Index Vakbarát Hírportál

Mérgező anyagok az Eb-mezekben

2012. június 6., szerda 11:38 | tizenegy éve frissítve

Az Európai Fogyasztóvédelmi Központ szerint nikkelt és nehézfémeket is tartalmaznak a mezek.

Több nemzet Európa-bajnokságra készült hivatalos meze is az egészségre káros anyagokat tartalmaz, figyelmeztet az Európai Fogyasztóvédelmi Hatóság egy kutatására hivatkozva.

Kilenc megvizsgált mez közül hat, a spanyoloké, a németeké, az oroszoké, az ukránoké, a franciáké és az olaszoké is tartalmazott nehézfémeket, míg a hollandok és a portugálok mezében nikkelt találtak.

Mit mondanak a szakemberek?

Az Index tudomány rovata készséggel szállította nekünk a választ, hogy mi a baj ezekkel az anyagokkal: a nikkelről például kiderült, hogy mint a nehézfémek többsége mérgező (úgy tudják, eléggé változik, hogy melyik nehézfém milyen mennyiségben mérgező). A nikkel kis mennyiségben nem veszélyes semmilyen formájában sem, sőt "a nikkel néhány állatfaj számára esszenciális nyomelem, és nagyon kis koncentrációban a növényélettani hatása is kedvező". A meglepőbb az organotin, ami „szerves ónvegyület a gugli szerint, a hajókon betiltották az alkalmazását, gondolom akkor focimezekben sem az igazi". „Szerves ónvegyületeket korábban széles körben alkalmaztak hajók lerakódásgátló festé­séhez. Megállapítást nyert azonban, hogy az ilyen festékek káros endokrin hatásuk miatt kockázatosak a vízi szervezetekre nézve", ez nem túl biztató. A nonilfenol széles körben alkalmazott cucc, a legérdekesebb a spermicid hatása, de nehezen hiszem, hogy gyakori lesz a spermakilövellést is magába foglaló esemény a pályákon. „Toxikus, maró, reprotoxikus, hormonrendszert károsító", ez lehet a baj"- írta tudós kollégánk, amihez még hozzátették: a káros endokrin hatás az a gyakorlatban azt jelenti, hogy tönkreteszi a pajzsmirigyet meg a hasnyálmirigyet, és szar lesz neked mert nem termelődnek rendesen a hormonjaid".

Az olasz és a spanyol mezek ráadásul további környezetszennyező anyagot, nonilfenolt is tartalmaznak. A házigazda lengyelek mezével is gond van, az izzadsággátláshoz használt organotin ugyanis az idegrendszerre is káros lehet, ezért ezeket egyből eltávolíttatná a boltokból a hatóság.

Az Európai Fogyasztóvédelmi Hatóság igazgatója, Monique Goyens szerint ha már a rajongók kilencven eurót áldoznak a mezekre, akkor joggal várnák el, hogy minőségi és biztonságos terméket kapnak a pénzükért.

Rovatok