Index Vakbarát Hírportál

Így lőtt gólt Bene, Novák és Kű

2012. június 10., vasárnap 11:12

A futball-Európa-bajnokságok története 1960-ig nyúlik vissza, az azóta négyévente megrendezett esemény döntőjére Magyarország csak kétszer jutott ki. Igaz, ez nem is volt olyan egyszerű, 1976-ig csak a négy legjobb csapat játszotta a döntőt, az Eb1980-tól vált nyolcsapatossá, 1996-tól lett 16 csapatos.

Magyarország 1964-ben volt legközelebb a győzelemhez, amikor még nem is Eb-nek, hanem Európai Nemzetek Kupájának nevezték a tornát. Az elődöntőben hazai pályán, a Santiago Bernabeuban játszó Spanyolországgal kiélezett mérkőzést játszó magyar válogatottat Baróti Lajos a következő összeállítást küldte pályára: Szentmihályi Antal - Mátrai Sándor, Mészöly Kálmán, Sárosi László, Nagy István - Sipos Ferenc, Bene Ferenc, Komora Imre, Albert Flórián, Tichy Lajos, Fenyvesi Máté.

A vezetést a spanyolok szerezték meg, Pereda a 35. percben fejelt gólt könnyedén a védők mellől. Az egyenlítés csak a második félidő végén jött össze, Bene Ferenc talált utat a spanyolok között, és begyötörte a labdát. A hosszabbítást, az archív felvételek tanulsága szerint, már két a hőségtől elgyötört csapat játszotta. A spanyolok jöttek ki jobban ebből, a 115. percben Amancio lőhetett üresen a kapura.

A harmadik helyért Dániával játszott a válogatott, ez a mérkőzés is csak hosszabbításban dőlt el. Bene már a 11. percben vezetést szerzett, de a 87. percben jött Bertelsen és egyenlített. A hosszabbításban Novák Dezső lett a magyarok nyerőembere. A 107. percben az ő 11-esével vezettek, majd a 110. percben beállította a 3-1-es végeredményt is.

Aztán már csak egy 11-es

A válogatott legközelebb és utoljára 1972-ben döntőzhetett, de akkor senki sem volt büszke a negyedik helyre. Az elődöntőben már a papíron gyengébb Szovjetúnió is megverte a csapatot. Konkov egy szöglet után szerencsés góljával és masszív védekezéssel 1-0-ra nyert az ellenfél. A 85. percben még Zámbó Sándor egyenlíthetett volna, de büntetőjét fogta Rudakov kapus.

A harmadik helyért is volt egy büntetőjük a magyaroknak, de Kű Lajos találata már csak a szépítésre volt jó. A belgák fél óra alatt már eldöntötték a meccset. Lambert a 24. percben, Van Himst a 28. percben talált be könnyedén, őt Géczi kapus és egy védő hozta ziccerbe.

Rovatok