Index Vakbarát Hírportál

Verhetetlenek, ez senkinek sem sikerült

2012. július 2., hétfő 11:55

Egekig magasztalta Európa-bajnokságot nyert válogatottját a spanyol sajtó, a címvédés, illetve a sorozatban három nagy torna (Eb, vb, Eb) megnyerése sporttörténelmi tett. Az olasz lapok természetesen csalódottak.

A spanyol válogatott vasárnap este 4-0-ra verte az olasz csapatot Kijevben , és ezzel megvédte címét.„Hármas legenda: EURO-2008, vb-2010, EURO-2012" - rögzítette a legfontosabb tényt a Mundo Deportivo című sportlap.

„Spanyolország és senki más - a Roja lassan minden idők legjobbjának tűnik" - fogalmaz nem visszafogottan a Marca, és egyetért vele az AS is, amely szerint a spanyol válogatott „minden idők LEGJOBB csapata".

„Spanyolország megszerezte a harmadik koronát. Az Eb-győzelemmel a spanyol csapat a legenda részévé vált" - hirdeti címlapján az El País, és ezzel a véleménnyel nincs egyedül. „Ami soha senkinek nem sikerült" - utalt az El Mundo az egymás után kiharcolt három kupára, míg az ABC egyszerűen csak leszögezi: „Spanyolország legyőzhetetlen".

Utóbbi lap szerkesztőségi cikkében arról is ír, hogy milyen, sporton túlmutató eredménye van az Eb-győzelemnek. „Az újabb spanyol futballsiker, ha csak rövid időre is, de enyhülést nyújt indirekt módon a spanyol társadalmat sújtó recesszió és munkanélküliség romboló következményeire" - vélekedik az ABC.

A szerző szerint ugyan a labdarúgásban elért siker nem feledtetheti, hogy szükség van helyes politikai irányításra, illetve gazdasági fellendülésre, de „jó adag önbizalmat adhat a nehéz pillanatokban".

Olaszország csalódott, de köszöni, hogy álmodhatott

Csalódással, de köszönetet mondva is kommentálták a hétfői olasz lapok a döntőt. „Így fájt!" - szólt a Gazzetta dello Sport címe. A legnagyobb példányszámú sportnapilap a könnyező Mario Balotelli fényképét tette címoldalára. „Az olaszok mérkőzése az első félidő után befejeződött. Lemerült az olaszok eleme" - kommentált az újság, hangsúlyozva, hogy Olaszország mindenképpen köszönettel tartozik a döntőig eljutott válogatottnak.

Az újság nem felejtette el megemlíteni, hogy Prandelli szövetségi kapitány átölelte az elkeseredett Balotellit. A sportlap online felmérésének hétfő délelőtti eredménye szerint az olasz csapat hatvan százalékban az erősebb spanyolok miatt maradt alul, negyven százalékban Prandelli alkalmazott rossz taktikát.

„Túl fáradtak voltunk" - idézte az olasz sajtó Prandellit. „Ez nem a mi mérkőzésünk volt" - tette hozzá Gianluigi Buffon kapus. „Nem tudtunk 100 százalékot hozni" - fogalmazott a kijevi pályán hosszan zokogó Leonardo Bonucci védő, akit csapattársai vigasztaltak. „Egyszer sem sikerült sarokba szorítani a spanyolokat" - hangoztatta Daniele De Rossi.

„Prandelli, mit csináltál...?" - kérdezte a Corriere dello Sport, amely szerint a szakvezető egy „kimerült és rossz fizikai állapotban lévő" olasz válogatottat küldött pályára. „Prandelli mindent elrontott" - vélte a sportújság.

„Itália, ne sírjál" - idézte a Tutto Sport főcíme Buffon szavait. A csapatkapitány szerint a spanyolok jobbak voltak, de Olaszország emelt fővel távozik az Eb-ről, mert a 4-0 sem törölheti ki a válogatott rendkívüli szereplését. „Mindenképpen bajnokként térünk haza" - mondta.

„Ennél rosszabbul nem is lehetett volna..."- írta az Il Tempo, amely arról írt, hogy Prandelli rossz felállást választott a spanyolok ellen. „Olaszországnak nem sikerült a csoda. Spanyolország elsodorta a fáradt Itáliát, de köszönjük az azzurróknak, hogy álmodhattunk" - kommentálta a Corriere della Sport. A napilap vezércikke szerint a döntőn jött ki az olaszokon „a  bajnokság során felgyülemlett fáradtság. Ez a csapat azonban az olasz labdarúgás újrakezdésének jelképe, megtanította az olaszokat az egységre".

A Corriere kiemelte Prandelli azon döntését is, hogy szövetségi kapitányként folytatja. „Azzurri, nagy csalódás" - hangsúlyozta a La Repubblica, „Spanyolország a történelemben, Olaszország könnyek között" - választotta címének az Il Messaggero.

Az Olaszországba hétfőn hazatérő csapatot este hét órakor a római elnöki palotában fogadja Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnök, aki az Eb minden mérkőzése után telefonon gratulált az válogatottnak. A kijevi lelátón - Viktor Janukovics ukrán elnöktől szándékosan távol - ülő Mario Monti olasz miniszterelnök szerint a csapat „bátran, erősen és becsülettel játszott". Monti a válogatottól megkapta Mario Balotelli mezét.

A döntő alatt az olasz tereken összegyűlt szurkolók mély csendben követték a spanyolok szárnyalását. A milánói dóm téren gyászoló tízezrek között kis spanyol csoport ünnepelt, őket a rendőrök védték meg az olaszok haragjától. 

Rovatok