Platinum jegyükkel 10-20 férőhelyes különtermekből, úgynevezett skyboxokból követhették az eseményeket, viszont 12-13000 eurót kértek. A döntőn minimum kétszeres szorzóval kell számolni.

Az UEFA 2004 óta egy osztrák céggel áll szerződésben az európai futballkupák cateringjének ellátására. A szervezők rájöttek, hogy van egy nagyon masszív közönségréteg, amely hajlandó mélyen a pénztárcájában nyúlni, ha emelt szintű kiszolgálást kínálnak neki a meccsnézéshez. A bécsi székhelyű Do&Co a portugáliai és az osztrák-svájci Eb után megkapta a 2012-es rendezvényre szóló megbízást is. A cég a jegyekhez mellékelt ismertetőben azt állítja, hogy 1200 fős személyzettel, séfekkel, pincérekkel, hostesekkel szolgálja ki a vendégeket.

A szolgálatatás lényege, hogy a legjobb lelátóhelyek mellé egy elsőosztályú éttermi foglalást is kap az, aki Club Prestige jegyet vált. A közel ezerfős éttermet a stadionban a nemzetközi politikai vezetőket, UEFA-vendégeket befogadó résszel szemben helyezték el. Az étteremből szabad kijárási lehetőség van a VIP-részleg saját szektorába.

A Club Prestige-belépőknek érdekes módon a varsói taxisok is örülnek. A szélvédőn belülről felmutatott kártyával ugyanis, mint kés a vajon tudnak áthajtani az erős rendőri jelenléttel lezárt kereszteződésken is. A mi kocsink az utolsó kordonnál azonban belefutott egy kevéssé meghatódott rendőrbe, így nem tudott közvetlenül a szektor bejárata elé állni, ezért körbe kellett gyalogolnunk a stadiont.

A cseh-portugál előtt két órával már nagyüzem volt a Club Prestige étteremben. A korlátlan ételfogyasztás mellé francia és spanyol borokat is kínáltak, az egyik főszponzor, a Carlsberg sörét pedig bármennyi vodkával egészíthette ki a vendég. Így gyorsan emelkedett a hangulat, és a főleg a csehekkel szimpatizáló céges vendégek jókedvükben „Messi, Messi” kiáltásokkal kísérték a portugál Cristiano Ronaldo minden megmozdulását.

Az emelkedett hangulatnak egyetlen áldozata volt: a szektor egyik vendége többszöri felszólításra sem volt hajlandó visszaadni a portugálok egyik felszabadító akciója során kivágott labdát. A huzakodás végén a felbosszantott biztonságiak a labdával együtt elkobozták a Club Prestige-kártyáját, így ő nem mehetett vissza a meccs végén újra alkoholfolyamot és újabb gasztronómiai fogásokat kínáló étterembe.

Rovatok