Index Vakbarát Hírportál

Ha a 24-be se kerülünk be, hagyjuk abba

2012. július 10., kedd 12:29

Ott lesz fél Európa, harmadikként is tovább lehet majd jutni az Eb-csoportból. 2016-ban Franciaország ad otthont a tornának.

A 2012-es lengyel-ukrán Európa-bajnokság volt az utolsó, amelyen tizenhat csapat küzdött az Henri Delaunay-kupáért. Négy év múlva Franciaországban már huszonnégy válogatottal rendezik meg a tornát, így az 53 UEFA tagállam közel fele ott lehet.

Az UEFA elnöke, Michel Platini szerint a futball népszerűsítésének jót tehet a megnövelt létszám, amellett, hogy a futball fejlődésében, valamint az utánpótlásnevelésben is segítséget nyújthat az olyan országoknak, melyek nem állandó résztvevői a nagy tornáknak.

Alaposan megváltozik a lebonyolítási rendszer is. A tornára kijutott válogatottakat hat négycsapatos csoportba sorsolják, ahonnan nem csak az első két helyezett, hanem a négy legjobb harmadik is továbbjut a nyolcaddöntőbe.

A több résztvevő több mérkőzést is jelent. A 2012-es torna harmincegy meccsével szemben 2016-ban már ötvenegy találkozót rendeznek az Európa-bajnokságon, amely várhatóan egy héttel lesz hosszabb a legutóbbinál. Ez alig kevesebb mint a világbajnokságokon lejátszott meccs.

A huszonnégy csapat tíz különböző helyszínen küzd majd meg egymással: Bordeaux-ban, Lens-ban, Lille-ben, Lyonban, Marseille-ben, Toulouse-ban, Saint-Etienne-ben, Nizzában, Saint Denis-ben és Párizsban is rendeznek majd mérkőzéseket. Több stadiont is felújítanak vagy átalakítanak a torna idejére, a híres marseille-i Velodrome nézőtérét például teljesen befedik, míg Lyonban, Lille-ben, Nizzában és Bordeaux-ban új stadionokat építenek.

A selejtezők 2014 őszén kezdődnek, a vb-selejtezők eredményének koefficiensei alapján sorsolják majd a csapatokat a csoportokba. Ha a jelenlegi világranglistát nézzük, akkor Európa első huszonnégy válogatottjában Magyarország is helyet kap, jelenleg a tizenkilencedik helyet foglaljuk el, mögöttünk Törökország, Szerbia, Wales, Szlovákia és Skócia férne még be.

A huszonnégy csapatos torna tervezetét még 2008-ban fogadta el az UEFA, a franciáknak pedig 2010 szeptemberében ítélte oda a szervezet a rendezés jogát, Törökország és Olaszország maradt versenyben az utolsó körig. Az ország harmadszor adhat otthont Eb-nek, 1960-ban és 1984-ben is ők voltak a házigazdák, utóbbin sikerült is megnyerniük a tornát.

Még nem tisztázott, lesz-e pótselejtező

Franciaország a rendező jogán kijutott, a fennmaradó 23 helyre pályázik 52 ország. A selejtező lebonyolítása még nem született meg, két variáció van: kilenc csoportba sorolják a részvevőket vagy tízbe. Ha kilencbe, akkor lesz hét hatos csoport, valamint két ötös. Az első kettő továbbmegy, a legjobb csoportharmadik is megváltotta a helyét, míg a nyolc csoportharmadik egymással játszik pótselejtezőt.
A második variáció: tíz csoport, két hatos, nyolc ötös. Az első kettő kijut, valamint a három legjobb csoportharmadik selejtező nélkül. Nem erre, hanem az előzőre van nagyobb esély.
Ebbe a huszonnégybe lényegesen egyszerűbb bekerülni. Martin Kallén UEFA-versenyigazgató az erős, és a mostani lemaradó csapatok között így sem említette Egervári Sándor válogatottját.

Gyanítható, hogy a színvonalra nem lesz jó hatással az emelés, mert egy román-litván nem biztos, hogy csalogatja a nézőket. Üzleti hatása viszont egyértelmű - 24 nemzet drukkerei foglalnak repülőjegyet, szobát, és költik Franciaországban pénzüket -, a nézettségre is jó hatással lehet.

Rovatok