Index Vakbarát Hírportál

Német-holland: köpés, fenéktörlés mezzel

2012. június 13., szerda 12:32

A német-holland mindig presztízs, az esti különösen az lehet, mert már tudni fogják, hogy a hollandokat váratlanul legyőző dánok – a Spiegel címét muszáj ideírni: Legoland-Egoland 1-0 -, mire jutnak a portugálokkal.

Szinte biztos, hogy hatalmas feszültség lesz, eddig sem volt másként. Öt klasszikust választottuk ki, pedig a 78-as vb-meccs (2-2), vagy a 80-as Eb-csoportmeccs (3-2) sem volt rossz.

1974. 07. 07. NSZK-Hollandia, vb-döntő: 2-1

Hihetetlen nyilatkozattal vezette fel a meccset van Hanegen: „Nem érdekel az eredmény, a lényeg, hogy megalázzuk őket. Gyűlölöm a németeket, megölték a családomat." A hollandok uralták végig a meccset, és lőtték az vb-döntők történetének leggyorsabb gólját, a második percben Neeskens szerezte tizenegyesből. Ez volt az első büntető is a finálék történetében. A németek egyébként akkor értek először a meccsen labdához, amikor kapusuk kiszedte a hálóból.

Még az első félidőben jött a döntők történetének második tizenegyese, Breitner egyenlített. Aztán Gerd Müller gólja már a győzelmet jelentette az NSZK-nak. Sokan a totális foci végének tekintették a meccset, ugyanis a hollandok 14 rúgott és csak 1 kapott góllal meneteltek a döntőig, a szívós németeken mégis fennakadtak. Majdnem valahogy úgy, mint az Aranycsapat 1954-ben. A hollandok azóta is így emlegetik a kudarcot: "Minden vereségek anyja".

1988. 06. 21. Hollandia-NSZK, Eb-elődöntő: 2-1

Revans. A hollandok az NSZK-ban állhattak bosszút a 74-es vereségért és meg is tették. Az összes gól a második félidőben született, Matthäus találatára Koeman és van Basten válaszolt a 74. és 89. percben. Előbbi tizenegyes volt, a román Igna játékvezető megadta, pedig Kohler szabályosan csúszott be, nem érte el van Bastent, csak a labdát. Basten utána csodás gólt lőtt. Ahogy a döntőben is, a szovjetek bánták. Hollandia egyetlen tornagyőzelmét ekkor érte el.

Botrány nélkül nem ment le a meccs: Koeman ugyanis mezt cserélt Olaf Thonnal, majd ezer német szurkoló és a kamera elé fordult és úgy tett, mintha kitörölné vele a fenekét. A nagy felháborodáshullám után így nyilatkozott: „A német újságírók azt kérdezték, hogy a német embereknek üzentem-e. Azt mondom, nem. Csak a német csapatnak. Hogy megbántam-e? Nem, nem igazán." A holland válogatott a döntőben a Szovjetuniót verte 2-0-ra.

1990. 06. 24. Németország-Hollandia, vb-nyolcaddöntő: 2-1

Rijkaard volt a főszereplő, lámát játszva kétszer is pofátlanul leköpte Rudi Völlert. Völler néhány perc múlva követte őt az öltözőbe, két sárgával szórták ki. A németek nyertek 2-1-re, Klinsmann és Brehme szerezte a gólokat, utóbbi gyönyörűen csavart a tizenhatos sarkáról a hosszúba. Németország megnyerte ezt a világbajnokságot.

1992. 06. 18. Hollandia-Németország, Eb-csoportmeccs: 3-1

A B csoportban a hollandok simán verték a nagy riválist. Rijkaard, Witschge és Bergkamp góljára csak Klinsmann tudott válaszolni. A hollandok csoportelsőként jutottak tovább, igaz, sokra nem mentek vele, mert az elődöntőben kikaptak a dánoktól. A németek a döntőbe a svédek ellen még bejutottak, de a dánok aztán őket is meglepték.

2011.11.15. Németország-Hollandia, barátságos mérkőzés: 3-0

Bár a múlt utolsó találkozója barátságos, sokan mondják, a két válogatott közt ilyen típusú meccs nincs. Van Bommel is fején találta a szöget: „Barátságos mérkőzések ma már nem léteznek, főleg nem Németország ellen. Ez különleges találkozó lesz, rengeteg érzelemmel." Löw persze hűtötte kicsit a kedélyeket: „Korábban ezeken a meccseken gyakran voltak konfliktusok, de ma már más a helyzet, nem várok különösebb agresszivitást."

Az akkor a világranglista-második németek laza hármassal, pazar játékkal és gólokkal küldték haza a narancsosokat, akikről addig mindenki elhitte, hogy masszív védelmük van. A gólokat Müller, Klose és Özil lőtték.

Rovatok