Index Vakbarát Hírportál

Panenka meghízott, annyit gyakorolt

2012. június 26., kedd 10:31

Izomból, vadállat módjára, vagy érzéssel, pontosan rúgjuk a büntetőt? Vagy inkább alázzuk meg a kapust egy laza pörgetéssel? Panenka az utóbbit választotta, mintává vált, azóta sokan követik, legutóbb az Eb-n Pirlo. De honnan jött az ötlet? Múltidézés Panenkával.

Az 1976-os Eb-döntőben, a rendes játékidő után 2-2-es döntetlenre állt egymás ellen Csehszlovákia és az NSZK. Büntetők következtek. Uli Hoeness hibázott, Antonin Panenkán múlt minden. A történetet innentől mindenki ismeri. Panenka nagy meccsen, ilyen fontos pillanatban addig még nem látott módon, abszlút pofátlanul alápörgetett a labdának, mely kínzó lassúsággal az elvetődő kapus helyére hullt. A cseh játékos sztár lett, ha tizenegyesekről van szó, mindenkinek az eszébe jut.

Panenka korábban beszélt az Uefa.com-nak arról, hogy a Bohemians Praha-ban minden edzés után ottmaradt a kapussal és gyakorolták a büntetőket: „A tét csokoládé vagy egy üveg sör volt. Mivel jó kapusunk volt, elég drága mulatság volt ez nekem. Így alvás előtt mindig azon gondolkodtam, hogy járhatnék túl az eszén. Az jutott eszembe, hogy ha késleltetem a rúgást, és csak finoman alányúlok a labdának, a kapus, aki már elvetődött valamelyik oldalra, nem tud visszanyúlni érte. Ez az elképzelés állt a filozófiám középpontjában. Elkezdtem tesztelni, megnéztem, hogy működik a gyakorlatban."

„A mellékhatása az volt, hogy meghíztam, mert megnyertem a fogadásokat. Aztán kipróbáltam a barátságos meccseken, a bajnokságban, végül tökéletesítettem a technikát, így a nagyobb meccseken is. Persze az egész akkor teljesedett ki, amikor az Eb-n is ezt a trükköt vetettem be."

Panenka szerint az akkori NSZK-kapus, Sepp Maier zavarban volt, és még most is kellemetlenül érzi magát az esetre visszagondolva: „Valószínűleg a mai napig nem hallja szívesen a nevemet." Persze hozzátette, hogy sem Maiert, sem más kapust soha nem akart nevetségessé tenni büntetőjével. A döntőben azért így rúgta a tizenegyesét, mert egyszerűen ez volt a legkönnyebb és legegyszerűbb módja a rúgásnak.

A legkönnyebb módja. Érdekes, pont ugyanezt modta Andrea Pirlo is, miután ugyanúgy rúgta az angoloknak tizenegyesét, mint Panenka az NSZK-nak: „Láttam, hogy a kapus össze-vissza ugrál a tizenegyesem előtt, ezér inkább megvártam, amíg elmozdul. Ez volt a legkönnyebb megoldás abban a pillanatban" – mondta Pirlo.

Rovatok