Index Vakbarát Hírportál

Csak tizenegyesekkel ment az olaszok ellen

2012. július 1., vasárnap 13:30

1920-ban verte utoljára tétmeccsen a spanyol válogatott az olaszokat a rendes játékidőben. 2008-ban a büntetők döntöttek.

Négyszer is találkozott már Európa-bajnokságon Olaszország és Spanyolország. Négy éve a tizenegyesek döntöttek, két hete a csoportmeccsen döntetlenre végeztek. Tétmeccsen, rendes játékidőben, legutóbb 1920-ban született spanyol győzelem. Múltidéző.

1988., Európa-bajnokság, Olaszország–Spanyolország 1-0

Nyolc évvel az 1980-as Eb-n lejátszott 0-0 után a csoportmérkőzések második körében találkozott egymással a két válogatott. A 73. percben Gianluca Vialli szépen fordult le védőjéről, majd a hosszú sarkot lőtte ki, bebiztosítva ezzel az olasz továbbjutást. A spanyolok a csoportkörből sem mentek tovább, az olaszokat pedig a szovjetek küldték haza az elődöntőben.

1994., világbajnokság, Olaszország–Spanyolország 2-1

A következő spanyol-olasz rangadóra hat évet kellett várni, az 1994-es világbajnokság negyeddöntőjében kerültek össze. Dino Baggio 25. percben szerzett bombagólt, amit az 58. percben egalizáltak a spanyolok Caminero góljával. Két perccel a vége előtt egy olasz kontrát Roberto Baggio fejezett be, kisodródott helyzetből talált a kapuba, ezzel a továbbjutás is meglett. Az olaszok a döntőben a brazilokkal szemben maradtak alul tizenegyesekkel, a párbajban Roberto Baggio is rontott.

2008., Európa-bajnokság, Spanyolország–Olaszország 0-0 (tizenegyesekkel 4-2)

Két döntetlennel és két spanyol győzelemmel zárult barátságos találkozó után ismét egy negyeddöntőben találkoztak a csapatok, ezúttal az Eb-n. Gól a rendes játékidőben és a hosszabbítás során sem született, a tizenegyespárbajt a később tornagyőztes spanyolok nyerték 4-2-re. A mindent eldöntő büntetőt Fabregas vágta be.

2011., barátságos meccs, Olaszország–Spanyolország 2-1

Az olaszok három évvel később egy Bariban lejátszott barátságos meccsen vettek elégtételt. Montolivo szép emelése után büntetőből egyenlítettek a spanyolok Xabi Alonso talált be. A vége előtt megint jött a győztes olasz gól, Aquilani megpattanó találatával verte a Prandelli-csapat a világbajnokot.

2012., Európa-bajnokság, Spanyolország–Olaszország 1-1

Az Európa-bajnokság harmadik napján a C csoportban nem bírtak egymással. A csereként beálló Di Natale a 61.percben juttatta előnyhöz az olasz válogatottat, Xaviék azonban hamar megrázták magukat, és három percre rá Fabregás révén meg is született az egyenlítés. A csoport élén a spanyolok végeztek hét ponttal, az olaszok pedig öt ponttal mentek tovább a második helyen.

Rovatok