Index Vakbarát Hírportál

Senki nem hitte, az álom kezd valóra válni

2012. június 29., péntek 10:53

Az Eb második elődöntőjében Olaszország 2-1-re verte a németeket, így ők néznek szembe a spanyolokkal a vasárnapi döntőben. A nyilatkozatokban nincs nagy meglepetés, az olaszok most már az oroszlán torkát is átharapnák, a németek pedig alig jutottak szóhoz a csalódottságtól. Legszebb nap az egyik, legszomorúbb a másik oldalon.

Cesare Prandelli először edzőként értékelt, kiemelve azokat a taktikai elemeket, amik csapata javára döntötték el a meccset: „Nagyon jól felkészültünk erre a meccsre. Tudtuk, hogy a széleken nagyon erősek, ezért megpróbáltuk középen tartani a labdát. Cassano egy az egy elleni játéka nagyon jó volt, így Balotelli az üres területekre tudott futni. Balotelli egyébként kiváló volt, akár csak az egész csapat. Mindig lehetett neki passzolni, nagyon jól koncentrált és összpontosított, pontosan azt csinálta, amit kértem tőle. A németeknek jó csapatuk van, de mi tudtuk, hogyan kell ellenük játszani."

Aztán előbújt a kapitányból a kicsit érzelgős, de annál büszkébb olasz: „Dicsekszem a csapattal, ezekkel a játékosokkal. Nem rólam van szó, örülök a fiúknak. Majd valamikor ünnepelni is kéne, de most készülni kell a következő mérkőzésre, amely a legfontosabb lesz az Eb-n. Amikor álmodsz, merni kell nagyobbat álmodni. Az álom csak most kezd valóra válni."

A két gólt szerző, tapaszokkal játszó Balotelli szerint a meccs végi szenvedésért kár volt, elkerülhető lett volna, de ilyen a foci. A góljai pedig? Pofonegyszerűek voltak: „Cassano az első gólt nagyszerűen előkészítette, a másodiknál pedig Montolivo fantasztikusan passzolt. Nos, lőttem és betaláltam. Mindig fűt a vágy és az agresszivitás, hogy gólt szerezzek." A döntőtől nem fél, csapata lőtt már gólt a spanyoloknak, és ugyanolyan jók, mint az ellenfél, ha nem jobbak. „Ez életem egyik legjobb éjszakája, de remélem, a spanyolok elleni még jobb lesz" - zárta rövidre.

Chiellini a fizikai állapotát is szóba hozta: „Ami a kondíciómat illeti, nyilvánvalóan nem vagyok jó formában. Fáradt voltam, de így is hasznára tudtam lenni a csapatomnak. Már játszottunk a spanyolok ellen, és jók voltunk. Tudjuk, hogy ők a favoritok, de nézzék azt, hogy milyen jól játszottunk ma. Úgy érezzük, le tudjuk győzni őket." Andrea Barzagli nem értékelné túl Balotelli teljesítményét, a csapat számít csak: „Különleges meccs volt, és rászolgáltunk a győzelemre. Megvolt a lehetőségünk, hogy szerezzünk egy harmadik gólt. A védelmünk mindig jól szervezett. Nem számít, ha hiányzik valaki, mert mindig van egy másik játékos. Valaki, aki tudja, mit kell tennie. Balotelli jól játszott, de a győzelem a csapat érdeme."

Németország szövetségi kapitánya, Joachim Löw érthetően a múltban kereste a vigaszt: „Szervezetlenek lettünk az első, egyébként elkerülhető gól után, aztán hirtelen jött a második is. Hibákat követtünk el és megfizettük az árát. Két nagyon jó évünk volt, a csapat sokat fejlődött. 15 tétmeccset nyertünk zsinórban, de ma kikaptunk egy nagyszerű olasz csapattól, aminek remek középpályája, gyors csatárai vannak. De azt tudatosítanunk kell, hogy csak egy kicsit voltak jobbak. Prandelli sokat változtatott csapatán, sokkal támadóbbak lettek. Azt kell modnanom, hogy jó tornát zárunk, négy győzelemmel és egy vereséggel. Nagyon sok örömet okozott nekünk a csapat a portugálok, a hollandok ellen, szóval meg kell dicsérni a játékosokat."

A csapatkapitány Philipp Lahm már keményebben értékelt: „A csapat képességei jók, de nem érünk vele semmit, ha ezt nem hozzuk a felszínre. Így nem nyerhetünk kupát. Kemény vereség volt, amiről mi tehetünk, mert elkövettünk néhány ostoba hibát. Aztán a második félidőben mindent elkövettünk, de csak nagyon későn sikerült betalálnunk."

A németek két csatára őszintén beszélt érzelmeiről. Mario Gomez: „Nehéz erre a vereségre szavakat találni, csalódottak vagyunk. Nem így képzeltük el. Biztosan bele fog telni némi időbe, mire megemésztjük. Nagyon hittünk benne, de sajnos nem az történt, amire számítottunk. Gratulálok az olszoknak, ők tökéletesen játszottak, mi nem" - mondta, aztán hozzátette még, hogy biztos nem az volt a baj, hogy túlságosan magabiztosak lettek volna. Miroslav Klose: „Nagyon szomorú most a hangulat. Néhányan elsírták magukat, és mi próbáljuk nekik elmondani, hogy emelt fővel kell távoznunk. Ez az egyik legkeserűbb pillanat az életemben. Nem tudtuk a saját játékunkat játszani, talán túl sok tiszteletet mutattunk feléjük."

Rovatok