Index Vakbarát Hírportál

Olasz dráma: Cassano bőghet, mint 8 éve

2012. június 15., péntek 09:10 | aznap frissítve

Megismétlődhet a C csoportban az olaszok 2004-es drámai kiesése, amikor az Eb-n a svédek és a dánok egy 2-2-es iksszel kiejtették őket a csoportból.

Akkor az utolsó körnek a skandinávok 4-4 ponttal mentek neki, Olaszország kettővel, Cassanóéknak meg kellett verniük a bolgárokat, és remélniük, hogy az ellenfelek nem végeznek 2-2-re, mert azzal ők búcsúznak, az északiak viszont továbbmennek.

Az olaszok a 93. percben nyerték meg a meccset 2-1-re, és mivel a 89.-ben a dánok még 2-1-re vezettek, azt gondolták, minden rendben. Csakhogy jött Jonson, és közelről egyenlített. Cassano bőgött, mehettek haza.

A támadó most újra tagja a válogatottnak, és könnyedén végezheti úgy, mint 8 éve. Csapata csütörtökön csak 1-1-re végzett Horvátországgal, és ugyanolyan helyzetbe került, mint akkor: hiába veri meg utolsó meccsén akár 10 góllal a már kiesett íreket, elköszön, ha a spanyol-horvát 2-2 vagy több gólos döntetlen lesz: a továbbjutók gólkülönbsége minimum 3-3 lenne, az olaszoké jelenleg csak 2-2, és ők már nem változtathatnak rajta.

Vicente Del Bosque spanyol kapitány elmondta, sportemberek, győzelemre fognak játszani, de tény, hogy a sokgólos iksszel is csoportelsőként mennek tovább, a horvátok meg másodikként, mert a címvédőnek jobb az összes csoportmeccsre számított gólkülönbsége. 4-0-ra verték az íreket, míg a horvátok csak 3-1-re.

Az olaszok esélye, hogy a spanyol-horvát 0-0 vagy 1-1 lesz. Ha 0-0, akkor ha csak egy góllal is verik az íreket, már csoportelsők, a spanyolok csoportmásodikak, mert 4-0-ra verték az íreket, míg a horvátok 3-1-re. Ha a spanyol-horvát 1-1, az olaszoknak három góllal kell verniük az íreket a biztos csoportmásodikkénti továbbjutáshoz, de lehetnek csoportelsők is, ha négy góllal, de nem 4-0-ra verik őket.

Variációk és magyarázatok a továbbjutásra

Spanyolország továbbmegy, ha

-megveri Horvátországot

-2-2-t vagy több gólós döntetlent játszik vele

Horvátország továbbmegy, ha

-megveri Spanyolországot

-2-2-t vagy több gólos döntetlent játszik vele

Olaszország továbbmegy, ha

-megveri Írországot, és a spanyol-horváton nyer valaki

-megveri Írországot, és a spanyol-horvát 0-0 (Ebben az esetben Olaszország csoportelső, mert 2-2 a gólkülönbsége, míg a másik két ötpontosnak csak 1-1 a három csapat egymás elleni meccsein. Így Spanyolország lenne a második, mert a gólkülönbsége az írek elleni meccset is számítva 5-1, míg a horvátoknak 4-2.)

-megveri Írországot 3 góllal, és a spanyol-horvát 1-1-es döntetlen (Ebben az esetben is három ötpontos csapat lenne, egyaránt 2-2-es gólkülönbséggel, mert első körben az írek elleni eredményeiket nem számítanák - viszont mivel mindegyik 2-2-n állna, a következő tényező az összes csoportmeccsen elért gólkülönbség, ami a spanyoloknak 6-2, a horvátoknak 5-3, a +3 írek elleni olasz góllal nekik 5-2 vagy ennek többszöröse, ami olasz továbbjutást jelent a spanyolok mögött. Ha 4-0-ra nyernek az olaszok, akkor a 6-2 vs 6-2-vel még a spanyolok a csoportelsők jobb együtthatójuk miatt, ám 5-1-es ír meccsel már az olaszok, mert 7-3-uk és több lőtt góljuk van.)

Rovatok